Având în vedere evoluţia tehnologiei comunicaţiilor din zilele noastre şi necesitatea tot mai acerbă a persoanelor de toate vârstele, de a deţine şi utiliza telefoane mobile, infractorii au găsit oportună această cale pentru a obţine foloase necuvenite.
Caracteristicile telefoanelor mobile se îmbunătăţesc în continuu, oferind din ce în ce mai diversificate opţiuni şi funcţii. Acestea se comportă, mai nou, ca mini computere, de aceea se impune să le privim ca atare şi să luăm măsuri de siguranţă asemenea celor ce le acordăm computerelor.
Cum se pot produce astfel de fărădelegi:
O metodă frecvent utilizată este aceea de a fi anunţaţi, de către un aşa-zis avocat/procuror/poliţis, că o rudă apropiată a produs un accident de circulaţie, iar pentru a evita un proces sau chiar o pedeapsă cu închisoarea, vi se solicită o anumită sumă de bani.
O altă „legendă” prezentată de infractori, este aceea că sunteţi câştigătorul unui premiu oferit în cadrul unui concurs/tragere la sorţi, iar pentru a intra în posesia acestuia este necesară achitarea impozitului sau a unei taxe.
Totodată, şi prin intermediul mesajelor scrise se pot produce astfel de fapte, mesaje de tipul încurajării spre înscrierea la un concurs cu premii mari, la care , în cazul în care în care doriţi să vă înscrieţi, respectiv să răspundeţi mesajului, veţi fi taxaţi suplimentar. Astfel, vi se poate oferi posibilitatea de a vă înscrie într-un concurs cu întrebări succesive, bineînţeles cu răspunsuri relativ uşoare, care vă îndreaptă, spre un „mare premiu” şi veţi fi ţinut o lungă perioadă de timp în cadrul acestui schimb de mesaje, de asemenea, suprataxate, iar în cazul în care veţi solicita premiul, veţi fi îndrumat să tastaţi un anumit număr, fapt care, de asemenea vă va „uşura” de venituri.
De asemenea, sub logo-ul furnizorului de telefonie mobilă sau al altei companii, vi se solicită date personale, în vederea remedierii unor complicaţii survenite în baza lor de date, iar cu ajutorul datelor pe care le furnizaţi, infractorii vă efectuează costuri suplimentare prin încărcarea unor cartele preplătite.
FII VIGILENT! NU TE LĂSA ÎNŞELAT!
- Nu daţi curs apelurilor de la persoane necunoscute şi nu acordaţi/viraţi sume de bani conform solicitărilor acestora ! În cazul în care vă aflaţi într-o astfel de situaţie, anunţaţi imediat Poliţia, la numărul de urgenţă 112!
- Nu oferiţi date personale sau referitoare la conturi bancare şi nu daţi curs solicitărilor realizate prin intermediul telefonului mobil, fie că sunt sub forma unor convorbiri, fie că vorbim despre SMS sau email!
- Utilizaţi, pentru tranzacţii bancare prin intermediul telefonului, doar aplicaţii oferite de banca la care aveţi contul respectiv!
- Nu stocaţi în memoria telefonului date despre conturi bancare şi nu le oferiţi( în special parole de acces), nimănui!
- În vederea securizării informaţiilor stocate în telefon, instalaţi aplicaţii antivirus, similare celor pe care le utilizaţi pentru computer!
- Evitaţi accesarea unor linkuri care vă sunt furnizate pe email sau prin SMS! Unităţile bancare nu vor emite sub nicio formă solicitări referitoare la codurile PIN sau alte parole pe care le utilizaţi.
Sursa: I.P.J. Mureș
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.