În contextul socio-economic actual, furturile mărunte, cu prejudicii în general mici, au tendinţa de a se extinde. Furturile din buzunare sunt printre cele mai vechi şi răspândite infracţiuni din lume. Furturile implică pe lângă bunurile furate, timp pierdut şi costuri băneşti. Pe lângă acestea, a fi victimă a furturilor din buzunare presupune şi mari sentimente de nesiguranţă. Acesta este motivul pentru care 22 state ale Uniunii Europene derulează o campanie preventivă în acest domeniu. În judeţul Mureş, prevenirea furturilor din buzunare, alături de furturile din autoturisme, se află în atenţia Poliţiei, acestea fiind principalele infracţiuni stradale cu impact asupra siguranţei comunităţii.
Hoţii din buzunare operează deseori în grupuri, dau obiectul furat rapid din mână în mână, pentru a nu fi prinşi! De obicei se împing sau înghiontesc, pentru a distrage atenţia, moment în care acţionează!
În ceea ce priveşte profilul victimelor, în general sunt vizate persoanele de sex feminin, minorii, bărbaţii de vârsta a treia. Un loc aparte îl ocupă persoanele mai în vârstă, care vin din mediul rural sau din oraşe mai mici, „nepregătite” pentru aceste riscuri.
Bunurile vizate de hoţi sunt portmoneele din poşete, genţi (în 50% cazuri ), telefoanele mobile şi diferite sume de bani . Majoritatea bunurilor sunt sustrase pe perioada zilei.
Liniile/staţiile cele mai vizate sunt cele folosite de persoanele care vin din mediul rural, zona Panov, Spital Judeţean, Policlinica 2, dar activităţile sunt necesare în toate cartierele, precum şi în zona suburbană şi în mediul rural.
Din aceste considerente, se impune derularea constantă de activităţi de informare a populaţiei, care să vină în completarea activităţilor de combatere. Campania „FII VIGILENT! NU DA OCAZII HOŢILOR DIN BUZUNARE!” urmăreşte informarea cetăţenilor în ceea ce priveşte importanţa măsurilor de prevenire a furturilor din buzunare.
Activităţile ce se derulează în intervalul 18 iunie – 18 iulie 2018 (cu posibilităţi de prelungire) se axează pe prevenirea furturilor din buzunare, atât în mijloacele de transport în comun şi în staţiile aferente acestora, cât şi la diverse manifestări publice cu public numeros. Se pune accent şi pe reacţia cetăţenilor, unul dintre mesajele Campaniei fiind „IMPLICĂ-TE AZI PENTRU SIGURANŢA DE MÂINE!”.
Diseminarea mesajelor se realizează prin mass media (spoturi radio, articole), pe Facebook, prin realizare şi distribuire de materiale (afişe în autobuze, fluturaşi), precum şi prin discuţii cu cetăţenii.
Campania, coordonată de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, implică poliţişti din întreg judeţul şi se bucură de suportul structurilor de jandarmi şi Poliţiei Locale Tg-Mureş. Important de precizat este faptul că cele peste 5.000 de materiale (afişe, fluturaşi) de informare folosite în cadrul activităţilor au fost realizate cu sprijinul CJ Mureş – ATOP.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.