Împreună cu conducerea companiei ruseşti de energie nucleară Rosatom, am reuşit să clarificăm toate problemele nerezolvate, necesare pentru ca extinderea Paks să intre în faza a doua, cea a construcţiei concrete, în luna septembrie a acestui an, a declarat vineri, la Istanbul, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, potrivit unui comunicat remis de minister.
În urma convorbirii purtate cu directorul general Rosatom, Alexei Lihaciov, ministrul a spus că au recapitulat sarcinile de realizat în legătură cu această investiţie, astfel încât totul este pregătit pentru ca în toamna acestui an proiectul să intre în aşa-numita fază de construcţie.
După cum a spus, Oficiul Naţional pentru Energie Nucleară trebuie să elibereze încă patru autorizaţii importante înainte de începerea construcţiei. “Dacă totul se va întâmpla aşa cum s-a convenit astăzi, este pe deplin realist ca proiectul de investiţie a centralei nucleare de la Paks să intre începând din septembrie în faza a doua, cea a construcţiei”, a spus el.
Szijjártó a precizat că toate acestea sunt necesare pentru a pune în funcţiune cele două noi unităţi până în 2030, crescând astfel capacitatea actuală a centralei de 2000 de megawaţi la 4400 de megawaţi. “Ungaria face un pas uriaş spre autonomie în domeniul aprovizionării energiei electrice, ceea ce va fi un avantaj imens pentru Ungaria în situaţia actuală, când preţurile de pe piaţa internaţională a energiei cresc în mod iraţional”, a afirmat ministrul.
“Nu vom fi expuşi la perturbările şi crizele pieţei internaţionale a energiei în măsura în care suntem acum şi nici nu vom fi atât de expuşi la ele ca multe alte ţări”, a adăugat el.
În cele din urmă, ministrul a subliniat: în momentul adoptării sancţiunilor UE s-a afirmat şi chiar s-a adoptat o lege care stipulează că utilizarea paşnică, în scopuri civile a energiei nucleare nu este supusă restricţiilor, de altfel nici compania Rosatom nu a fost inclusă în nicio listă de sancţiuni, astfel cooperarea nu contravine sub nicio formă reglementărilor.
“Interesul nostru este ca centrala nucleară să fie construită până în 2030, există în continuare şanse reale în acest sens, iar guvernul ungar şi-a asumat continuarea proiectului de investiţie”, a încheiat ministrul.
În final, ministrul de externe a anunţat că Gergely Jákli, fost director general al Eximbank Ungaria, va prelua conducerea societăţii Paks II începând din 1 septembrie.
MTI