Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Etnografic al Comunităţilor de pe Valea Mureşului, programat să aibă loc în perioada 12-14 iulie, în comuna Răstoliţa, va fi promovată în 98 de ţări ale lumii către radioamatorii din judeţ, prin intermediul unor cărţi poştale de tip QSL, a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, Radioclubul Cercului Militar din Târgu Mureş.
‘Ediţia din acest an a Festivalului Comunităţilor Văii Mureşului se va bucura de o promovare internaţională, printr-o modalitate cu totul şi cu totul inedită. Organizatorii evenimentului, împreună cu reprezentanţi ai Asociaţiei Radioclubul României au semnat un parteneriat de colaborare prin care, festivalul va fi promovat în toată lumea prin intermediul radioamatorilor mureşeni, din cadrul Radioclubului Cercul Militar Târgu Mureş (…) Prin promovarea realizată de către radioamatori, Festivalul Comunităţilor Văii Mureşului va fi cunoscut în toată lumea, astfel de cărţi poştale fiind trimise în 98 de ţări. Astfel, reprezentanţi din 98 de ţări diferite vor cunoaşte valorile tradiţionale populare şi obiceiurile locale ale satului românesc tradiţional din Transilvania’, se arată în comunicat.
Scopul principal al acestui parteneriat este mediatizarea activităţilor cu specific cultural şi tradiţional folcloric românesc din cadrul festivalului, însă şi internaţionalizarea tradiţiilor etnografice şi obiceiurilor străvechi româneşti specifice Văii Mureşului – în special, a comunei Răstoliţa – şi dezvoltarea turismului rural.
Potrivit documentului, după realizarea unor legături radio cu radioamatori din toată lumea, se tipăresc cărţi poştale de tip QSL, în limbajul radioamatorilor în care este promovat un eveniment. Aceste cărţi poştale sunt trimise apoi în toată lumea celor cu care s-a luat legătura radio, prin intermediul unui birou internaţional de expediere.
‘Pe scurt, ar fi vorba de un schimb de cărţi poştale, între radioamatori din toată lumea, cărţi poştale care promovează diferite evenimente sau locuri. Radioamatorii români care trimit astfel de cărţi poştale vor primi, la rândul lor, cărţi poştale, din diferite zone geografice, cu imagini si specificul lor zonal şi cultural. Pentru Festivalul Comunităţilor Văii Mureşului au fost realizate legături radio in fonie (limba engleză) şi prin mesaje codate în limbaj morse (telegrafie). Au fost tipărite 10.000 de cărţi poştale de promovare a evenimentului’, precizează comunicatul de presă.
Documentul subliniază că pentru acest eveniment, a fost solicitată şi aprobată de către Agenţia Naţională pentru Reglementarea în Comunicaţii (ANCOM) folosirea indicativului special YQ6R.
În cadrul Festivalului Etnografic al Comunităţilor de pe Valea Mureşului se va construi un sat alegoric transilvan în comuna Răstoliţa, în zona ‘La Alei’, în care vor fi amenajate 13 case tradiţionale ale comunităţilor de pe Valea Mureşului Superior.
La Festivalul Etnografic al Comunităţilor de pe Valea Mureşului vor fi organizate demonstraţii ale meşteşugarilor din zonă şi expoziţii cu obiecte de uz casnic, ţesături tradiţionale, ceramică, mobilier, unelte şi instrumente muzicale. Vor fi de asemenea organizate expoziţii cu vânzare ale meşterilor populari cu obiecte tradiţionale specifice, precum şi un spaţiu pentru prezentarea obiceiurilor oieritului.
Deschiderea festivalului se va face printr-o paradă a portului popular din zonă, prezentat de localnici şi de ansambluri folclorice şi prezentarea unui spectacol folcloric susţinut de ansambluri artistice profesioniste şi interpreţi invitaţi, precum şi prezentarea a trei concursuri tradiţionale – de gastronomie, de fasonare lemn şi de frumuseţe.
Tot în cadrul manifestării se va organiza Seminarul de Instruire şi Informare a Fermierilor şi Autorităţilor Locale privind Implementarea Proiectelor pe Fonduri Europene 2014/2020 – Dezvoltare rurală.
La ediţia a IX-a a Festivalului Etnografic al Comunităţilor de pe Valea Mureşului vor avea loc şi o serie de concerte susţinute de Ducu Berţi, trupa Taxi, CRBL, Mihai Mărgineanu şi Horia Brenciu.
Asociaţia Microregiunea Valea Mureşului Mijlociu este constituită din 13 comunităţi de pe Valea Mureşului Superior – Topliţa, Stânceni, Lunca Bradului, Răstoliţa, Deda, Ruşii Munţi, Vătava, Aluniş, Brâncoveneşti, Suseni, Reghin, Breaza şi Petelea – cu scopul de a desfăşura activităţi prin care să se valorifice potenţialul Văii Mureşului din punct de vedere turistic şi cultural. AGERPRES
Frumoasa activitate! Bravo!
Beaucoup de sante, Vulture!
Un mod interesant de promovare a valorilor si traditiilor nationale pe plan mondial . Succes si la cat mai multe astfel de manifestari !