Complexul de Agrement și Sport „Mureșul”, Week-end cum este cunoscut printre localnici, atrage în municipiul nostru vară de vară sute de turiști. Nici târgumureșenii nu se lasă mai prejos, și ei frecventează în număr mare complexul. Dar nu de puține ori am auzit pusă întrebarea: ,,Este apa curată în bazinele din Weekend?”. De ce această întrebare? Pentru că așa cum se știe, înotul într-un bazin, alături de alte persoane, te expune la o serie de boli infecțioase ale pielii, urechilor, ochilor, infecții respiratorii și boli diareice. Acestea din urmă sunt cele mai frecvente afecțiuni asociate înotului la comun cu alte persoane în piscine, bazine, chiar și în apa marii. Boala este contractată când se înghite accidental apă contaminată cu anumite tipuri de germeni.
Astfel, am încercat să aflăm cât de curată este apa din bazinele din Weekend, câți vizitatori vin, care sunt cheltuielile complexului, noutăți, planuri de viitor și multe altele stând de vorbă cu directorul Complexului, ing. Ioan Cîrcu.
Mai puțini vizitatori, apă monitorizată
Vara acesta, ploile frecvente, atât de benefice agriculturii, au dăunat Weekendului. Astfel, din cauza vremii, numărul de vizitatori a scăzut față de anul trecut cu aproximativ 30%, ne-a informat ing. Ioan Cîrcu: „Din cauza vremii, față de anul trecut, încasările au scăzut cam cu 30 %. Recordul de vizitatori a fost în urmă cu două week-end-uri, când am avut aproximativ 11.000 de vizitatori. Atunci vremea a fost caldă și au venit și oamenii”.
Încântat de acest record de vizitatori s-a arătat și viceprimarul Claudiu Maior, care, totodată, a amintit și numeroasele eforturi depuse pentru menținerea Weekend-ului la standarde ridicate de igienă și securitate: „Mă bucur că vremea bună îi aduce pe târgumureşeni la Weekend, într-un număr atât de mare. La rândul nostru, depunem eforturi susţinute pentru ca totul să funcţioneze … ca la carte. Zilnic, în complex se face curăţenie generală, se curăţă şi se dezinfectează vestiarele, apa este recirculată în permanenţă la toate bazinele, monitorizându-se continuu parametrii de calitate. […] În paralel, se efectuează lucrări de întreţinere, tâmplărie şi vopsitorie la locurile de joacă pentru copii, la grupurile sanitare, la terenurile de sport cu gazon artificial. Sunt asigurate, constant, paza şi ordinea în complex, sub directa coordonare a ofiţerilor de serviciu, cu sprijinul patrulei Poliţiei Locale dislocate în complex. În caz de nevoie, prin dispeceratul de urgenţă 112, sunt solicitate unităţile de intervenţie – poliţie, pompieri, salvare. Îi asigur pe târgumureşeni, dar şi pe turiştii din alte zone ale ţării, care ne vizitează oraşul, că, din toate punctele de vedere – igienă, grad de confort, servicii, Weekend-ul oferă tot confortul pentru odihnă, relaxare şi distracţie”, declară viceprimarul municipiului, Claudiu Maior. De obicei, în sezonul estival îşi petrec timpul liber în Complex, în medie 8.000 de persoane pe zi.
Schimbarea apei
Având în vedere numărul mare de vizitatori ai Complexului Weekend, ne-am interesat despre igienizare, despre cât de des este schimbată apa în bazine. Astfel, ing. Cîrcu ne-a informat că apa este tratată cu diferite substanțe specifice, iar schimbarea apei în întregime are loc cam la fiecare două săptămâni (anul acesta apa a fost schimbată mai des, din cauza ploilor, care au tulburat apa din bazine): „Chiar acum (la finalul săptămânii trecute – vineri n.r.) am terminat de dezinfectat bazinele pentru copii, respectiv din parcul mic de copii bazinul de polipropilenă și bazinul cu poduleț. Vin mulți copii, le place apa că e proaspătă. În bazinul cu tobogane mici la această oră se schimbă apa, am trecut pe umplere… Am terminat de umplut la amiaza zilei de miercuri și bazinul de 1,20 metri, așa că pentru ziua de luni (astăzi n.r.) ne-am propus să schimbăm apa în bazinul de înotători, de 1,80 metri”.
,,Prețuri foarte mici, condiții extraordinare. Suferim la încasări”
Conform informațiilor obținute de la ing. Ioan Cîrcu, Complexul Weekend nu este pe profit anul acesta: „Prețul este stabilit prin hotărâre de Consiliu Local și este foarte mic – 6 lei de bilet, 3 lei la copii; toți care vin din alte județe li se pare foarte ieftin și condițiile extraordinare. Suferim la încasări. Anul acesta am ajuns la încasări de vreo 420.000 de lei, iar cheltuielile au depășit această sumă”.
Cheltuielile sunt mari, având în vedere că Weekendul se întinde pe o suprafață de 40 de hectare și zilnic se realizează lucrări de tuns iarbă, dezinsecție, curățenie, reparații etc. În plus, „bazinele sunt vechi de când e primar dr. Dorin Florea, au împlinit bine 14 – 15 ani, s-au uzat, avem reparații din ce în ce mai costisitoare, ca orice utilaj, bazinele au o anumită fiabilitate”, a completat ing. Ioan Cîrcu.
Complexul are un număr de aproximativ 70 de angajați (o parte dintre ei fiind sezonieri), incluzând angajații de la bazinul acoperit și bazinul „Mircea Birău” (unități care aparțin tot de Complexul „Mureșul”).
Mereu se realizează ceva nou
Directorul Complexului ne-a informat că mereu se realizează ceva nou în cadrul ştrandului pentru ca turiştii să fie mulţumiţi. Printre noutăţi amintim: cabine de dezbrăcare instalate recent pe plajă, foişoare noi, căsuţe pentru copii la locul de joacă, căsuţele cu cărţi (proiect realizat în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Mureş, prin care vizitatorii pot citi cărţi aşezate în aceste căsuţe).
Care sunt planurile de viitor? „Dorim să schimbăm gazonul de pe terenul de minifotbal cu dimensiunile 60 pe 40 de metri în toamna asta, să încercăm să depunem turnicheții (bare în cruce instalate la intrarea în parcuri, stadioane, ştranduri etc., care se rotesc, permițând trecerea câte unei singure persoane n.r.) la porţile Complexului pentru că vrem să facem acces monitorizat, automat în Complex”, a spus ing. Ioan Cîrcu.
Probleme cu … albinele
Având în vedere multiplele posibilităţi de distracţie din cadrul Complexului, la Weekend vin şi turişti din alte judeţe, spune ing. Cîrcu: „Vin vizitatori din județele limitrofe Mureșului, respectiv Bistrița Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Harghita, Covasna, Brașov. Le place pentru că e curățenie, avem Radio Vacanța care le întreține buna dispoziție, Casa de Oaspeți a Primăriei, Academia cu terenurile de tenis, bazine de înot, ambarcaţiuni pe braţul mort al Mureşului, avem de toate, le oferim și agrement și sport”…
Referitor la eventualele probleme întâmpinate de vizitatorii Complexului, ing. Cîrcu a spus că nu există probleme legate de transmiterea de boli prin intermediul apei, ci cele mai mari supărări le au turiştii din cauza albinelor şi a unor mici accidente: „Multe înțepături de albină. În plus, multă lume nu e atentă și încearcă să sară din locuri nepermise. Dacă sar de pe grătar după ce toată ziua au stat în apă, pielea e foarte fină și se julesc. Apar mici plăgi tăiate din cauza grătarelor”.
Investiţii
Anul acesta, investiţiile realizate în Complex se ridică la peste 2.100.000 de lei. Printre investiţiile realizate anul acesta în cadrul Complexului de Agrement şi Sport „Mureşul” amintim: maşină universală de tâmplărie (50.000 de lei); figurine zoomorfe pe arc elicoidal (10 bucăţi – 35.000 de lei); pompă submersibilă (3 bucăţi – 30.000 de lei); porţi minifotbal (două seturi – 10.000 de lei); foişoare şi lăzi flori (84.000 de lei); două autoutilitare (130.000 de lei); echipamente pentru întreţinerea terenurilor de sport (maşini de tuns, aerat, scarificat, înnisipat, însămânţat, tăvălug, utilaj pentru îngrăşământ – 150.000 de lei); extindere sistem de irigaţii (70.000 de lei) etc.
La capitolul reparaţii amintim: reparaţii bazine de îmbăiere (110.000 de lei); reparaţii obiecte de joacă (50.000 de lei); reparaţii împrejmuire (50.000 de lei); foraj puţ apă freatică (10.000 de lei); reparaţii la piscina „Mircea Birău” (mobilier vestiar, sistem de ventilaţie, sistem de încălzire, termoizolaţii şi zugrăveli – 2.000 de lei); reparaţii la sistemul de încălzire (turbosuflante) de la Bazinul Olimpic etc. În total, reparaţiile au costat anul acesta 1.240.000 de lei.
Evenimente
Adeseori, Complexul Weekend este gazda şi a unor evenimente deosebite. De exemplu, la sfârşitul săptămânii trecute, terenurile de fotbal ale Academiei de Sport din Târgu-Mureș au găzduit prima ediţie a Cupei „Laurean Costin”, competiţie la care au participat 4 echipe de fotbal de juniori B şi 6 de juniori C, de la mai multe cluburi din România. Competiţia a fost organizată de societatea Citadin Prest SA, prin directorul general Iancu Laurean Costin, în memoria lui Laurean Costin, fost preşedinte al clubului ASA Târgu-Mureș şi un susţinător al activităţii fotbalistice din „Oraşul trandafirilor”.
Potrivit directorului general al societăţii Citadin Prest SA, Cupa „Laurean Costin” s-a desfăşurat sub egida „Respect – Recunoaştere – Valoare” şi încearcă să ducă mai departe tradiţia fotbalului mureşean şi „să păstreze memoria celui care a fost un mare iubitor al fotbalului, o personalitate a oraşului nostru care, prin implicarea în viaţa publică a oraşului a dovedit profesionalism, valoare şi respect pentru valorile autentice”.
Competiţia a fost organizată în parteneriat cu clubul de fotbal ASA Târgu-Mureș, reprezentat de Cristian Valer Cherteş, manager al Centrului de Copii şi Juniori.
Tot la sfârşitul săptămânii trecute, în complexul Weekend a avut loc festivalul de fitness „Sport pentru sănătate”. Au fost prezentate demonstraţii de: tae-bo, steel tonic, bokwa şi zumba. Organizatorii festivalului au fost Laura şi Alex Bucur. „Sănătatea este principalul scop pentru care trebuie să luptăm cu adevărat, iar sportul este soluţia cea mai atractivă şi mai la îndemână pentru întreţinerea şi calitatea vieţii”, a declarat Laura Bucur.
Taxa ,,sabotoare”
Anul acesta în Consiliul Local a fost votată o taxă de doi lei pe care trebuie să o plătească vizitatorii Complexului după ora 19. Deoarece taxa a redus numărul de clienţi pentru comercianţii din Complexul de Agrement „Mureşul”, opt comercianţi care vând în Complex au înaintat Consiliului Local o adresă în care cer anularea taxei de 2 lei. La un calcul sumar, comercianţii susţin că încasările s-au redus cel puţin 80% faţă de vara trecută când vizitatorii nu trebuiau să plătească nimic după lăsarea serii. Scrisoarea a fost prezentată în şedinţă de consilierul local Olimpiu Sabău Pop, care a votat de la început împotriva taxei. „Poate ar trebui să renunţăm la acea taxă în perioada imediat următoare, în această şedinţă nu va fi posibil, dar poate este oportun să renunţăm la ea”, a declarat Olimpiu Sabău Pop, consilier local PSD.
La sfârşitul lunii iulie, consilierii locali au decis eliminarea taxei de 2 lei, dar măsura va fi aplicată numai de la 1 ianuarie 2015.
Titi DÃLÃLÃU
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.