În cadrul proiectului cultural „România 100 – Eu aleg România” al Societăţii Române de Radiodifuziune, Studioul Teritorial Radio Târgu Mureş a prezentat, miercuri, în Cetatea Medievală, expoziţia „Istoria românilor în 100 de momente esenţiale”, care cuprinde imagini ale momentelor relevante din istoria modernă a ţării.
Potrivit managerului Radio Târgu Mureş, Lavinia Nicoleta Ghişa, aceste evenimente au loc în toate cele 12 oraşe din ţară unde Radio România are studiouri teritoriale, întrucât „proiectul „Eu aleg România” îşi propune să aducă în permanenţă în atenţia românilor faptele celor care ne fac să fim mândri că suntem români, valorile româneşti şi paginile de aur ale istoriei”.
Lavinia Nicoleta Ghişa a arătat că, în ultimii ani, studiourile teritoriale ale Radio România au avut o serie de proiecte premergătoare anului Centenarului Unirii, despre 100 de locuri de vis, 100 de români pentru istoria lumii, 100 de poveşti de aur ale sportului românesc, 100 de melodii ale românilor, iar acum 100 de momente esenţiale din Istoria românilor.
„Mă bucur să văd că există continuitate în ceea ce faceţi şi că acest proiect ‘Eu aleg România’ nu este unul singular, făcut doar pentru a bifa o acţiune în anul Centenarului Unirii. Din acest motiv pot să afirm că am cel puţin 100 de motive să fiu aici, în mijlocul dumneavoastră. Este remarcabil faptul că, din anul 2014, în fiecare an, Radio România Regional ne dă cel puţin câte 100 de motive să spunem ‘Eu aleg România’ (…) De asemenea, sunt impresionat de faptul că ceea ce cunoaştem acum ca fiind Radio România emite de 90 de ani, din cei 100 de ani cât au trecut de la Marea Unire. Într-un fel, era de aşteptat ca o instituţie de presă care a împlinit 90 de ani şi care a trăit pe viu istoria modernă a României să vină cu un astfel de proiect la aniversarea Centenarului Unirii”, a declarat prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, în cadrul evenimentului.
Conferenţiar universitar doctor Giordano Altarozzi de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie din Târgu Mureş a arătat că evenimentul „Eu aleg România” ascunde „o idee clară cu privire la conceptul de naţiune”.
„O naţiune există şi trăieşte atâta timp cât membrii săi au conştiinţa propriei individualităţi istorice pe care o reafirmă constant prin gesturi şi evenimente, aşa cum este şi cel pe care îl deschidem astăzi. Un neam fără memorie nu va putea păstra aceste sentimente de individualitate pe termen lung, fiind astfel destinat dispariţiei. „Eu aleg România” îndeplineşte această misiune de conservare a identităţii româneşti prin 100 de imagini semnificative, pentru marcarea celor 100 de ani de stat unitar şi naţional, consolidând astfel în memoria istorică a neamului românesc şi amintind că şi naţiunea română, alături de celelalte, şi-a adus o contribuţie proprie la dezvoltarea omenirii”, a declarat Giordano Altarozzi.
Expoziţia de la Târgu Mureş a fost organizată de Societatea Română de Radiodifuziune în cadrul proiectului cultural „România 100 – Eu aleg România”, finanţat de Guvern, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în parteneriat cu Primăria Târgu Mureş.
Evenimentul de la Târgu Mureş a fost marcat de o serie de momente culturale, educative şi muzicale. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.