Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care va fi doar autorizată şi nu va putea organiza acest examen. ‘Este o discuţie pe care am avut-o şi nu s-a finalizat şi este legată de studenţi. Toţi studenţii (maghiari – n.r.) care există vor merge la noua facultate sau doar studenţii care vor intra în anul I în acest an? E o discuţie la care nu am ajuns la o concluzie (…) Legislaţia spune că în momentul în care faci un program nou începi doar cu anul I, există însă persoane (profesori – n.r.) din linia maghiară care spun că toţi studenţii vor trece in corpore. Vom avea o discuţie cu ministerul şi cu ARACIS pe această temă, vom vedea care este forma legală. Însă, dacă se va merge pe varianta a doua, apar nişte probleme la care noi în momentul de faţă nu avem răspunsurile potrivite’, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, noul rector al UMF Târgu Mureş, prof. univ.dr. Leonard Azamfirei.
Potrivit rectorului, studenţii sunt pe un contract de şcolarizare încheiat cu vechea facultate, pe un program care este acreditat şi vor trebui să îşi asume tot ce înseamnă trecerea de la un program acreditat, la un program care, eventual, va fi autorizat provizoriu, ceea ce presupune că nu vor putea susţine aici examenul de licenţă în primii trei ani. Rectorul a spus că studenţii maghiari vor trebui să îşi asume şi modul în care se completează suplimentul de diplome unde este scrisă limba în care au absolvit. ‘Dacă nu vor trece toţi studenţii maghiari la noua facultate şi vor fi 100 de studenţi care se vor gândi că nu trec la această nouă facultate, ce se întâmplă cu studenţii care rămân la vechea facultate? Situaţia este totalmente inedită şi trebuie să ţinem cont de interesele studenţilor’, a arătat Leonard Azamfirei, care a precizat că aşteaptă în acest sens un răspuns ferm de la Liga Studenţilor Maghiari.
Leonard Azamfirei a precizat că Hotărârea de Guvern de înfiinţare a unei noi facultăţi maghiare nu vizează şi facultăţile vechi care funcţionează la UMF şi nu se atinge de cifrele de şcolarizare, chiar dacă noua facultate va avea programe de studiu pentru asistenţă medicală în limba maghiară şi limba română, pentru medicină în limba maghiară şi medicină în limba engleză şi pentru farmacie în limba maghiară. ‘Dar nefiind nicio prevedere care să se refere la facultăţile care deja există, toate programele de învăţământ acreditate, pe care facultatea le are, rămân în continuare în structura şi în forma de funcţionare, adică rămân la facultatea de medicină veche şi medicina în limba engleză, şi asistenţa medicală în limba română, iar dacă se va dori de către conducerea facultăţii nou înfiinţate să se creeze programe noi – şi se va putea prin prisma resurselor pe care există – acest lucru este posibil, dar cu parcurgerea oricăror etape pe care le implică orice autorizare de program de studiu. Noi pentru facultăţile care există ne păstrăm cifrele de şcolarizare care au fost anunţate şi sunt puse pe site-ul universităţii, toţi candidaţii sunt bineveniţi fără să existe vreo modificare faţă de anul trecut şi studenţii care deja sunt în aceste programe nu au niciun motiv de îngrijorare’, a accentuat rectorul. Acesta a ţinut să îi liniştească pe studenţi şi pe părinţii acestora că nu au niciun motiv de îngrijorare întrucât studenţii vor absolvi acolo unde au dat examen, la programele acreditate la care au dat examen.
În plus, Azamfirei a susţinut că noii candidaţi la admitere vor avea ocazia să opteze fie pentru programele acreditate ale UMF, fie pentru cele autorizate cum este noua facultate. ‘Este un mesaj de stabilitate, de continuitate pe care îl dau studenţilor, candidaţilor şi părinţilor acestora. Cei care au început un program de studii vor continua exact acolo unde a început (…) Facultatea nou înfiinţată se va organiza conform prevederilor legale în vigoare, în doar HG, ci şi Legea Educaţiei Naţionale. În privinţa cadrelor didactice va trebui să urmăm o serie de proceduri… după şedinţa Consiliului de Administraţie vom transmite o cerere tip către cadrele didactice care eventual vor să se transfere la noua facultate, vom vedea câte cadre vor fi în noua facultate, vom stabili care este norma de reprezentare’, a mai spus prof.univ.dr. Leonard Azamfirei.
AGERPRES