În urmă cu câteva zile Punctul.ro publica un articol prin care anunța un accident petrecut într-unul din supermarketurile Darina. În accident este vorba de un cetățean de 39 de ani, căzut la pământ și pe punctul de a-și pierde cunștința. Primul ajutor i-a fost acordat bărbatului de o angajată a magazinului și de un alt domn care a rămas în anonimat până astăzi.
Eroul, care a condus exercițiul de prim-ajutor și care a gestionat totul cu un calm și o ușurință rar întâlnite, este fost paramedic la SMURD. Salvatorul se numește Vlad Petru Mihai și locuiește în Sântana de Mureș. „Am făcut cumpărături în oraș și am zis intrat și până la Darina să iau ce mai aveam nevoie. Eram lângă raionul de carne. Am auzit o bubuitură, am văzut că lumea se agită în jurul meu, i-am dat pe toți la o parte și am fugit spre bărbatul care zăcea pe jos. L-am pus în poziția de siguranță și am început să îi fac hemostază la cap. Am văzut că începuse să îi curgă sânge din gură și că se îneca. O doamnă de acolo, angajată a magazinului (doamna Rozi) m-a ajutat și i-a ținut capul. Omul era semiconștient. Respira. Simptomele arătau ca și cum ar fi suferit o criză de epilepsie, dar nu pot ști cu certitudine. Eu și doamna încercam să vorbim cât mai tare cu el ca să nu își piardă conștiința. Era rănit la ceafă. Am încercat să nu îi mișc capul, ca să nu apară alte complicații. Eu am făcut doar ce ține de protocol.” Modestia lui Vlad Mihai este nemărginită, acesta nu se consideră nicidecum un erou, el susține că a respectat pur și simplu protocolul de urgență și a oferit primul ajutor. „După ce a ajuns ambulanța, am plecat. Am văzut că își ridica mâinile singur și că era cât de cât conștient. Munca mea se terminase acolo.”
Reflexul de a acorda primul-ajutor le rămâne celor care au făcut asta cel puțin o dată. Așa a fost și în cazul lui Petru Vlad. Este departe de el gândul că ar fi un erou, el se bucură pur și simplu că ajutorul lui a fost bine-venit și că a făcut diferența: „Mă bucur foarte mult că e bine! Chiar mă bucur!”. Bărbatul ne mai spune că „Ar fi bine să știe cât mai multe persoane să acorde primul-ajutor.” și are, într-adevăr, dreptate. Ar fi benefic și necesar, ca să putem să ajutăm o persoană la ananghie, sau, și mai important, să fim în stare să îi ajutăm pe cei dragi nouă în cazul în care li se întâmplă ceva. „Totul e bine când se termină cu bine.” este fraza pe care o folosește salvatorul la finalul discuției noastre. O altă dovadă de altruism și modestie care atestă că faptele bune se fac în liniște.
La Tîrgu Mureș se află Centrul național de formare în asistență medicală de urgență și descarcerare, în care se practică exerciții de simulare și activități de instruire. SMURD are până în prezent 21 de ani de activitate, 3791 de persoane calificate și 124 de echipaje. Cursuri de prim ajutor se pot efectua și în cadrul SMURD și în cadrul altor organizații, de exemplu Crucea Roșie. Este recomandat, pentru a asigura bunăstarea celor din jur, ca fiecare dintre noi să aibă aceste noțiuni, nu pentru a fi cetățeni model, ci pentru a salva vieți.
Anamaria Luisa Marcu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.