Gustoase şi consistente, ciupercile se gasesc într-o mare varietate, pe toata perioada anului. Specialiştii atrag însă atenţia că pe lângă sortimentele comestibile, există foarte multe ciuperci otrăvitoare, care ne pot pune viaţa în pericol.
- Cu toţii au luat la pas pădurea în căutare de ciuperci.
- Hribii au fost culeşi chiar din pădurile din apropierea oraşului.
De altfel, cazurile de intoxicaţii cu ciuperci nu sunt deloc rare. Pentru a-i ajuta pe cei care consumă ciuperci să le deosebească, la Târgu Mureş, a avut loc zilele acestea o expoziţie de profil. Hribii au fost culeşi chiar din pădurile din apropierea oraşului.
Cu rucasacurile în spate, zeci de persoane s-au strâns pe platoul Corneşti din Târgu Mureş pentru o drumeţie prin natură. Cu toţii au luat la pas pădurea în căutare de ciuperci.
Varga Kalman, organizator: Important e să strângem cât mai multe ciuperci otrăvitoare ca să ararăm oamenilor ce să nu stranga.
Există unele specii otrăvitoare care se aseamănă atât de tare cu cele comestibile încât pot fi confundate cu uşurinţă chiar şi de experţi.
Pe lâng ciuperci otrăvitoare, voluntarii au găsit şi multe soiuri comestibile. Unele dintre ele au proprietăţi medicinale şi aduc beneficii surprinzătoare organismului.
În total, voluntari au găsit nu mai puţin de 40 de specii, dintre care doar un sfert comsetibile. Toate au fost expuse în curtea grădinii zoologice din oraş pentru ca oamenii să le poată vedea.
Organizator: E dorinta de a face cunoscute ciupercile comestibile, dar mai important e sa facm cunoscute ciupercile necunscute si otravitoare. Sa aibe grija oamenii ca nu e de joaca cu ele.
Participant:Super interesanta, chiar ne dorim sa comparam o carticica, in ideea in care sa le descoperim in padure, cu copii.
În ciuda avertismentelor repetate, în fiecare an la spital ajung oameni intoxicaţi cu ciuperci sălbatice.
Vezi video pe Observator TV