Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că au fost luate în calcul mai multe ipoteze în cazul izbucnirii incendiului de la Centrul Comercial Transilvania, soldat cu distrugerea unei hale în care se aflau circa 200 de boxe cu diverse produse.
„Luăm în calcul mai multe cauze de incendiu, pentru că acolo existau mai multe aparate de încălzire, acum fiindcă vremea s-a răcit se vede că au fost folosite calorifere, reşouri. O altă cauză poate să fie de natură electrică pentru că în boxele respective erau trase becuri pentru iluminat şi prize care erau folosite la aparatele de încălzire, dar nu excludem nici varianta fumatului pentru că au fost aplicate sancţiuni, în trecut, pentru fumatul în locuri nepermise. Vrem să vedem ceea ce a rămas pe camerele video, asta după ce Poliţia va investiga, pentru a ne putea exprima asupra locului de izbucnire a incendiului, focarului şi posibilei cauze de incendiu”, a declarat şeful ISU Mureş, colonel Călin Handrea.
Şeful ISU Mureş a arătat că 66 de comercianţi au rămas fără micile afaceri în urma incendiului.
„Vreau, în primul rând, să îmi exprim compasiunea faţă de cei 66 de operatori economici care îşi desfăşurau activitatea în cadrul acestui complex comercial. Am făcut toate eforturile, omeneşte vorbind şi din punct de vedere profesional, pentru a putea salva cât se poate, dar a trebuit să ne axăm mai mult pe protecţia vecinătăţilor. Iniţial s-a manifestat pe o suprafaţă de 300 metri pătraţi, la un moment dat, din cauza arderii violente, a fost cuprinsă întreaga hală şi, în final, a rezultat incendierea întregii hale şi a tuturor materialelor rezistente în interior, pe o suprafaţă de peste 4.000 de metri pătraţi. Dificultatea intervenţiei a constat, în primul rând, în cantitatea enormă a materialelor combustibile şi inflamabile, depozitate în stive cu înălţimea de aproximativ 2 metri, diversitatea materialelor combustibile – plasticuri, spray-uri, textile, alimente, absolut tot ce poate să existe într-un depozit comercial. Şi, de asemenea, temperatura foarte înaltă dezvoltată în interiorul halei. În momentul în care am ajuns acolo, temperatura la nivelul tavanului era undeva la 200 de grade Celsius, iar ulterior a fost peste 300 de grade. (…) Exista în permanenţă pericolul de prăbuşire şi de explozie, au fost în interior multe materiale care au explodat din cauza temperaturilor înalte şi nu am vrut să ne expunem”, a spus Călin Handrea.
În privinţa autorizării acelui spaţiu, conducerea ISU Mureş a precizat că această clădire nu şi-a schimbat destinaţia în ultimii 30 de ani şi deci nu necesita reluarea procedurilor de autorizare PSI.
Prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Mureş, colonel Cristian Buhăianu, a menţionat că decizia de a scoate pompierii din clădirea cuprinsă de flăcări a fost luată în urma indiciilor tehnice care arătau faptul că tavanul acesteia se va prăbuşi din cauza temperaturii extrem de ridicate.
Colonel Cristian Buhăianu a adăugat că acea clădire era construită pe grinzi cu elemente de fier beton, el explicând că la temperaturi ridicate fier betonul se dilată şi ”apar o serie de pocnituri specifice, iar betonul din jurul acestora se desprinde”.
Sursa: agerpres.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.