„Hristos se naște, măriți-L!”
La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, 16 decembrie, s-a desfășurat Festivalul Regional de datini și obiceiuri de iarnă „Hristos se naște, măriți-L”, ediția a III – a, la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, Reghin.
Festivalul a fost structurat în două secţiuni și s-a desfăşurat prin participare directă şi indirectă: Secţiunea A: grupurile de colindători (Participare directă); Secţiunea B: elemente filantropice (Participare indirectă).
Colinde şi obiceiuri tradiţionale
Prima secțiune s-a adresat formaţiilor corale de elevi a unităţilor de învăţământ preuniversitare. Au participat 19 grupuri de colindători (însumând 400 de copii) din judeţul Mureş şi Monor, Bistriţa Năsăud, coordonate de 34 de cadre didactice, preoţi profesori. Fiecare unitate şcolară a participat cu un singur cor. Copiii au prezentat colinde şi obiceiuri tradiţionale şi au fost îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei pe care o reprezentau, trăind o adevărată sărbătoare. S-au acordat diplome de participare tuturor grupurilor corale. Scopul festivalului a fost promovarea valorilor religioase tradiţionale creştine, iar aspectul filantropic s-a concretizat prin donarea sumelor de bani obţinute prin efortul elevilor participanţi, semenilor nevoiaşi.
Ajutor pentru Alex Neag
A doua secțiune s-a adresat elevilor, îndrumaţi de cadre didactice, care au realizat creaţii pe tema ,,Bucurie şi simboluri de Crăciun” pentru secţiunile literatură-creaţie, artă plastică, tradiţii, multimedia şi colaj.
Au participat 42 de profesori din 29 de şcoli, cu 102 lucrări, din judeţele Mureş, Iaşi, Suceava, Bistriţa, Timişoara şi Vaslui. S-au acordat diplome pentru premiile I, II, III şi menţiuni. S-au ocupat de vernisajul de icoane, felicitări și decorațiuni prof. Ana Maria Chiorean, prof. Stela Iacob, prof. Mărioara Petrescu, prof. Simona Feldrihan și pr. prof. Adrian Ilovan.
Comisia de organizare a festivalului a fost compusă din profesorii Claudiu Chiorean, Daniela Friciu, Timuş Jean, Ioan Bîrsan şi Dénes József, iar banii care s-au donat vor fi folosiţi pentru a colinda bunicii din Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ,,Casa Speranţei”, Reghin şi pentru a îl ajuta pe Alex Neag, un tânăr din Gurghiu care are nevoie urgentă de o operaţie pe creier.
„…să ne asemănăm îngerilor”
Părintele profesor doctor Claudiu Dorin Chiorean, inspector școlar pentru Religie, în cadrul IȘJ Mureș: ,,E minunat să fii chemat, cuprins și purtat spre locul de unde a răsărit lumina lunii… să ne asemănăm îngerilor, păstorilor, magilor într-un glas cristalin, dar mut de taina ce străbate văzduhul. Aceste trăiri ni le-au dat cetele de colindători din școlile reghinene și împrejurimi”.
Un astfel de festival, care a devenit un eveniment important în peisajul cultural reghinean în luna decembrie, s-a dovedit a fi necesar atât pentru a marca Naşterea Domnului, dar şi pentru a demonstra că elevii şi tinerii sunt preocupaţi de promovarea trăirii autentice româneşti, a zestrei de cântece, tradiţii şi obiceiuri, care trebuie transmise mai departe. A fost un eveniment care a oferit publicului reghinean, şi nu numai, ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma Crăciunului.
Activitatea a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Mureş, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia, Protopopiatul Ortodox Reghin, Parohia Ortodoxă Română Iernuţeni, Şcoala Gimnazială ,,Alexandru Ceuşianu”, Casa de Cultură ,,Dr. Eugen Nicoară” şi Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu” cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Reghin.
Imola Grama