Municipiul Tîrnăveni stă prost la capitolul iluminat public. Având rețele și corpuri de iluminat mai vechi de 20 de ani, raportul calitate preț lasă de dorit. Astfel, municipalitatea pe lângă faptul că plătește facturi mari, problemele în ceea ce privește iluminatul nu contenesc să apară. Din aceste motive….
… Vrem economie și iluminat mai bun
Administrația din Tîrnăveni vrea să facă economie la iluminatul public. Asta nu înseamnă însă că va reduce zonele iluminate, ci dimpotrivă va crește calitatea. Soluția a fost deja implementată în alte localități din țară, iar economia la factura de electricitate este de 62 %.
Noul iluminat public se bazează pe tehnologia LED care oferă avantajele unui consum scăzut de energie, o durată mai lungă de viață și oferă o lumină mult mai bună decât becurile clasice. Pentru aceasta, Primăria nu va face nicio cheltuială suplimentară deoarece toate costurile ar urma să fie suportate de firma executantă. Din momentul implementării noului sistem de iluminat, administrația din Tîrnăveni va achita o factură la energie cu 10% mai mică, iar după câțiva ani, timp în care firma respectivă își va recupera investiția, economia la electricitate pentru Tîrnăveni va ajunge la 62% din valoarea totală a facturii de azi.
Subiectul a fost discutat şi aprobat cu prilejul ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local Tîrnăveni. Consilierii au votat pentru necesitatea şi oportunitatea modernizării sistemului de iluminat public al municipiului.
,,Se impune modernizarea sistemului public de iluminat al municipiului Târnăveni, astfel încât să reducem costurile cu întreţinerea sistemului, să reducem consumul de energie electrică activă şi mai ales reactivă şi să îmbunătăţim gradul de iluminare”, a declarat primarul municipiului Tîrnăveni, Sorin Megheşan.
În fața parcării din central localităţii au fost deja montate în probă trei astfel de corpuri de iluminat, iar diferenţa este semnificativă faţă de corpurile şi becurile vechi.
Mircea Barbu