Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, UDMR simte în județul Mureș că i se clatină poziția de lider incontestabil al vieții politice. Formațiunea a pierdut două bastioane importante și n-a câștigat nimic în schimb: a pierdut președinția Consiliului Județean (pe care a deținut-o neîncetat timp de trei mandate, începând din 2000) și Primăria orașului Reghin, al doilea oraș ca putere economică din județ, unde primarul Nagy András n-a reușit să fie reconfirmat pentru al treilea mandat. Toate acestea, în condițiile în care n-au reușit nici măcar să dea emoții actualului primar Dorin Florea în alegerile de la Tîrgu-Mureș.
Cu toate acestea, liderii UDMR se declară mulțumiți de rezultate, deși recunosc nevoia de a face schimbări. De pildă, candidatul la Primărie, senatorul Frunda György declara: „Rezultatele obținute de UDMR Mureș sunt bune față de posibilitatea etnică. Am obținut mult, dar totuși cred că o parte din electoratul maghiar din Mureș nu s-a prezentat la vot, ceea ce se datorează vizitei domnului Kövér (nr. Kövér László) în județul Mureș. Cred, de asemenea, că USL este pe val. Dacă raportăm rezultatul alegerilor din 2012 la cele din 2008, acesta este mai mare, iar dacă PNL și PSD n-ar fi făcut această uniune, astăzi am fi avut președinția Consiliului Județean și am fi avut șanse mult mai mari la Primăria municipiului Tîrgu-Mureș. A treia concluzie ar fi că partidele maghiare, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania și Partidul Civic Maghiar, iată că nu au consilieri, comunitatea maghiară a preferat UDMR, iar aceste partide nu au loc în lupta politică din județul Mureș. Dacă la Reghin și la nivelul județului am fi avut două partide, PNL și PSD, fiecare cu candidat propriu, atunci mai mult ca sigur și primarul de la Reghin și președinta CJ ar fi aceeași. Nu uitați că doamna Lokodi a obținut mai multe voturi acum decât în urmă cu patru ani: atunci a luat 90.000 de voturi, iar acum 96.000 de voturi. Dar USL a obținut 112.000 de voturi, dacă era separat PSD și PNL și fiecare luau câte 60-70.000 alta era situația. Asta e, atât am putut”.
Păcatele guvernării…
…au fost amintite de deputatul Borbély László, vicepreședinte politic al UDMR, adică al doilea om din partid, deși, mai spune el, au fost și gesturi ale UDMR, cum ar fi poziția legată de reorganizarea administrativ teritorială, care au fost apreciate. Aceeași poveste cu vizita lui Kövér în campanie și tactica bună a USL este reiterată și de Borbély László, care conchide: „La Tîrgu-Mureș trebuie ca orașul să se trezească și să depășească această atitudine și a accepta că actualul primar nu reprezintă nici interesele românilor și sper că vom depăși această stare. Sunt mulțumit de rezultatele UDMR, dar vom face o analiză și pentru alegerile din toamnă eu spun că trebuie să ne adunăm rândurile pentru că va fi foarte dificil. Evident, trebuie să vedem după ce lege se vor organiza alegerile, dar oricum noi trebuie să ne menținem ca principala forță politică din județul Mureș”. Până una alta deși la listele de consilieri s-au descurcat bine și la Tîrgu-Mureș și la CJ, UDMR a pierdut două bastioane importante. Motivele sunt mai multe, iar unele vin chiar din interior.
Problema Tîrgu-Mureș…
…deși a fost băgată sub preș pe perioada campaniei, acum după alegeri s-a dovedit că nu mai poate fi ignorată. Deosebit față de atunci, liderii UDMR o identifică, însă în ton diplomatic, nici acum nu se înghesuie să o tranșeze foarte clar. Borbély László spunea: „Eu voi propune ca să fie o comisie care analizează activitatea filialei din Tîrgu-Mureș și trebuie clarificată cât mai curând situația. Nu sunt mulțumit cu ce s-a întâmplat la Tîrgu-Mureș și nu a depins de Frunda, pentru că după părerea mea el chiar a adus voturi în plus pentru UDMR. Din păcate, a făcut jocurile primarului (n. red. Benedek Imre), iar atitudinea lui după alegeri a fost una hilară și total nepotrivită. A demonstrat că el de fapt a reprezentat interese care au fost clar păguboase pentru toată lumea. El are o problemă într-adevăr. Dar, din păcate, nu-ți alegi familia și nu ești de vină pentru ceea ce fac ceilalți din familia ta”, a încheiat deputatul făcând referire la fratele lui Benedek Imre, președintele UDMR Tîrgu-Mureș Benedek Istvan. Totuși, este evident că prin candidatura sa, Benedek Imre i-a făcut un favor primarului Dorin Florea, luând din voturile care teoretic ar fi mers spre Frunda. Nici senatorul Frunda nu tranșează însă problema: „UDMR trebuie să schimbe ceva. Eu cred că trebuie să schimbe în primul rând la nivelul Tîrgu-Mureșului, unde am constatat și eu acum, cu ocazia alegerilor, că nu funcționează așa cum trebuie. Acolo trebuie făcute schimbări. Eu cred că fiecare om este responsabil pentru problemele și acțiunile sale, nu ale părinților, nu ale copiilor, nu ale fraților săi. Din punctul acesta de vedere Benedek Istvan nu are o responsabilitate pentru ce a făcut Benedek Imre. Însă Benedek Imre într-adevăr a făcut jocul lui Dorin Florea, asta o știe toată lumea. Problema e însă cu organizația municipală Tîrgu-Mureș, a cărui președinte este Benedek Istvan, iar acolo trebuie făcute schimbări pentru ca această organizație să aibă viață și astfel în viitor consilierii UDMR să nu adopte o hotărâre în grupul UDMR și să voteze cum vrea primarul, pentru ca să nu existe consilieri UDMR care să facă jocul primarului și cred că atât liderul grupului UDMR, cât și viceprimarul UDMR trebuie tot timpul, din ziua învestiturii și până la sfârșitul mandatului, să monitorizeze toate deciziile primarului, și cele publice și cele nepublice, și să reacționeze imediat pentru că Florea trebuie schimbat de la conducerea orașului, pentru că este un rău pentru acest oraș”.
Dar de la vorbe până la fapte propriu-zise e cale lungă. Iar între timp, Benedek István rămâne tare pe poziție. Contactat de noi, liderul UDMR Tîrgu-Mureș a spus că se va face o analiză în această săptămână pentru a vedea care au fost punctele bune și punctele slabe în această campanie. Vizavi de declarațiile liderilor centrali ai UDMR față de situația din organizația Tîrgu-Mureș, Benedek István n-a vrut să comenteze mai nimic, rezumându-se la a spune atât: „Asta e părerea lor, să vedem după ce discutăm săptămâna viitoare”.
Lista de consilieri și viitorul UDMR
O altă problemă în această campanie, tot legată de organizația Tîrgu-Mureș, a fost surpriza destul de mare că doi dintre cei mai buni consilieri locali ai Uniunii nu și-au mai găsit loc pe liste. Într-adevăr la Tîrgu-Mureș s-a mizat puternic pe întinerirea puternică a grupului de consilieri, însă nu același lucru se poate spune la Consiliul Județean, unde grupul este format în mare parte din aceleași figuri. Cert este că doi oameni de valoare din UDMR, Kolozsvary Zoltán și Molnar Gabor, ani la rând voci puternice și pertinente în Consiliul Local, nu se mai regăsesc nicăieri. Senatorul Frunda György are însă și o explicație: „Deciziile domnilor Kolozsvary și Molnar, cărora le mulțumesc pentru activitate și pe această cale, au fost decizii personale, ei n-au fost înlăturați, n-au plecat pentru că acesta a fost rezultatul luptei interne din UDMR”. Exact aceeași idee este reiterată și de Borbély László, care mai spune însă că Molnar Gabor a rămas aproape de organizație și nici vorbă de vreun conflict.
Dacă vorbim de viitorul UDMR într-un fel de prototip de opoziție la nivel local, Uniunea vizează acum cât mai multe posturi de viceprimari, unul de vicepreședinte pentru Lokodi Edita și o consolidare și maximizare a poziției politice în noile realități. Pentru asta, atenția maghiarilor se îndreaptă acum spre USL. Borbély László e destul de clar în această privință. Ba mai mult, asta cel mai probabil îl va afecta și pe viceprimarul în exercițiu de la Tîrgu-Mureș Csegzi Sandor, care n-a făcut niciodată față opoziției față de Dorin Florea. Borbély László explică: „Mai mult ca sigur vom avea și o propunere la funcția de viceprimar (n. red. la Tîrgu-Mureș), pe cineva care va aduce un suflu nou. Cine spune în momentul de față că a fost o relație într-adevăr de colaborare cu PD-L la nivel local, nu spune adevărul. În acești ani, chiar dacă am încercat să avem o relație de colaborare, după părerea mea au fost foarte multe probleme și până acum. Eu am avut un punct de vedere foarte răspicat și până acum și nu mi-l schimb: nu numai la Tîrgu-Mureș sau în județul Mureș, ci în mai multe județe din Transilvania, noi probabil vom încerca să formăm o majoritate cu USL. În primul rând pentru că eu cred că în momentul de față trebuie să vedem cum schimbăm fața Tîrgu-Mureșului, chiar printr-un Consiliu Local care să demonstreze că poate să schimbe ceva în acest oraș în bine. Dacă vorbim de țară, în multe județe și până acum au fost unele relații care duceau spre PNL sau PSD, fără a impune asta de la nivel central”. Direcția este cu atât mai limpede cu cât astfel de colaborări se întâmplă deja în județe ca Bihor, Sălaj sau Satu-Mare, unde UDMR are poziții bine consolidate.
Cătălin Hegheș