Batalionul 51 Operaţii Speciale ”Vulturii” din Târgu Mureş, prima unitate de forţe speciale din ţară, a prezentat, vineri, la 16 ani de la înfiinţarea FOS în România, un exerciţiu tactic specific teatrelor de operaţii, care a implicat folosirea armamentului şi a vehiculelor Humvee.
„Astăzi, la 1 martie, sărbătorim împlinirea a 16 ani de la înfiinţarea unităţii şi 16 ani de forţe pentru operaţii speciale în România. Cu această ocazie ne-am gândit să marcăm momentul printr-un eveniment adresat elevilor de liceu, din clasele a XI-a şi a XII-a din judeţul Mureş, prin care ne-am propus să promovăm profesia militară, cu accent pe forţele pentru operaţii speciale, în ideea că dintre ei, după terminarea studiilor liceale sau universitare, vor alege o carieră militară. (…) Exerciţiul a fost unul demonstrativ, care a replicat una din misiunile pe care le executăm în mod curent în teatrele de operaţii în care suntem dislocaţi. Exerciţiul a vizat neutralizarea unui obiectiv în care se găseau elemente insurgente şi a presupus planificarea misiunii şi execuţia acestuia cu toate etapele: apropierea de obiectiv, eliminarea elementelor rezistente, pătrunderea în obiectiv şi evacuarea obiectivului”, a declarat lt. col. Constantin Marian Bârsan, comandantul Batalionului 51 Operaţii Speciale „Vulturii” din Târgu Mureş.
Potrivit comandantului, pentru a se demonstra nivelul de pregătire al medicilor „Vulturilor”, a fost organizat şi un moment medical pentru elevi, în care s-a simulat că un militar care a luat parte la misiune a fost rănit în timpul acţiunii, iar un camarad i-a acordat primul ajutor, după care a fost evacuat medical.
Cei peste 100 de elevi de liceu din Târgu Mureş, Luduş şi Reghin au aplaudat la scenă deschisă exerciţiul militarilor, unii dintre aceştia arătându-se extrem de interesaţi de forţele pentru operaţii speciale.
„Cei care se vor alătura unităţii vor putea să aleagă o pregătire atât în ţară, cât şi în străinătate pentru a se specializa în domeniile pe care le utilizăm aici. Meseria noastră implică riscuri, poate mai mari decât altele, trebuie să ştie că riscurile sunt asumate conştient. Este foarte riscant ce facem, dar planificăm minuţios – şi asta este o caracteristică a forţelor pentru operaţii speciale – planificare judicioasă a fiecărei mişcări. Riscurile sunt asumate şi, în acelaşi timp, pe timpul planificării căutăm să diminuăm riscurile. Pregătirea unui operator FOS necesită mult timp, 4 până la 5 ani, şi necesită resurse materiale şi financiare. Nu ne permitem să irosim aceste resurse trimiţând oamenii să îşi asume riscuri fără a fi calculate în prealabil”, a arătat lt. col. Constantin Marian Bârsan.
Potrivit comandantului Batalionului 51 Operaţii Speciale „Vulturii” din Târgu Mureş, numărul de înscrieri fluctuează anual, însă doar 20-25% dintre cei care se înscriu reuşesc să parcurgă cu succes prima etapă, care reprezintă programul de calificare iniţială.
„Noi spunem că pregătirea forţelor speciale continuă toată cariera. Ulterior, după ce sunt repartizaţi într-o unitate de forţe speciale, aceştia urmează module de pregătire avansată şi practic sunt pregătiţi şi evaluaţi întreaga carieră”, a arătat lt. col. Bârsan.
După doi ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale, România a trimis primii oameni în teatrele de operaţii, iar în cei 14 ani de participare în diverse teatre de operaţii au fost peste 30 de rotaţii sau serii care au participat.
În cei 14 ani de participare la misiuni în teatre de operaţii, militarii români din forţele speciale au primit peste 1.500 de decoraţii, dintre care peste 150 din străinătate. AGERPRES