Excursie cu mașina Timpului 

Excursie cu mașina Timpului 

 

 

De peste trei decenii o organizație numită „Reporteri fără frontiere” militează pentru libertatea presei și de exprimare în întreaga lume. La inițiativa acestei organizații din 1991 a fost instituită Ziua Presei Libere. Potrivit declarației semnate la Windhoek-Namibia, „o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice.” Începând din 1993, pe 3 mai este celebrată Ziua Mondială a Libertății Presei,  în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Organizația „Reporteri fără frontiere” a publicat un raport despre Indicele Mondial al Libertății Presei din 2017. Potrivit raportului, România se află pe locul 46 din cele 180, în topul ce reflectă libertatea presei în lume. Pe primul loc se află Norvegia, urmată de Suedia, Danemarca, Statele Unite ale Americii, iar pe ultimul loc  se află Coreea de Nord, unde până și ascultarea unui post de radio extern se poate solda cu o detenție într-un lagăr de concentrare. Aceeași organizație spune despre România, că la noi mass – media s-a „transformat în instrumente de propagandă politică, vizibilă mai ales în anii electorali”. Nefiind într-un an electoral, să analizăm niște promisiuni, învățând conjugarea verbelor la viitor. Să vedem, viitorul cât de îndepărtat?

 

Poftiți în Mașina Timpului!

 

Înainte de a porni motoarele să ne reamintim că absolventul de la UMF Tîrgu Mureș, cu studii de chirurgie la Strasboug și Lisieux, precum și cursuri de administrație în cadrul Școlii de Administrație de la Roma, cu alte două de perfecționare de la Berlin și Bonn, a fost desemnat prefectul județului Mureș în perioada 1996 – 2000. Sub culorile PNȚCD.

Următorii patru ani a fost primar al Tîrgu Mureșului, din partea aceluiași partid țărănesc.

Pentru următorul mandat de primar candidează ca independent și câștigă cursa detașat față de contracandidatul său, Kelemen Attila.

În 2006 se înscrie în PD (partid ce va fuziona în decembrie 2007 cu Partidul Liberal Democrat), fiind șeful filialei Mureș și la alegerile din 2008 câștigă un nou mandat de primar.

Și peste patru ani de asemenea. Și în 2016 din nou, pentru a cincea oară! Chiar și cei care citiți pe diagonală v-ați dat seama că este vorba de actualul edil al urbei, dr. Dorin Florea, recent înscris în ALDE, dar asta e o altă poveste.

 

Suntem în 2006

 

Am ajuns în orașul traversat de pârâul Poklos (Pocloș), precizare necesară pentru a nu fi confundat cu vreo altă așezare de pe malul Mureșului. Potrivit unui adevărat raport de activitate semnat de edilul urbei, Dorin Florea, aflăm că bugetul municipiului Tîrgu Mureș pentru anul de grație 2006 deși este de peste 170 de milioane de lei, este mai mic decât în anul precedent.

Pasionaților de statistică putem menționa că pentru sănătate și creșe au fost alocați de două ori mai puțini bani decât Poliției Comunitare, adică doar un milion și ceva de lei. După o listă amănunțită despre împărțirea milioanelor între  autoritățile executive și banii destinați pentru combustibil și energie, apare constatarea edilului: „Pentru că pentru acest an bugetul Primăriei Tîrgu Mureș este mai mic, în cifre reale comparative cu anul 2005, am promovat o hotărâre privind accesarea unor credite bancare pentru investițiile în infrastructură”.

 

Raport despre investiții

 

Pe lângă fondurile alocate pentru modernizarea sistemului de încălzire la școli, se anunță noi măsuri. „Pentru toate unitățile de învățământ vom elabora un studiu de fezabilitate pentru termoizolare, înlocuirea ferestrelor, montarea repartitoarelor. De asemenea vor fi executate lucrări de amenajări exterioare pentru sălile de sport de la câteva școli, suplimentarea spațiilor pentru săli de clasă și activități profesionale”, se arată în raport.

Vor fi alocate fonduri pentru un dispecerat de urgență în cartierul Tudor, vor fi demarate lucrările pentru modernizarea și extinderea Dispeceratului Integrat de Urgențe (DIU) 112 (lucrări amânate din cauza tergiversărilor CJ.)

Urmează o listă detaliată cu beneficiarii transportului în comun pe bază de abonamente gratuite precum și enumerarea ajutoarelor sociale de la subvenție pentru lemne până la alocații de tot felul. La capitolul reamenajări  avem Platoul Cornești, Piața  Teatrului, Piața Trandafirilor, constuirea unui nou bazin de înot amplasat pe o porțiune a lacului de canotaj la Complexul de Agrement și Sport Mureșul și  modernizarea piscinei „ing. Mircea Birău”(la demisol).

 

Se vor rezolva problemele locative

 

Măcar o parte din ele, pentru că în colaborare cu ANL se vor construi noi blocuri de locuințe pe străzile Predeal – Pandurilor, Suceava, Marinescu, B-dul 1 dec. 1918. În Valea Rece se va realiza  un nou modul de 10 apartamente prin implicarea forței de muncă exclusiv din Valea Rece. Vor fi construite locuințe sociale pe str. 8 Martie, blocurile construite în perioada 1950-1985 vor fi reabilitate termic, iar primăria va susține proiectele de mansardare. „Pentru oricine o casă”  va fi cel mai amplu proiect pentru construirea cartierului invecinat Căii Sighișoarei, în urma unui contract de asociere aprobat prin Consiliul Local.

 

Alte verbe la viitor

 

Vor fi realizate platforme tehnologice de procesare a deșeurilor menajere, poate că se va face și un incinerator regional pentru arderea deșeurilor, în colaborare cu județele limitrofe. Se vor moderniza o serie de străzi. Se va lărgi strada A. Filimon – Baladei, în 2005 s-a început deja procedura de expropriere a imobilelor din zonă. Numeroase intersecții vor fi semaforizate, se va turna covor asfaltic pe 139 de străzi, altele vor fi refăcute cu calup de piatră sau vor suferi reparații capitale. Se va instala sistem video de supraveghere a activității desfășurate în Piața de zi 1848, Piața 22 Decembrie și Piața agro- alimentară Cuza Vodă.

 

Curățenia și frumusețea urbei. Termoficarea

 

Un subiect sensibil se referă la curățenia orașului. Pentru întreținerea spațiilor verzi edilul a cerut susținere din partea cetățenilor. „Vă solicităm și pe această cale să ne susțineți în campaniile” pentru curățenia orașului, întreținerea spațiilor verzi, modernizarea extinderea parcurilor, locurilor de joacă”, cetățenii având posibilitatea să semnalizeze orice act de dezordine publică sau vandalism apelând la 112. Pentru înfrumusețarea orașului prin intermediul Administrației Serelor și a Zonelor Verzi anual se înființează peste 16 mii de metri pătrați de rondouri și jardiniere floricole. Câte zeci de mii de bucăți și ce fel de specii sunt plantate anual, de două ori pe an, sunt prezentate cu lux de amănunte în raport. Trecem peste aceste detalii și ajungem la alt subiect fierbinte: Termoficarea”. În 2005 Primăria era preocupată de eficientizarea sistemului centralizat de producerea și distribuirea energiei termice și a apei calde. În programul pentru 2006 figura creșterea randamentului producerii apei calde și reducerea emisiilor de gaze arse, dar și a nivelului de zgomot la zece centralele termice, modernizare estimată la 100 de miliarde de lei, finanțare realizată pe doi ani, din bugetul local. Modernizarea sistemului de producere a energiei termice și schimbarea rețelelor de distribuție la alte câteva centrale a fost  estimată la  56,2 miliarde de lei pe o perioadă de 3 ani. „Modernizarea prevede implementarea unui sistem de producere prin cogenerare, producerea simultană de energie electrică și termică.”

 

Explicațiile edilului

 

Subliniind că acestea reprezintă doar câteva dintre activitățile Primăriei Tîrgu Mureș și dând definiția succesului, edilul  a afirmat: „Succesul unei administrații publice locale se identifică, de fapt, cu succesul și împlinirea cetățenilor pe care îi reprezintă”. Apoi în calitate de vicepreședinte a Asociației municipiilor din România a înșirat și proiectele pe care le  va susține cu fermitate:

Preluarea terenului utilizat de Aeroclubul Sportiv Tîrgu Mureș pentru amenajarea unui parc tehnologic, a terenurilor din preajma „Week-end”-ului, a terenului aferent Poligonului de la Sângeorgiu de Mureș pentru construirea unui cartier de locuințe, preluarea și modernizarea Ștrandului 1 Mai, a Stadionului Municipal, a terenurilor de la Bucla Mureșului II, preluarea cursurilor de apă de pe raza orașului etc. „Toate acestea se cuvine să revină de drept orașului și până acum am efectuat nenumărate demersuri pentru a le redobândi”, se precizează în raport.

 

Proiecte vitale  de dezvoltare

 

Pentru dezvoltarea urbei, în opnia primarului următoarele acțiuni  sunt vitale: 1. reîntregirea patrimoniului, 2. Realizarea drumurilor ocolitoare menite să diminueze aglomerația din traficul auto și poluarea, 3. Acoperirea pârâului Poklos (Pocloș), 4. Realizarea parcului municipal și a zonei tehnologice, 4. Extinderea Complexului de Sport și Agrement Mureșul (Week-end), 5. Realizarea unei baze sportive a orașului în zona Bucla Mureș II, 7. „Începerea de îndată a demersurilor privind mutarea liniei ferate în afara orașului și amenajarea în locul ei a unui drum menit să contribuie la o mai bună fluență și eficiență a traficului auto, alături de celelalte proiecte pe care le-am supus dezbaterii publice și pe care sunt convins că le cunoașteți foarte bine!” Apoi a amintit și de publicația periodică Monitorul Primăriei prin care cetățenii sunt informați în mod transparent despre administrația publică. „Pentru că un cetățean informat este un partener veritabil, este un târgumureșean care nu poate fi dus de nas prin campanii de dezinformare și manipulare”.

 

 „Orașul tratat cu cinism de unii politicieni”

 

„Am constatat cu regret și consternare că orașul este tratat cu cinism de unii politicieni. Prin manevre abile, de culise, trecându-se peste voința Primăriei solidară cu Consiliul Local Tîrgu Mureș, s-a votat pentru preluarea Aeroclubului Tîrgu Mureș de către Consiliul Județean Mureș. Interese obscure sfidează voința unui oraș și programele sale vizând dezvoltarea unui parc tehnologic. Nu pot decât să le transmit celor care se fac vinovați, să le fie rușine!”a mai scris primarul, cerând ajutorul cetățenilor pentru înfrumusețarea cartierelor de locuințe.

Raportul se încheie totuși într-o notă de optimism: „Împreună suntem puternici, pentru că împreună suntem cei mai buni!”

Mașina Timpului se pregătește de aterizare. Oare în ce an suntem?

 

Erika MĂRGINEAN