Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Jocuri şi Obiceiuri Populare din Idicel Sat, s-a desfășurat vineri, 15 august, manifestarea fiind organizată de „Asociaţia pentru cunoaşterea culturii ţărăneşti”, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Brîncovenești și al Consiliului Județean Mureș.
Parada portului popular
Oaspeții au fost așteptați la intrarea în sat cu pâine și sare, dar și cu un grup spectaculos de călăreți. Grupurile folclorice invitate împreună cu localnicii îmbrăcați de sărbătoare au parcurs apoi împreună, în paradă, ulițele satului până în fața Căminului Cultural, unde a avut loc, în prezența oficialităților locale și județene, festivitatea de deschidere. Începând cu ora 13, Ansamblurile sosite din Mureș și județele învecinate au urcat pe scenă prezentând publicului obiceiuri și tradiții specifice zonelor lor natale.
Autenticitate şi specificitate locală
Festivalul de Jocuri şi Obiceiuri Populare din Idicel Sat are caracter naţional şi multicultural, manifestarea aducând pe scenă an de an, grupuri artistice româneşti şi ale etniilor conlocuitoare din diferitele zone etnofolclorice ale judeţul Mureş şi din alte judeţe ale ţării. Mărioara Bârsan, cea care organizează festivalul, în calitate de coordonator al Asociaţia pentru cunoaşterea culturii ţărăneşti, spune că scopul evenimentulului se înscrie pe linia păstrării, promovării şi transmiterii jocurilor populare, a cântecelor şi obiceiurilor tradiționale într-o strictă autenticitate şi specificitate locală. Se urmărește, de asemenea, schimbul cultural între etniile din România, cultivarea şi creşterea gustului pentru valorile culturii populare autentice şi tradiţionale, sprijinirea și motivarea persoanelor, grupurilor și a structurilor care performează în acest domeniu.
Au urcat pe scena festivalului…
…Ansamblurile populare din Idicel Sat și Idicel Pădure, formațiile de jocuri populare maghiare din Brâncovenești și Voivodeni, formațiile de jocuri populare din Vătava și Stânceni, Grupul Dor Solovăstrean din Solovăstru, formația de jocuri populare săsești din Batoș, Ansamblul folcloric Junii Cetății din Rupea-județul Brașov, Ansamblul din Frata-județul Cluj și Ansamblul folcloric Purtata Avrigului din Avrig, județul Sibiu. Au fost prezenți pe scena din centrul comunei Idicel Sat și rapsozii Mircea Simionca, Mărioara Bârsan, Rafila și Mihai Moldovan, dar și solistele de muzică populară Violeta Man, Domnica Dologa şi Ana Ilca Mureşan, care au susținut câte un recital.
Emeşe ARDELEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.