Pentru corecta informare a cetăţenilor, Compartimentul Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş este împuternicit să comunice următoarele:
La data de 16.04.2018 Poliția Municipiului Tîrgu Mureș a fost sesizată prin Apel 112 cu privire la faptul că, în incinta unei unităţi de învăţământ din localitate, o elevă a căzut de la etaj în condiții necunoscute, fiind posibil să sufere unele leziuni traumatice în urma incidentului.
La fața locului s-a deplasat echipa operativă din cadrul Poliției Municipiului Tîrgu Mureș şi a efectuat cercetarea locului faptei, constatând că victima, respectiv o minoră de 13 ani, elevă în clasa a VI a, era transportată la UPU SMURD pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
Pentru lămurirea împrejurărilor în care s-a comis incidentul, poliţiştii au audiat mai multe persoane şi au exploatat şi alte mijloace de probă.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de Vătămare corporală din culpă , cercetările fiind continuate de către polițiștii de investigaţii criminale din cadrul Poliției Municipiului Tîrgu Mureș sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu Mureș, urmând a fi dispusă soluţie legală după administrarea tuturor probelor.
De asemenea, în urma apariţiei în spaţiul public a unor imagini cu privire la o altercaţie dintre două tinere ce părea a se fi produs în incinta unei unităţi de învăţământ din municipiul Tîrgu Mureş, la data de 18 aprilie 2018 poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Tîrgu Mureş s-au deplasat la unitatea de învăţământ în cauză şi s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe, în vederea lămuririi situaţiei de fapt.
În urma verificărilor efectuate poliţiştii au stabilit identitatea persoanelor implicate în altercaţie, ca fiind două tinere de 16 ani, eleve în clasa a IX – a, pe care le-au audiat în prezenţa părinţilor.
Niciuna dintre persoanele implicate nu a depus plângere penală şi nu a sesizat organele de poliţie cu privire la incident.
Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor constituie o prioritate naţională ce a fost însuşită şi de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş. Din acest considerent, în fiecare an şcolar se pune în aplicare Planul Teritorial Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, în care, alături de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş sunt implicate mai multe instituţii, respectiv Consiliul Judeţean Mureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,, Col. Sabin Motora” Mureş, Gruparea de Jandarmi Mobilă Tîrgu Mureş şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş a numit câte un poliţist responsabil de prevenirea şi combaterea faptelor anti-sociale pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar din zona de competenţă. Lista cu aceştia poate fi consultată pe site-ul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş. De asemenea, în unităţile de învăţământ trebuie să se regăsească datele de contact ale poliţistului responsabil.
Zilnic, poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali sunt prezenţi în zona unităţilor de învăţământ, atât la începutul orelor de curs cât şi la încheierea acestora.
Prevenirea victimizării minorilor reprezintă una dintre dimensiunile prioritare de acţiune ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş. Politicile dezvoltate în scopul prevenirii acestor fenomene au în vedere o educaţie anti-victimală şi o conştientizare a tuturor factorilor implicaţi în procesul de educaţie – familie, şcoală, autorităţi, mass-media.
Compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii, alături de politişti de proximitate şi poliţişti rutieri derulează frecvent activităţi de pregătire antiinfracţională şi antivictimizare a elevilor.
În acest sens exemplificăm câteva dintre activităţile derulate de către Compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii, care de altfel, au fost aduse la cunoştinţa publicului larg prin intermediul comunicatelor de presă, astfel:
În primele 3 luni ale anului 2018 s-au desfăşurat activităţi în cadrul mai multor proiecte, respectiv „Deschide-ţi mintea! Nu fi închis!” , „Micii Poliţişti” Cristeşti, „Tineri pentru tineri”, Campania „În siguranţă online. Ştiu să folosesc…” , „Învăţ să fiu în siguranţă” şi „Şcoala Siguranţei Tedi”, precum şi alte 11 activităţi de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, cu 272 de beneficiari.
În cadrul proiectului „Deschide-ţi mintea, nu fi închis” elevii au posibilitatea de a participa la întâlnirile cu tinerii deţinuţi, pentru a afla ce înseamnă viaţa după gratii, punându-se în valoare potenţialul educativ al experienţelor de viaţă ale persoanelor private de libertate. Accentul se pune şi pe importanţa majoră a relaţiei între copil şi părinte, membrii familiei reprezentând singurul suport în situaţii de criză, iar celălalt aspect se referă la greşeala de a eticheta persoanele după o singură greşeală comisă, respectiv la fragilitatea limitei dintre lege şi fărădelege şi la uşurinţa cu care fiecare poate să ajungă să greşească. Feed-back-urile notate la finalul chestionarelor date elevilor arată impactul deosebit şi atingerea obiectivelor. În cadrul proiectului s-au desfăşurat 18 activităţi având 945 de beneficiari.
Proiectul „Micii Poliţişti Cristeşti”, se derulează încă din anul 2009, în care elevii din localitatea Cristeşti, pe de o parte cunosc activitatea Poliţiei, iar pe de altă parte se implică în derularea de activităţi preventive, atât prin distribuire de materiale, cât şi prin susţinerea de prezentări în faţa colegilor, a părinţilor ori profesorilor şi nu în ultimul rând prin diseminarea mesajelor preventive în mediul online. Implicarea partenerilor si a elevilor în realizarea obiectivelor propuse în cadrul proiectului a fost recunoscută şi prin diplomele oferite acestora cu ocazia Zilei Poliţiei Romane. În cadrul proiectului s-au desfăşurat 5 activităţi având 186 de beneficiari.
Proiectul „Tineri pentru Tineri”, presupune formarea unor studenţi din cadrul Universităţii Dimitrie Cantemir care ulterior derulează activităţi destinate elevilor ciclului primar inclusiv pe tema siguranţei în şcoli. În cadrul proiectului s-au desfăşurat 15 activităţi având 310 beneficiari.
Campania de informare „ÎN SIGURANŢĂ ONLINE! Ştiu să folosesc avantajele internetului, evitând riscurile!”, a fost aleasă grupa de vârstă 12-14 ani, apreciată ca vulnerabilă din perspectiva abordată. Gimnaziile din Tg-Mureş au fost invitate la implicare. Pentru consolidarea cunoştinţelor, a fost realizat un afiş ce a rămas în fiecare clasă participantă. În cadrul proiectului s-au desfăşurat 24 activităţi având 672 de beneficiari.
Proiectul„Învăţ să fiu în siguranţă” constă în organizarea de întâlniri cu elevii, în cadrul cărora se discută aspecte referitoare la siguranţa acasă, la şcoală şi pe stradă. În cadrul acestuia s-au desfăşurat 10 activităţi având 295 de beneficiari.
Proiectul „Şcoala Siguranţei Tedi” are ca scop informarea copiilor cu privire la potenţiale pericole la care pot fi expuşi şi furnizarea de soluţii, prin metode educative specifice vârstei lor. Beneficiari sunt elevii din clasele I, ce se află la începutul unei perioade importante din viaţă, confruntându-se cu noi provocări şi cu situaţia de a lua primele decizii fără ajutorul părinţilor. În cadrul proiectului s-au desfăşurat 11 activităţi având 299 de beneficiari.
Totodată, periodic, se organizează activităţi de prevenire şi combatere a absenteismului şcolar. Spre exemplu, ultima activitate de acest gen a avut loc în luna martie a.c., când 157 de poliţişti, precum şi 2 inspectori şcolari din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, au desfăşurat o acţiune în incinta şi în zonele adiacente ale 140 de unităţi de învăţământ preuniversitar, ce a avut printre obiective identificarea elevilor care absentează de la ore şi care frecventează unităţile economice din zona şcolilor (baruri, internet-cafe, alte locuri) precum, identificarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care nu-şi justifică prezenţa în incinta şcolilor sau în zona adiacentă acestora ori a celor care tulbură procesul de învăţământ, agresează elevi sau cadre didactice sau care produc distrugeri. Un alt obiectiv al acestei activităţi l-a constituit distribuirea de pliante către elevi şi cadrele didactice şi postarea de afişe la avizierele unităţilor de învăţământ, pentru prevenirea faptelor cu violenţă în cadrul acestor unităţi de învăţământ preuniversitar.
Toate aceste activităţi au condus la obţinerea unor rezultate bune în ceea ce priveşte siguranţa şi ordinea publică în zona unităţilor de învăţământ şi în proximitatea acestora.
Având în vedere evenimentele din cursul acestei săptămâni, reprezentanţii Inspectoratulului de Poliţie Judeţean Mureş, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,, Col. Sabin Motora” Mureş, s-au întrunit şi au stabilit unele măsuri în vederea creşterii siguranţei în şcoli, respectiv organizarea unor întâlniri zonale între reprezentanţii instituţiilor implicate în Planul Teritorial Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar cu directorii tuturor unităţilor de învăţământ, în scopul identificării problemelor cu care se confruntă aceştia şi a soluţiilor ce se impun a fi implementate.
RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI:
Încurajaţi-vă copilul să-şi aleagă prietenii cu grijă, să ocolească copiii certăreţi precum şi pe cei care îi îndeamnă la atitudini nepotrivite!
Comunicaţi cu copilul dumneavoastră, acesta trebuie înţeles astfel încât el să aibă încredere să vă spună ce probleme are, dacă se simte speriat sau ameninţat!
Educaţi-vă copilul încă de la vârste fragede în spiritul toleranţei şi al respectului faţă de ceilalţi şi faţă de regulile societăţii în care trăieşte. Explicaţi-i că la violenţă nu se răspunde cu violenţă, ci cu tact şi calm, iar problemele pe care le are cu colegii la şcoală trebuie aplanate prin discuţii şi nu prin ameninţări sau acte de violenţă. Dacă simte că situaţia îl depăşeşte şi nu poate aplana conflictul mijloace paşnice, încurajaţi-l să facă apel la dvs., la profesori sau chiar la Poliţie.
În speranţa că poziţia noastră va fi interpretată în spiritul aplicării legii, ne exprimăm încrederea într-o bună colaborare şi pe viitor, în vederea reflectării corecte a oricărei situaţii de interes public.
Compartimentul Relaţii Publice
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.