Expediţia pe plută „Dacia 2050”, prin care un grup de temerari din România, conduşi de fostul campion european la atletism, alpinistul Szekeres Gerő, a stabilit recordul european de distanţă şi recordul mondial de parcurs pe mare, care a fost nominalizată în Cartea Recordurilor a fost prezentată, miercuri, elevilor Şcolii Generale „Bernady Gyorgy” din Târgu Mureş, în cadrul Acţiunii „Azi sunt profu’ tău de sport!”.
Copiii au putut să-l cunoască pe Szekeres Gerő, care, acum în vârstă de 75 de ani, poate spune că a realizat multe în viaţă, atât în profesie, cât şi în domeniul sportului. Inginer constructor şi doctor în ştiinţe tehnice, el a participat la proiectarea unor mari complexuri sportive din ţară, precum şi la restaurarea unora dintre cele mai importante cetăţi medievale. Szekeres Gerő este, de asemenea, multiplu campion naţional şi recordman la proba de 200 m plat şi este deţinătorul medaliei de aur la Campionatele Europene de Atletism din Cehia, în 1985. A jucat şi rugby şi a fost şi navigator sportiv şi alpinist.
Elevii au putut afla, miercuri, chiar de la conducătorul şi organizatorul unor impresionante expediţii, cum a construit prima plută şi cum aceasta s-a dezmembrat la primul obstacol; cum a învăţat de la plutaşii moldoveni secretele construirii unei plute sănătoase; cum a reuşit, cu instrumente rudimentare şi cu o ambarcaţiune simplă, fără motor, să intre în Cartea Recordurilor.
Szekeres Gerő a prezentat elevilor Expediţia ‘Iaşi”, din 1976, sau „76 Romania pitorească”, o expediţie pe plută, care a avut loc pe Dunăre, în care a fost stabilit un record european pe distanţă cu 1150 kilometri parcurşi, care nu a fost încă doborât.
A urmat apoi, în 1978, Expediţia „Dacia 2050”, cu pluta pe Marea Neagră, în care a stabilit un nou record european de distanţă şi recordul mondial de parcurs într-o mare închisă, cu 485 mile marine parcurse. Expediţia „Dacia 2050” a fost nominalizată în Cartea Recordurilor, iar după aceasta s-a realizat filmul „Omul şi marea”, cel care a câştigat marele premiu la Festivalul Filmului de scurt-metraj de la Riga, în anul 1987.
Sportivul le-a mai spus elevilor cum s-au pus bazele celui mai mare perete de căţărare din ţară, la Iaşi, unde era student, cum i s-a dezvoltat pasiunea pentru alpinism şi cum a ajuns să escaladeze cele mai importante vârfuri muntoase din lume:
în 1981 şi în 2006 – vârful Elbrus, din Munţii Caucaz (5642 metri), în 1995 – vârful Cioco Su, din Munţii Pamir, (7134 metri), în 1996 – Everestul (când a fost atinsă cota 7760 metri, însă expediţia s-a întrerupt din cauza unui accident), în 1998 şi 2008 – Kilimandjaro, în 2003 – Aconcagua, în 2007 – Mt Kosciusco (Austrialia) 2228 metri, în 2008 – Himalaya (Everest Base Camp, la 5450 metri şi Kalapatar, la 5545 metri).
Realizările profesionale şi sportive i-au adus alpinistului Szekeres Gerő titlurile de cetăţean de onoare al municipiului Târgu Mureş (în 1998), cetăţean de onoare al comunei Band (în 2004) şi Distincţia Pro Urbe Târnăveni (în 2005).
La finalul ineditei ore de sport, alpinistul Szekeres Gerő le-a dat copiilor autografe pe exemplare ale Revistei Junior Sport Mureş, oferită gratuit în cadrul campaniei.
„Peste 1000 de elevi din Târgu Mureş, municipiul Reghin, oraşul Iernut şi comuna Râciu au primit deja Revista Junior Sport Mureş de la 7 mari campioni mureşeni – Alin Romulus Păcurar, Alexandru Ballai (ambii foşti campioni la lupte), Ladislau Simon jr. (fiul marelui campion la lupte, Ladislau Simon), Traian Bendorfean (fotbal), Traian Dumbrăvean (karate kyokushin), Claudia Laura Balint (canotaj) şi Szekeres Gerő (atletism, navigare sportivă şi alpinism), în cadrul acţiunii „Azi sunt profu tău de sport!”, care a demarat pe 17 ianuarie, pentru prima dată în judeţul Mureş. Concret, în cadrul acestei acţiuni, campionii mureşeni susţin ora de educaţie fizică şi sport cu elevii, iar la final le vorbesc acestora despre frumuseţea şi importanţa sportului, oferind, cu autografe, Revista Junior Sport Mureş, publicaţie editată de Asociaţia Junior Sport şi tipărită în 8000 de exemplare. Aceasta are un cuprins editorial exclusiv dedicat sportului mureşean de odinioară şi din prezent”, a declarat preşedintele Asociaţiei Junior Sport, Beatrice Mercado.
Beatrice Mercado a precizat că acţiunea „Azi sunt profu de sport!” va continua până când şi restul de aproape 7000 de exemplare din Revista Junior Sport Mureş vor fi distribuite gratuit elevilor din judeţ.
Acţiunea „Azi sunt profu tău de sport!” face parte dintr-un proiect iniţiat de Asociaţia Junior Sport în august 2017, în cadrul căruia Consiliul Judeţean Mureş este partener principal, şi, la fel ca şi Revista Junior Sport Mureş, beneficiază de susţinerea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, precum şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.