Sursa: Ziarul Financiar
Fabrica de mobilă Ilefor din Târgu-Mureş, parte din grupul Mobexpert, controlat de omul de afaceri Dan Şucu, a intrat în faliment, potrivit unei decizii a Tribunalului Comercial Mureş. Fabrica, una dintre capacităţile de producţie de talie mică de pe piaţa locală, este listată pe piaţa Rasdaq a Bursei şi a intrat în insolvenţă în vara anului 2011. În 2012 ajunsese să aibă pierderi mai mari decât cifra de afaceri. Potrivit datelor de pe site-ul Mobexpert, Ilefor este una dintre cele nouă unităţi de producţie din grup, care producea mic mobilier din lemn masiv în serie şi exporta în Franţa, Germania, Olanda şi Belgia.
Dan Şucu spune că deţine un pachet de aproape 50% din acţiunile producătorului şi că rădăcinile situaţiei actuale se află în anul 2005. „Perioada 2005-2007 a fost o perioadă de apreciere importantă a cursului valutar. În acel moment, aproximativ 85% din producţia Ilefor era destinată exportului. Costurile tindeau să crească, în timp ce aprecierea leului reducea veniturile reale. Fabrica nu avea resurse suplimentare de productivitate, era deja retehnologizată şi avea o structură optimă de costuri. În consecinţă, ar fi trebuit să transfere clienţilor diferenţa de curs de aproximativ 20%, ceea ce nu era posibil. A început să piardă contractele cu pieţele din Europa. Am luat atunci decizia de a reorienta strategic activitatea şi am preluat din ce în ce mai mult din producţia fabricii pentru piaţa internă, pe măsură ce reţeaua de magazine Mobexpert s-a extins“, a spus Dan Şucu, preşedintele Mobexpert.
Omul de afaceri a mai spus că a urmat o perioadă de scădere a consumului şi a achiziţiilor de produse de folosinţă îndelungată în 2008-2009, iar piaţa internă de mobilă a scăzut cu procente de două cifre. În aceste condiţii, Şucu afirmă că nu a mai putut asigura suficiente comenzi pentru a acoperi capacitatea de producţie a Ilefor, iar fabrica nu a reuşit să găsească o soluţie pentru această „furtună perfectă“.
„Ilefor a fost administrată ca firmă independentă, iar între ea şi restul grupului Mobexpert sunt relaţii comerciale, asemănătoare oricărei relaţii între un producător şi un retailer. Ne interesează în continuare foarte mult să avem un grup integrat pe verticală, pentru că ne interesează să producem în România. În jur de 80% din vânzarea de mobilă a magazinelor Mobexpert vine din produse fabricate în fabricile noastre din ţară“, a mai spus Dan Şucu.
Situaţia de la Ilefor reprezintă primul faliment care afectează una dintre din fabricile unui mare jucător din industria mobilei. Grupul Mobexpert a avut anul trecut o cifră de afaceri de 114,5 mil. euro. Pe lângă fabricile de mobilă, Mobexpert operează o reţea de 32 de magazine şi hipermagazine.
Şucu spune că pentru celelalte fabrici ale grupului nu există o altă situaţie de faliment şi aşteaptă o creştere a vânzărilor anul acesta.
„Personal, falimentul Ilefor este o pierdere uriaşă. Şi nu mă refer doar la pierderea materială, la investiţiile de peste 10 milioane de euro făcute de-a lungul timpului. Cunosc pe nume mare parte dintre angajaţi şi am petrecut ani la Târgu-Mureş pentru a restructura şi moderniza fabrica. Dar m-am obişnuit cu ideea că nu pot câştiga toate bătăliile. Este o înfrângere pe care o iau ca atare. Speranţa mea este că toţi creditorii îşi vor recupera sumele datorate“, a mai spus Şucu.
Potrivit datelor de pe site-ul Tribunalului Comercial Mureş, lichidator a fost desemnată firma RVA Mureş IS SPRL. Aceleaşi date mai arată că 32 de creditori aşteaptă să-şi recupereze banii.
Piaţa de mobilă se ridică la peste 700 mil. euro, iar alte firme active sunt Elvila, IKEA, kika, Lemet, dar şi altele.
Sursa: Ziarul Financiar