păstrători ai tradiţiilor din Transilvania, Slovacia şi Voivodina, precum şi reprezentanţi ai grupurilor de dansatori şi muzicieni ai minorităţilor din Ungaria, se vor prezenta în cadrul celei de-a
31-a ediţii a Festivalului Ceangăilor – Festivalul European al Folclorului Minorităţilor şi Târgul de Artă Populară, care se va desfăşura în perioada 8-13 august.
Gábor Szűcs, directorul festivalului, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că evenimentul prezintă arta populară a maghiarilor care trăiesc dincolo de hotare, pentru a consolida identitatea minorităţilor şi a naţionalităţilor.
Într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI se arată că Fundaţia Publică Culturală Folclorică (Folklór Kulturális Közalapítvány) şi Ansamblul Folcloric Jászság (Jászság Népi Együttes) sunt organizatorii pincipali ai Festivalului Ceangăilor, începând din anul 1991.
Ceangăii din Moldova, care trăiesc la periferia cea mai estică unde se mai vorbeşte limba maghiară, în lipsa şcolilor maghiare şi a preoţilor maghiari, se luptă pentru a-şi păstra identitatea, se arată în comunicat. Zeci de mii de maghiari cresc simţindu-se ruşinaţi de statutul lor de minoritate din cauza “amestecului etnic forţat” şi, prin urmare, îşi neagă limba maternă, cultura şi însăşi existenţa, se mai arată în document. Festivalul va prezenta publicului din Ungaria diverse grupuri de ceangăi şi valorile lor artistice, specifică documentul.
Principalii susţinători ai festivalului sunt: Ministerul Ungar al Culturii şi Inovării, Fondul Cultural Naţional, Fondul Naţional de Sprijin Cultural, Fondul “Bethlen Gábor” şi autoguvernarea din Jászberény.
Sursa: MTI