Noaptea Muzeelor” aduce la Reghin o serie de expoziții etnografice cum ar fi „Drumul pâinii”, „Firul vieții”, „Ciclul anotimpurilor” și „Ocupații arhaice în spațiul etno-cultural mureșean”. De asemenea, cu această ocazie vor avea loc lansări de carte, momente artistice, ateliere pentru copii și părinți și un tur de vizitare în muzeu.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Reghin și Muzeul Etnografic „Anton Badea” în zilele de 18 și 19 mai, începând cu ora 17.00.
„Cadrul expozițional…
… care reunește obiecte și fotografii încearcă să ofere oportunitatea cunoașterii diversității tradițiilor culturale locale. Concepția expozițională este astfel o invitație adresată vizitatorului, de a pătrunde în universul tradițional local, de a face o călătorie prin spiritualitatea și creativitatea țăranului din zonele și subzonele etnografice ale județului Mureș. Prezentarea satului tradițional, cu elementele care îl compun, într-un spaţiu pavilionar încearcă să dezvăluie, atât constanţele, cât şi influenţele, determinările, consistenţele simbolice și materiale, de fapt toate ipostazele unui proces cultural complex. În realizarea cadrului expozițional au fost urmărite două direcții de acțiune: alcătuirea conținutului expozițional în acord cu tematica aleasă și alegerea modului de prezentare, respectiv tehnicile de expunere, intercalând cadre statice cu elemente dinamice și interactive. Întreg spațiul expozițional este de fapt o sinteză care încearcă să dezvăluie viața satului, așa cum era ea, pornind de la o analiză a diversității obiceiurilor și ritualurilor din această zona, a obiectelor de patrimoniu din muzeu, dar și a unor consideraţii sociale, culturale şi istorice pe care acestea le comportă”, a declarat managerul muzeului, Roxana Man.
Cadrul expozițional conturează un spațiu multicultural, evidențiind totodată deschiderea spre ceilalți, o provocare la cunoașterea valorilor identitare înglobate în societatea tradițională.
„Expoziția „Drumul pâinii”…
…dorește să ofere o imagine sincretică, procesuală, în care sunt descrise faze și etape parcurse, puse în legătură cauzală cu gândirea magică a țăranului. Pâinea, situată între sacru și profan, aliment transformat culinar (prin intermediul focului) și cultural prin interdicțiile rituale respectate cu strictețe, este un simbol cu semnificații multiple în lumea satului. Expoziția prezintă principalele etape, ale obținerii pâinii, cu subactivitățile incluse: lucrul pământului (aratul – semănatul, recoltatul-secerat, treieratul-vânturat), măcinatul la moară, frământatul și coptul la cuptor.
În cadrul expoziției „Ciclul anotimpurilor”…
… sunt reprezentate cele patru anotimpuri prin manifestări specifice, desfășurate în aceste perioade de timp, care relevă aspecte din viața țăranului, făcând referire la credințe și obiceiuri legate de acestea. Viața țăranului era marcată de specificul muncilor rurale care se succedeau odată cu anotimpurile, de obiceiurile de peste an (sărbătorile cu dată fixă și mobilă) și de evenimentele majore care se petreceau (nașterea, căsătoria, moartea). Calendarul popular având o zi de început pentru fiecare anotimp, se baza pe anumite semne ale naturii care îi conferea ciclicitate și o înțelegere tainică a mersului timpului.
Ocupațiile arhaice au fost primele ocupații ale omului și au reprezentat principalele modalități de obținere a hranei și asigurare a existenței, într-o lungă perioadă de timp. În societatea tradițională, ele au reprezentat îndeletniciri secundare, alături de ocupațiile principale, agricultura și creșterea animalelor.
Cadrul expozițional „Ocupații arhaice în spațiul etno-cultural mureșean”…
… prezintă Pescuitul, Vânătoarea, Albinăritul, Culesul din natură și meșteșugul Olăritului, îndeletniciri practicate în zonă, prin prezentarea uneltelor, tehnicilor de lucru și a obiectelor/ produselor obținute. Cursul vieții era marcat, în lumea satului, de trei momente importante: nașterea, căsătoria și moartea, fiecare fiind însoțit de o serie de practici, ritualuri și credințe menite să justifice importanța fiecăruia, în schema universului și să ofere răspunsuri la întrebările fundamentale ale vieții.
Expoziția „Firul vieții”, prin punctarea celor trei momente, încearcă să reliefeze sistemul de credințe, așteptări și angoase ale omului tradițional în fața unor situații liminale, de maximă importanță, interpuse în practici și obiceiuri”, spune Roxana Man.
Intrarea este liberă, toți doritorii sunt așteptați să participe la activități și la târgul de meșteri populari locali, desfășurat, în această perioadă, în muzeu!
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.