Expoziție cu cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, la Noaptea Muzeelor
Expoziție cu cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, la Noaptea Muzeelor

Expoziție cu cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, la Noaptea Muzeelor

Cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, prima tipăritură din Transilvania, din 1525, Biblia de la București și prima traducere a Bibliei în limba maghiară vor putea fi admirate în miez de noapte la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, cu ocazia Nopții Muzeelor, care va derula numeroase activități sub acest generic, atât vineri, cât și sâmbătă.

‘În cadrul expoziției permanente de cărți vechi puteți vedea prima tipăritură din Transilvania, din 1525, Biblia de la București și prima traducere a Bibliei în limba maghiară, atlasul lumii a lui Janssonius din secolul 17, colorat manual, cărțile lui Newton, Galilei și Kőrösi Csoma Sándor, ediția de lux a Declarației de Independență a Statelor Unite și cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani. Expoziția permanentă din Biblioteca Teleki, deschisă în 1802 și care și astăzi funcționează ca bibliotecă publică, oferă o selecție din cele mai importante și interesante cărți din biblioteca lui Teleki Sámuel’, a transmis Biblioteca Teleki pe Facebook.

Expoziția permanentă de cărți vechi de la Biblioteca Teleki poate fi vizitată sâmbătă, 17 mai, între orele 10:00 și 16:00, precum și în intervalul 18:00 și 02:00.

‘Cu ocazia Nopții Muzeelor, am pregătit o serie de evenimente interesante, care vor începe deja vineri! Vineri, 16 mai, are loc vernisajul expoziției ‘Bolyai Farkas. Cuvinte, cifre, lumi’. În 2025 se împlinesc 250 de ani de la nașterea savantului Bolyai Farkas. Biblioteca Teleki, în colaborare cu Fundația Teleki Téka, organizează o expoziție temporară ce reflectă nu numai activitatea științifică, ci printre altele și cea literară a acestuia. Veți avea ocazia să faceți cunoștință cu Bolyai polihistorul’, se menționează în postare.

De asemenea, participanții la Noaptea Muzeelor pot vizita și expoziția permanentă de la Muzeul Bolyai, din incinta Bibliotecii Teleki din Târgu Mureș.

‘În camera memorială dedicată celor doi Bolyai puteți vedea camera de lucru și obiectele savantului polihistor târgumureșean Bolyai Farkas (profesor de matematică și fizică, teoretician al muzicii, dramaturg, autor al diverselor studii de silvicultură, constructor de sobe), respectiv copiile manuscriselor și cartea preferată a fiului său, Bolyai János, matematicianul geniu care a revoluționat științele matematicii’, a precizat Biblioteca Teleki. AGERPRES