Comunitățile de pe Valea Mureșului s-au întâlnit, pentru a XIV-a oară, la sfârșitul săptămânii trecute pe Platoul „La Alei” din comuna Răstolița pentru a arăta publicului larg ce au ele mai de preț: obiceiuri, artiști populari și bucate savuroase, specifice zonei.
Căsuțele din satul alegoric reprezentative pentru fiecare comunitate participantă au arătat vizitatorilor continuitatea obiceiurilor și tradițiilor din această vatră de cultură românească.
Au bucurat publicul Nicoleta Nucă, Trupa ToDay, Daggu Project, Cristian și Mihaela Istrate, Sava Negreanu Brudascu, Ionuț Langa, Ovidiu Furnea, Cristian Țăran, Ina Todoran, Adina și Cătălin Doinaș, Miklós Szilvia și Szilágyi Sándor – Duetul din Ardeal, Răzvan Pop, Marian Suciu, Ansamblul Mureșul, Radu Ile, precum și formațiile Krypton și Adda.
Jocuri și ateliere
La ediția din acest an nu au lipsit jocurile și atelierele meșteșugărești pentru copii, drumețiile și tradiționalul concurs de gătit.
De asemenea, comuna Deda a găzduit un campionat de tenis de masă, iar pe Platoul La Alei participanții s-au întrecut la trasul frânghiei sau în cursa de sărituri cu sacul.
Și în acest an alături de cei mai mici participanți la Festivalul Văii Mureș, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș a organizat diferite ateliere. Astfel, sâmbătă s-a desfășurat un atelier de modelaj în lut, coordonat de prof . Gheorghe Pop, atelier de împletit brățări și pictură, coordonat de Elena Costinaș și Anna Naznan; duminică Atelier de modelaj în lut, coordonat de prof . Gheorghe Pop; meșter naiv Tamási Mihály din Tîrgu Mureș; atelier de împletit brățări și pictură, coordonat de Elena Costinaș și Anna Năznan.
Au expus icoane pe sticlă, Elena Costinaș din Solovăstru, jud. Mureș, icoane și împletituri sfoară, ii din in topit lucrate manual, Frenți Dorina din Tîrgu Mureș; cojoace lucrate manual, Grigore Covrig din Idicel Pădure; sculptură naivă, figurine din lut, obiecte decorative sculptate în piatră, Tamasi Mihaly din Tîrgu Mureș.
Concursul gastronomic de pe Valea Mureșului…
… a fost o provocare lansată echipelor comunităților participante. Astfel, acestea s-au întrecut în pregătitul bucatelor tradiționale și au pregătit șălate tradiționale, folosind câteva ingrediente obligatorii, și anume făină de mămăligă, brânză și usturoi. Întregul proces, de la preparare până la degustare și jurizare a fost filmat și transmis în emisiunea gastronomică marca Ardeal TV, Sarea-n bucate!
Foc de artificii și de …tabără
Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un foc de artificii, iar duminică seara participanții s-au adunat în jurul unui foc de tabără.
Nemulțumiri…
Într-o postare pe contul personal de Facebook, deputatul Marius Pașcan a criticat organizarea de anul acesta a Festivalului Văii Mureșului. Acesta a făcut o serie de precizări cu privire la modul în care au fost tratați oaspeții și susține că PSD și UDMR încearcă să reinstaureze cenzura caracteristică perioadei comuniste, în județul Mureș. Pașcan susține că a fost pentru prima dată când Arhiepiscopul ortodox al Alba Iuliei a fost întrerupt în momentul în care susținea cuvântul de binecuvântare, iar parlamentarii mureșeni nici măcar nu au fost invitați pe scenă. „De 14 ani se organizează Festivalul Văii Mureșului, pe Platoul „La Alei”, din comuna Răstolița. Este un prilej de a ne manifesta ospitalitatea noastră, de a pune în valoare portul tradițional și cântecul nostru popular, bucatele renumite din străbuni și pentru a etala valorile noastre identitare. Este pentru prima dată, în acest an, când cuvântul de binecuvântare al ÎPS Irineu, Arhiepiscop ortodox al Alba Iuliei, a fost întrerupt de organizatori întrucât fie deranja, fie era considerat plicticos sau prea lung. Este pentru prima dată când parlamentarii mureșeni nu au fost nici măcar invitați pe scenă, la salutul oficial de deschidere a festivalului folcloric. Pentru a protesta ca un bărbat adevărat, primarul comunei Suseni, Mircea Mariș, a refuzat să mai rămână pe scenă și a coborât boicotând astfel deschiderea manifestării”, a notat deputatul.
Pe lângă asta, Pașcan a mai declarat că președintele Partidului Național Liberal a fost umilit, fiind ținut lângă scenă, iar regulile de ospitalitate au fost ignorate cu desăvârșire. Locul lui Orban a fost luat de către secretarul de stat al PSD, Mircea Dușa.
„Îl aveam ca oaspete al evenimentului și pe președintele PNL, Ludovic Orban, care a fost ținut umil lângă scenă, deși regulile elementare de ospitalitate și bun simț, care-i caracterizează dintotdeauna pe mureșeni, impun să ne tratăm toți oaspeții cu căldură și aleasă cinste. În schimb, i s-a făcut preferențial și discriminatoriu loc secretarului de stat PSD, Mircea Dușa, și i s-a dat cuvântul fără nicio problemă. Mi-au transmis unii primari, absolut revoltați, că de aproape o săptămână se discuta în coaliția PSD-UDMR, aflată la conducerea județului Mureș, să nu fiu lăsat să vorbesc, întrucât îl „umbream” și îl puneam într-o lumină defavorabilă pe unii dintre ceilalți lideri politici ai județului Mureș”.
Ce spun organizatorii
Contactat telefonic primarul din Răstolița ne-a răspuns prompt la telefon, fiind indignat de acuzațiile deputatului Marius Pașcan. Acesta a spus că acuzațiile nu sunt reale, ci dimpotrivă, Ludovic Orban a fost întrebat dacă vrea să urce pe scenă și a refuzat, dar apoi s-a răzgândit, numai că s-a răzgândit prea târziu, când lista era dată la prezentatoare: „Doamnă vă spun clar cum este situația, știu ce acuzații a făcut domnul Pașcan, dar acestea nu sunt reale. Eu personal l-am întrebat pe Ludovic Orban dacă vrea să urce pe scenă, mi-e martor primarul din Vătava care a fost de față, și Orban a spus că nu vrea să urce pe scenă. Apoi am dat lista prezentatoarei cu cei care vor urca, în general primarii de pe Valea Mureșului. Între timp domnul Orban s-a răzgândit, dar era prea târziu. Noi nu facem aici politică, nu se supără nimeni. Aici facem festival, nu altceva”.
„Irineu nu s-a supărat”
În legătură cu acuzațiile că Arhiepiscopul ortodox al Alba Iuliei a fost întrerupt în momentul în care susținea cuvântul de binecuvântare, primarul din Răstolița a spus că din nou informația este distorsionată: „Nu a fost dat pr. Irineu jos de pe scenă. Noi avem un program și înainte de a vorbi i s-a spus că are 5 minute, pentru că noi trebuie să ne ținem de un program ca să nu se dea totul peste cap. Părintele a depășit cele 5 minute, dar nu a fost oprit imediat, doar că la un moment dat, Alexandra (prezentatoarea n.r.) i-a mulțumit. Atât a fost tot”, a spus primarul.
A.B.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.