Băncile și autoritățile de reglementare atrag atenția că escrocheria cu coduri QR păcălește tot mai mulți clienți să își dezvăluie datele financiare. Dificultatea de a evalua dacă un cod QR este sigur sau nu face ca riscurile să fie și mai mari, informează Euronews.
Codurile QR au devenit o alternativă populară la cărțile de vizită tradiționale din hârtie, datorită ușurinței lor de utilizare. Tot ce trebuie să faceți este să aveți un dispozitiv mobil, cum ar fi un telefon sau o tabletă, să scanați codul QR, iar apoi veți primi o notificare cu linkul către pagina dorită. Aceasta poate fi o pagină pentru efectuarea unei plăți sau pentru accesarea unor informații care, în mod normal, ar fi mai greu de obținut.
După scanare, priviţi adresa URL pentru a verifica dacă este legitimă. Poate fi mai bine să evitaţi introducerea datelor dumneavostră de conectare sau informaţiilor personale pe un site pe care aţi ajuns printr-un cod QR. Dacă ceva nu pare în regulă, deschideţi un browser şi introduceţi singur adresa URL.
Nu distribuiţi coduri QR care conţin informaţii sensibile, cum ar fi cele folosite pentru accesarea aplicaţiilor sau cele incluse în documente şi certificate de sănătate.
Ţineţi-vă aplicaţiile actualizate la zi şi utilizaţi un software de securitate.