Mașina Timpului ne duce de astă-dată în Târgu Mureșul primarului moț, Emil Dandea.Trenul intră gâfâind, scuipând fum și scântei în gara Tîrgu Mureș. Circulă deja regulamentar între Alba Iulia și orașul de pe Mureș, de o jumătate de secol și ceva, linia ferată fiind inaugurată în noiembrie 1871. În această zi a anului 1922 îl aduce pe cel care avea să fie primarul urbei, Emil Dandea. Tânărul politician avea să fie primul din șirul edililor care l-au urmat pe primarul Bernády György la conducerea orașului, ducându-și la bun sfârșit mandatul de patru ani. Ceilalți – cu excepția lui Hoffbauer Aurel (primar pentru trei ani), deși doctori cu toții, n-au rezistat decât câteva luni sau cel mult doi ani în fruntea tîrgumureșenilor.
Turul orașului
În anul de grație 1922 străzile principale din oraș sunt asfaltate. Trăsurile fac legătura între cartierele dezvoltate ale urbei. Un automobil parcat în fața Hotelului – cafenea „Transilvania” îi adună ciorchine pe gură-cască, veniți să vadă minunea pe patru roți. O trăsură fără cai! Clădiri impunătoare, copaci tineri pe marginea trotuarelor, hoteluri, restaurante, teatru, bibliotecă, biserici, fabrică de zahăr, fabrică de bere, școli, cafenele și restaurante… toate astea au nevoie de un demn continuator!
Să vină Dandea!
Orașul, pornit pe calea modernizării de masonul Bernády îl așteaptă pe Dandea! Născut în comuna Bucium, la 10 km de orașul Abrud, din Munții Apuseni, Emil Dandea provine dintr-o familie cu vechi tradiții pentru afirmarea drepturilor românilor. Bunicul său, Ionuț Dandea a fost căpitan în oastea lui Horea, iar tatăl său, Simion Dandea era implicat în mișcarea memorandistă. După terminarea studiilor primare și gimnaziale, Emil Dandea urmează Facultatea de Drept din Cluj, apoi Academia Comercială din Viena. Rănit fiind în Primul Război Mondial, Dandea participă la Marea Adunare Națională din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia în calitate de președinte al Societății Tinerimii Române din Cluj.
Spații pentru educație
După ce administrația maghiară a fost înlocuită cu cea românească, Dandea este numit secretar și consilier la Primăria din Cluj. Fiind preocupat de reorganizarea administrativă și revigorarea culturii românești, ajuns primar în Tîrgu Mureș, Dandea asigură spații pentru funcționarea școlilor românești. Astfel, fosta Școală de fete găzduiește acum liceul de băieți, „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Catolic găzduiește Liceul de fete, „Unirea”. Tot în perioada primului său mandat se inițiază construirea Catedralei mari Ortodoxe și a Catedralei Greco Catolice.
Statui și muzee
Viața culturală de asemenea ia un avânt important. Se ridică statui, precum Monumentul Latinității, cunoscuta Lupoaica, Romulus și Remus, statuia lui Avram Iancu, se publică gazete și reviste. Dandea este director la ziarul „Glasul Mureșului” în perioada 1935-1940. Sub mandatul său se eliberează sute de autorizații pentru construire de clădiri noi. Se ridică Palatul Prefecturii (actualul sediu al Primăriei), spitalul nou, căminul de ucenici, ștrandul, arena sportivă, școala primară din Remetea, două școli în oraș, și a fost introdus gazul metan. Tipografia și editura primăriei, care scăpase între timp de toate datoriile, scot cărți și reviste.
Al doilea mandat de primar
În perioada celui de al doilea său mandat, în perioada 1934-1937, Dandea îl susține pe Aurel Filimon pentru înființarea Muzeului de Istorie, Arheologie și Etnografie, iar pe Aurel Ciupe pentru reorganizarea Pinacotecii Municipale și a organizării unei școli libere de desen și pictură. Căsătorit cu nepoata patriarhului Miron, Sidonia Cristina din Toplița, după terminarea mandatului Dandea ajunge deputat în Parlamentul României. Revenit în Târgu Mureș activează ca avocat, fiind și președinte al Organizației Județene Mureș a PNL.
Refugiat la București
Om politic, jurist și publicist, schimbarea din 1940 (dictatul de la Viena) îl determină pe Dandea să se refugieze în București. Statuile ridicate de el, de asemenea sunt mutate la Turda (Monumentul Latinității și Monumentul Eroului Necunoscut), iar statuia lui Avram Iancu ajunge la Câmpeni, județul Alba. Revenit după eliberare, participă la alegerile din 1946, dar instaurarea totalitarismului comunist nu-i mai acordă nicio șansă de câștig. În perioada 1947-1950 se retrage la București, apoi la Baia Mare unde lucrează ca jurist consult la o fabrică. La fel cu alți oameni politici din perioada interbelică, Dandea este arestat în 1953 și trimis, fără condamnare, la muncă forțată la Poarta Albă, pe șantierul Canalul Dunărea- Marea Neagră. Pus în libertate după doi ani are domiciliul forțat la Tazlău, izolat de familie și de viață socială, până-n 1955.
Din pensie de invalid de război
Pentru a supraviețui lucrează ca muncitor necalificat, apoi ca paznic de noapte la Valea Călugărească, deși are studii înalte și doctorat în drept. Cel care a fost decorat cu „Coroana României” în grad de cavaler de însuși regele Ferdinand pentru participarea sa la războiul pentru Întregirea Neamului ,ultimii săi ani de viață, Emil Dandea și-i petrece în București, trăind dintr-o pensie de invalid de război. Personalitate reprezentativă a Țării Moților, Emil Dandea se stinge din viață la 86 de ani.
Trupul său neînsuflețit este adus în secret la Tîrgu Mureș, potrivit dorinței sale testamentare pentru a fi înhumat în cimitirul de lângă Biserica de lemn, prin grija preotului Lazăr David.
Pe o bancă în centrul orașului
Suntem în 2017. Într-un părculeț, pe o bancă. Între clădirea Primăriei și a Bisericii Buna Vestire ne veghează statuia impunătoare a primarului moț, opera sculptorului Anton Rațiu, inaugurată în 18 august 1996, în semn de omagiu al tîrgumureșenilor. ,,…Acest om tăiat dintr-o bucată, sobru, just şi fără ascunzişuri sufleteşti, nu putea să fie în activitatea sa decât astfel cum s-a arătat, adică un mare român înainte de toate, pătruns de lipsurile şi durerile neamului său şi arzând de dorinţa ca să-1 ajute să se înalţe cât mai repede şi cât mai sus.(…) Un simţ gospodăresc, poate moştenire a sobrietăţii strămoşilor, deprinşi să-şi preţuiască şi să-şi îngrijească avutul, 1-a condus în a-şi dezvolta acele rare calităţi administrative, manifestate în toate realizările sale ca avocat, om politic, organizator al Uniunii Oraşelor din România ori conducător în Administraţia Oraşelor Cluj şi Târgu Mureş…”, scria despre el în 1934 Maximilian Costin.
„Un mare român — Emil Dandea “, Târgu Mureş, „Studio”, 1934, pag. 5).
Erika MĂRGINEAN
(Bibliografie: Melinte Șerban: „Aspecte ale vieții culturale târgumureșene în perioada interbelică în vol. „Un om pentru Tîrgu-Mureș: Emil A. Dandea”, Tîrgu-Mureș, Fundația Culturală „Vasile Netea”, 1995, pp. 74-77 și Maximilian Costin „Un mare român — Emil Dandea “, Târgu Mureş, „Studio”, 1934, pag.5).
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.