- Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată ce vizează creșterea venitului minim de la 3.700 la 4.050 de lei a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial. Măsura fusese aprobată miercuri în ședința de Guvern.
Potrivit actului normativ, ”începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 4.050 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, reprezentând 24,496 lei/oră”.
Salariul minim net va fi de 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea față de nivelul actual fiind de 212 lei sau de 9% în procente, după cum anunța miercuri Ministerul Muncii.
Ce prevede hotărârea de majorare a salariului minim
Pentru a respecta principiul predictibilității, Executivul a elaborat luna aceasta un proiect de hotărâre pentru ”aprobarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”. Acesta stabilește formula de calcul prin care salariul minim se actualizează în funcție de inflație, productivitate, având totodată în vedere și corelarea salariului minim din România cu salariul mediu.
Potrivit documentului, ”Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește și se actualizează anual cu suma dintre rata medie anuală a inflației prognozate și rata de creștere reală anuală a productivității muncii prognozate, conform formulei: Salariu de bază minim brutt+1 = Salariu de bază minim brutt ∗ (1 + 𝑅𝑎𝑡𝑎 𝑖𝑛𝑓𝑙𝑎ț𝑖𝑒𝑖𝑡+1/𝑡 100 +𝑅𝑎𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑟𝑒ș𝑡𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑟𝑒𝑎𝑙ă 𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡ăț𝑖𝑖 𝑚𝑢𝑛𝑐𝑖𝑖𝑡+1/𝑡 100 )”.
Draftul mai prevede că ”În cazul în care rata medie anuală a inflației prognozate… indică o modificare mai mică de 1%, salariul de bază minim brut garantat în plată se actualizează doar cu rata de creștere reală anuală a productivității…”, precum și că ”în situația în care, atât rata medie anuală a inflației prognozate, cât și rata de creștere reală a productivității muncii prognozate indică modificări anuale de sub 1%, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată rămâne cel puțin la nivelul anului curent.”
Corelarea cu salariul mediu
Proiectul mai prevede că ”După actualizarea valorii salariului de bază minim brut garantat în plată, se calculează noul raport dintre salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată actualizat și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat pentru anul următor. Valoarea obținută… se compară cu nivelul orientativ între 47%-52% al indicatorului de referință pentru evaluarea gradului de adecvare prevăzut la art. 164 alin. (4) lit. e) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.”
”Dacă raportul dintre valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat este mai mic de 52% se negociază în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social între limitele nivelului orientativ al indicatorului de referință pentru evaluarea gradului de adecvare prevăzut la art.164 alin.(4) lit. e) din Legea nr.53/2003 Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, mai prevede documentul.