Asociaţia Artiştilor Lutieri din România (AALR) organizează, în perioada 10-12 august, Festivalul „70 de ani de luterie reghineană”, pe parcursul căruia vor avea loc concerte extraordinare susţinute de artişti de renume, care vor utiliza viori confecţionate la Reghin, precum şi o serie de evenimente menite să promoveze în rândul publicului, în special al copiilor, atât meşteşugul, cât şi pasiunea pentru cântat.
„Anul acesta este special, aniversăm 70 de ani de luterie reghineană. În 1951 s-au construit aici primele instrumente, atunci Roman Boianciuc a reuşit, cu o mână de oameni, să pună bazele unei secţii care a avea să construiască instrumente muzicale în cadrul marelui combinat de industrializare a lemnului care exista atunci. Este foarte important să subliniem că sunt 70 de ani. E adevărat că sunt doar 70 de ani faţă de ţările de tradiţie – Italia, Franţa – care au tradiţie de peste 300 de ani. În aceşti 70 de ani luteria reghineană a cunoscut o mare dezvoltare. Am gândit ca un minifestival pe durata a trei zile, din 10 până în 12 august, are câteva părţi distincte prin care încercăm să atragem publicul. Avem o expoziţie de instrumente muzicale, iar în deschiderea festivalului unde vor susţine un recital câţiva elevi de la şcoala de muzică alături de profesorii lor”, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, Claudiu Mare.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Capul de afiş al Festivalului „70 de ani de luterie reghineană” este un concert extraordinar susţinut la Reghin de o serie de instrumentişti de renume ai scenei româneşti.
„Avem un concert extraordinar, avem pe afişe, putem spune, un lot naţional de instrumentişti cu nume foarte mari ale scenei din România, Rafael Butaru – concert maestru al Orchestrei Filarmonicii Bucureşti, Radu Dunca – concert maestru la Opera Naţională, Răzvan Suma – prim solist al Orchestrei Naţionale Radio, Ana Ungureanu – concert maestru la Orchestra Metropolitană, alături de artişti cunoscuţi precum Mircea Lazăr, Adrian Vasile, Cătălina Filipescu, Ella Bokor. Dorim astfel să avem un eveniment de înaltă ţinută”, a spus Claudiu Mare.
Un alt concert este programat în Biserica Evanghelică din Reghin, iar acesta va fi susţinut de cvartetul de coarde Grazioso Quartet, iar la toate concertele programate în cadrul festivalului va cânta cu instrumente confecţionate la Reghin, iar un alt punct de atracţie este vizita la două ateliere renumite ale unor lutieri bine cotaţi la nivel internaţional.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
„Se va cânta cu instrumente făurite la Reghin. Încercăm să subliniem calitatea înaltă a instrumentelor şi să promovăm astfel sunetul instrumentelor de Reghin. O parte a festivalului este pe crearea de evenimente atipice şi aici avem porţi deschise la două ateliere de luterie din Reghin, la cele ale lui Mare Vasile şi Claudiu Ciurba, sunt doi dintre lutierii reprezentativi ai luteriei reghinene, cu care ne mândrim, au rezultate importante la concursurile internaţionale. Prin organizarea acestor evenimente gen ziua porţilor deschise sperăm să vină câte mai mulţi copii, turişti să vadă lucuri noi, mai rare şi de efect. Amintim că, întrucât în România nu exista o şcoală specială în care se să studieze luteria, Ciurba a fost singurul şi primul care absolvit cursurile şcolii de la Cremona. Ca să compensăm lipsa acestor şcoli în România, împreună cu colegii noştri am făcut oarecum obligatorii participările la concursurile internaţionale. În ultimii 20 de ani s-au înmulţit considerabil prezenţele românilor pe plan internaţional şi nu doar prezenţa s-a îmbunătăţit mult, ci şi clasările lor la concursurile internaţionale. Mai ales la categoria de violoncel, contrabas, violă, dar şi la vioară, unde concurenţa este acerbă, au fost clasări foarte bune ale lutierilor români. Aceste clasări, care subliniază latura calitativă, alături de datele Eurostat care spun că România este cel mai mare producător de instrumente din Uniunea Europeană care pleacă în spaţiul extracomunitar, ne obligă să fim prezenţi”, a mai arătat preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România. AGERPRES