Ai undeva la tara sau la margine de oras un petec de teren? Renunta la agricultura conventionala si cultiva arbusti de Goji, Merisoare sau Aronia! Fructele fiecaruia dintre acestia au mare cautare si fac vanzari spectaculoase in intreaga lume.
Cine nu a aflat de efectele absolut miraculoase pentru sanatate ale Merisorului? Dar de cele ale fructelor de Goji sau Aronia? Si daca nu ai aflat inca, iti spunem noi! Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti! Spre exemplu, merisoarele sunt fructe magice care se gasesc din plin in muntii nostrii, dar foarte rar in magazine sau piete. Asta pentru ca sunt foarte cerute la export. De ce sa nu profiti de aceasta oportunitate?
In schimb, pentru fructele de Goji si Aronia, functioneaza importul. Ele au patruns doar de cativa ani pe piata romaneasca si arbustii se cultiva numai sporadic de o mana de intreprinzatori care au mirosit potentialul de afaceri al acestor fructe magice. Iata avantajele esentiale ale afacerii:
- produsele – fructele de Goji, Merisoare si Aronia – sunt foarte cautate atat in tara cat si la export si platite cu un pret pe masura
- investitia intr-o plantatie este modica si depinde de marimea suprafetei pe care vrei sa o cultivi
- concurenta este minima si cererea in crestere
- productivitatea acestor specii de arbusti fructiferi este foarte crescuta
- in tara noastra exista posibilitatea sa producem culturi nepoluate, fructe ecologice pe care sa le exportam in toate tarile europene, unde poluarea este mult mai mare decat la noi.
Hrana si medicament – merisorul sau afinul rosu
Acest antioxidant delicios este atat de apreciat incat aproape intreaga recolta din flora spontana se duce la export. Fructele au rol miraculos de antibiotic natural, fiind foarte eficace. Practic, rezultatele sunt mai bune decat cele obtinute in urma tratamentului clasic cu antibiotice. Lista beneficiilor acestui antioxidant delicios este lunga. Vom preciza aici: 1. Merisoarele au proprietati antiinflamatoare si antiinfectioase2. Numeroase studii arata efectul preventiv al merisorului asupra cancerului de prostata3. Sucul de merisor sau merisoarele uscate consumate zilnic ajuta la mentinea sanatatii si flexibilitatii vaselor de sange4. Consumul de merisoare previne bolile cardiovasculare5. Merisoarele inhiba si aparitia altor tipuri de cancer precum cel de piele, de san, leucemie. Merisorul nu se foloseste doar ca medicament sau in industria farmaceutica ci si pentru o stare generala buna, in gastronomie sau in cosmetica.
Aronia, superfructul antioxidant de milioane
Irina Daescu de la Ecoera Plan afirma ca “ar fi ideal sa plantam pentru noi, daca avem gradina, mai ales ca pretul fructelor uscate sau al sucului este ridicat.” Ce face Aronia atat de deosebita? Arbustul acesta produce fructe ce contin de 15 ori mai multi antioxidanti decat afinele sau rodiile si sunt folosite pentru tratarea mai multor boli. Aronia este un remediu natural pentru pierderea memoriei, sindrom metabolic, diabet si cancer. De asemenea, poti consuma aronia pentru sanatatea creierului. Aronia ajuta la scaderea glucozei si este benefica in caz de diabet. Diverse soiuri de Aronia pot creste si in Romania ca o cultura de fructe pentru consum propriu, in scopuri comerciale sau pur si simplu ca peisaj ornamental. Practic, avand in vedere beneficiile pentru sanatate si faptul ca este usor de intretinut, este recomandat ca oricine are un petec de pamant sa planteze cel putin cativa arbusti pentru consum propriu sau mai multi daca se gandeste sa valorifice fructele de Aronia.
Cu siguranta una dintre cele mai profitabile afaceri agricole este cultivarea arbustilor fructiferi. Sa nu uitam interesul crescut al publicului larg pentru produsele naturale, eco sau bio. Cultivarea acestor specii de arbusti fructiferi in sistem ecologic promite profituri substantiale si multiple oportunitati de dezvoltare. Daca vei cultiva spre exemplu Goji, din anul 3 venitul obtinut de pe un hectar poate ajunge la 135.000 lei.