Ieri au continuat protestele salariaților din Sănătate. Pentru că ”Nemulțumirile salariaților din sănătate nu pot fi carantinate! , chiar dacă greva a fost interzisă, protestele limitate la maxim 100 persoane și strigătele protestatarilor acoperite cu mască”, anunță reprezentanții lor pe pagina de socializare.
Drept dovadă azi au emis un comunicat de presă în care cer clarificarea informațiilor incorecte – susțin ei- publicate de Comitetul Național de Coordonare (CNCAV) în urmă cu două zile, despre vaccinarea și impactul asupra lucrătorilor în sănătate și asistență socială. Deasemenea ei solicită și verificare situației din perspectiva unei posibile dezinformări publice intenționate.
”Considerăm că o campanie de vaccinarea onestă trebuie să aibă la bază informații corecte, fiind inacceptabil ca aceasta să se transforme într-o campanie de dezinformare publică”, spun ei și indică principalele dovezi ale dezinformării publice, făcând trimitere la afirmațiile publice ale reprezentanților CNCAV.
Astfel: ”Informațiile publice oferite de reprezentanții CNCAV nu coincid cu cele colectate public de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” (CCDSS) pe Platforma de monitorizare a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate[4].
Conform acestor date din cei 40.627 lucrători pentru care avem informări oficiale din partea unităților sanitare privind statusul vaccinal, doar 18.555 au fost vaccinați (adică 45,67%).
Dacă sunt vaccinați doar cca. 50% dintre lucrători atunci nu putem atribui reducerea infectării cu 87,7% vaccinului,” susțin aceștia.
Și adaugă:
”Constatăm că obligația de informare publică a reprezentanților CNCAV s-a transformat din neștiință sau rea voință într-o dezinformare publică. Dacă este o acțiune intenționată atunci legea prevede sancțiuni pe care alte instituții ale statului trebuie să le aplice. Atragem atenția că dezinformările publice efectuate de instituții ale statului erodează încrederea populației, crescând ezitarea vaccinală. Astfel de dezinformări riscă să întrețină curentul antivaccin”, conchide managerul Rotilă Viorel.
LE: ”Nu am contestat eficiența măsurilor de protecție a vaccinurilor împotriva COVID-19, respectiv împotriva formelor simptomatice ale bolii, pentru aceasta dovezile fiind concludente (în limitele specificate de furnizori).)”a ținut să precizeze semnatarul comunicatului.
[3] https://vaccinare-covid.gov.ro/vaccinarea-sars-cov-2/procesul-de-vaccinare-in-romania/
[4] https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/vaccinari-salariati-din-sanatate/