Erorile de solicitare a fondurilor au exclus peste 60 de fermieri de la sprijinul pe suprafață: ,,Excluderea de la plată se face în momentul în care eroarea comisă depăşeşte 20% din solicitare. La noi mai există încă fermieri care nu au înţeles condiţia de eligibilitate, care este să ai calitate de utilizator şi nu calitatea de proprietar. Calitatea de proprietar nu îţi poate conferi întotdeauna calitatea de beneficiar al acestei subvenţii”, a declarat directorul executiv adjunct Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Mureş, Bordi Kacso Zsolt Attila.
Au încasat banii, dar nu au lucrat terenul
Acesta a arătat că şi în anul 2010 au fost o serie de neconformităţi şi că de anul trecut, APIA Mureş a început recuperarea debitelor, de la fermierii care nu au cultivat terenul, deşi au încasat sprijinul pe suprafaţă. De exemplu, în acest an un fermier din Bahnea a solicitat subvenţii pentru o suprafaţă de 108 hectare, pe care nu o exploata. ,,La prima impresie există un conflict de interese cu privire la utilizarea păşunilor comunale, dictat de calitatea celui care a închiriat păşunea comunală. E vorba de un fermier din Bahnea, pentru o suprafaţă de 108 hectare”, a precizat Constantin Citirigă, purtătorul de cuvânt al APIA Mureş. Un alt exemplu este un fermier care deşi exploatează o suprafaţă de 100 de hectare s-a exclus singur de la finanţare, ca urmare a faptului că nu şi-a validat formularul completat în format electronic. ,,Fermierul cu aproape 100 ha a intrat în aplicaţie, a formulat cererea fără însă a-i da OK-ul final şi a ratat subvenţia. Până la urmă acel fermier a recunoscut că a greşit”, a mai subliniat Ioan Tet.
Potrivit conducerii APIA Mureş…
…anul trecut au fost depuse pentru măsuri de sprijin 31.978 de cereri, pe o suprafaţă de 251.488 hectare, fiind autorizate la plată 30.898 de cereri. Faţă de anul 2010 numărul de fermieri a scăzut în 2011, de la 32.054, la 31.978, însă suprafaţa pentru care s-a solicitat sprijin a crescut de la 240.949 în anul 2010, la 251.488 ha, în anul 2011. Explicația fiind: ,,A început o comasare timidă a terenurilor. Totuşi avem peste 80% din fermieri cu suprafeţe cuprinse între 1 şi 5 hectare şi doar 1% dintre acestea exploatează suprafeţe peste 50 de hectare”, a precizat Ioan Tet. Pentru ca fermierii să poată aplica din timp pentru diferitele măsuri de sprijin, APIA Mureş a iniţiat o campanie de informare prin care se doreşte anunţarea fermierilor că pot depune cererile în perioada 1-15 martie.
Cristina Vancea