Cea de-a noua ediţie a FânFest, desfăşurată timp de o săptămână la Roşia Montană, a fost apreciată de către organizatori ca fiind cea mai mare sărbătoare a activismului social şi de mediu din România, iar de către susţinătorii proiectului minier ca un eveniment în care participanţii caută doar să se distreze şi ‘nu au şi nici nu caută soluţii concrete’ pentru comunitate.
‘Sute de activităţi, dezbateri, proiecţii, expoziţii şi concerte au făcut şi din cea de-a noua ediţie a FânFest Roşia Montană cea mai mare sărbătoare a activismului social şi de mediu din România. Invitaţi sosiţi din toate colţurile lumii, ce au adus cu ei mesajul de solidaritate şi povestea luptei comunităţilor în care trăiesc, s-au reunit la Roşia Montană pentru a-şi împărtăşi experienţele, a-şi uni forţele şi a face front comun împotriva proiectelor distructive, oriunde ar fi ele propuse’, se arată într-un comunicat transmis duminică AGERPRES de către Alburnus Maior.
Potrivit sursei citate, aproximativ şapte mii de participanţi, găzduiţi în gospodăriile şi poienile localnicilor ‘din rezistenţă’, au fost prezenţi, de luni până duminică, la cel mai amplu program din istoria festivalului.
‘Timp de o săptămână, în atmosfera călduroasă a augustului de munte, cei prezenţi au descoperit şezători urbane, piaţa ţărănească umbrită de copacii părculeţului din sat, locaţiile neîncăpătoare ale Forumului de activism, lounge-ul cu saci mari de fân şi muzică de DJ-ei sau bisericile animate de concerte de muzică de flaut, video-poeme sau muzici inspirate de solemnitatea lăcaşelor de cult’, se menţionează în comunicatul celor de la Alburnus Maior.
Printre activităţile derulate timp de o săptămână s-au numărat lansări de carte, spectacole de teatru în spaţii neconvenţionale şi filme în premieră, precum cel mai nou proiect jurnalistic al echipei Rise Project sau documentarul regizorului Tibor Kocsis , ‘Aurul Roşiei Montane’.
Pe de altă parte, sindicaliştii de la Viitorul Mineritului şi organizaţiile locale favorabile proiectului minier susţin, într-un comunicat remis duminică AGERPRES, că participanţii la FânFest ‘nu au şi nici nu caută soluţii concrete pentru Roşia Montană, ci caută un loc unde să se îmbete, să se simtă bine şi să se plimbe dezbrăcaţi pe străzi’, spunând despre aceştia că ar fi ‘satanişti’.
‘Toţi ştiu să pună beţe-n roate şi să protesteze, dar nimeni nu vine cu soluţii. (…). Aşa-zişii ‘salvatori’ veniţi să se distreze şi anul acesta la Fânfest nu numai că nu ne-au ajutat cu nimic, dar am avut permanent sentimentul amar că ne calcă în picioare demnitatea de miner şi voinţa noastră de a munci şi a ne câştiga existenţa.Activiştii de la Fânfest profită de ani buni de situaţia şi de problemele oamenilor amărâţi din Roşia Montană, fără să fie traşi la răspundere. (…). Ce rămâne în urma lor? Munţii de gunoaie, sticlele goale şi amintirea tristă a unor oameni pentru care noi nu contăm şi care încearcă să profite de pe urma necazurilor noastre, să-şi facă imagine şi să fie văzuţi, de cei naivi, ca nişte eroi’, se menţionează în comunicatul semnat de Sindicatul Viitorul Mineritului şi ONG-urile Pro Dreptatea şi Pro Roşia Montană.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Alba, maior Cosmin Jurcoveţ, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că pe durata manifestărilor organizate în cadrul FânFest nu a fost aplicată nicio sancţiune, nefiind constatate încălcări ale prevederilor legale. Maiorul Jurcoveţ a subliniat că între Jandarmerie şi organizatorii FânFest, respectiv organizaţiile susţinătoare ale proiectului Roşia Montană, a existat un permanent dialog în vederea evitării unor situaţii tensionate şi eventuale incidente între cele două părţi.
Măsurile de ordine publică au fost asigurate de IJJ Alba şi efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ‘Regele Ferdinand I’ Tîrgu Mureş, care au acţionat pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi disciplină publică şi preîntâmpinarea apariţiei unor evenimente negative.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.