Guvernul Ungariei a demarat programul „Cordonul ombilical”, menit să sprijine familiile maghiare de peste graniţă. Prin intermediul acestuia, guvernul ungar doreşte să îşi exprime aprecierea, şi din punct de vedere material, pentru cei care îşi asumă creşterea unui copil maghiar în orice colţ al lumii, a declarat Katalin Novák, secretar de stat în cadrul ministerului ungar al resurselor umane, responsabil pentru relaţia cu familiile şi tineretul, joi, la Budapesta, în cadrul unei conferinţe de presă.
Katalin Novák a declarat că un element al programului lansat pe 1 ianuarie este subvenţia maternală, care se acordă o singură dată şi este în cuantum de 64.125 de forinţi (962 lei), celălalt fiind “obligaţiunea de bebeluş”, o subvenţie pentru începerea vieţii de adult, prin care statul ungar asigură pentru început 42.500 de forinţi (637 lei), iar mai târziu, anual, sprijin sub formă de dobânzi aferente acestei sume. Până în prezent, 523 de familii maghiare de peste graniţă au solicitat subvenţia maternală, a adăugat secretarul de stat.
Aceasta a mai afirmat că fiecare copil maghiar este o comoară, oriunde s-ar naşte, iar cei 4,5 milioane de conaţionali maghiari de peste hotare sunt priviţi drept o resursă importantă, care pot contribui la creşterea populaţiei maghiare.
Secretarul de stat a anunţat, de asemenea, că până în prezent, la programul “2018 – Anul familiilor maghiare” au participat aproape zece mii de persoane. În program se implică şi organizaţii neguvernamentale, printre altele, Fundaţia “Otthon Segítünk” şi Uniunea Organizaţiilor Familiale din Bazinul Carpatic, respectiv, o organizaţie care se ocupă de familiile monoparentale.
Katalin Novák a specificat că guvernul ungar nu slăbeşte sistemul de sprijin pentru familii, ci îl dezvoltă continuu, respectiv, facilitează accesul la servicii prin reducerea costurilor administrative.
Árpád Potápi, secretarul ungar de stat pentru politici naţionale a afirmat că familiile maghiare care trăiesc în Ungaria, în Bazinul Carpatic şi în diasporă, reprezintă cel mai de preţ lucru pentru naţiunea maghiară. Din 2010 încoace, guvernul ungar a depus un efort considerabil ca toţi maghiarii să simtă că sunt membrii unei singure naţiuni, a adăugat oficialul.
Secretarul de stat a anunţat că în primăvară vor fi lansate mai multe apeluri de proiecte dedicate maghiarilor de peste hotare. Dintre acestea a vorbit despre programul în valoare de 500 de milioane de forinţi, dedicat firmelor care furnizează servicii dedicate familiilor, respectiv, programul dedicat unităţilor medicale de deservire a gravidelor şi în care au loc naşteri, program în cadrul căruia vor fi alocaţi 150 de milioane de forinţi. Totodată a specificat că se doreşte extinderea, în colaborare cu Asociaţia Maghiară a Surorilor Medico-Sociale, a reţelei de asistenţă socială pentru mame, cu scopul de a putea beneficia de serviciile acesteia şi maghiarii de peste hotare.
Secretarul de stat a anunţat că evenimentul de deschidere al “Anului familiilor maghiare” va avea loc vineri, la Budapesta. La program vor participa aproximativ două sute de antreprenori maghiari de peste hotare, reprezentanţi ai unor administraţii locale, organizaţii bisericeşti şi organizaţii neguvernamentale, precum şi reprezentanţi ai unor comunităţi care sprijină familiile.
MTI
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.