Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a prezentat joi, la Târgu Mureş, documentarul ”Marea Unire – România, la 100 de ani” şi expoziţia de fotografie „România: Evoluţie”.
Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, le-a vorbit celor prezenţi despre proiectul Agenţiei Naţionale de Presă dedicat sărbătoririi Centenarului, în cadrul căruia au fost realizate filmul documentar ‘Marea Unire – România, la 100 de ani’, expoziţia de fotografie ”România: Evoluţie” şi albumul ”România: Evoluţie, Ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri”.
În context, el a arătat că arhiva fotografică a AGERPRES cuprinde imagini încă din 1920, punctând că acest lucru este o mărturie a evoluţiei României.
Sursa foto: Primăria Târgu Mureş
În discursul susţinut, directorul general al Azomureş, Mihai Aniţei, a spus că, întrucât compania mureşeană, unicul producător de îngrăşăminte chimice din România, funcţionează de aproape 60 de ani, este parte din această istorie.
„Centenarul Marii Uniri este un moment aniversar unic, ce nu poate fi trecut cu vederea. Azomureş este o companie cu tradiţie în România, cu o activitate neîntreruptă de aproape 60 de ani. Suntem, aşadar, parte din această istorie de 100 de ani şi am considerat absolut normal să susţinem un astfel de eveniment la Târgu Mureş. Publicul larg a putut asista la o lecţie de istorie, prin intermediul unui film documentar ce surprinde cele mai importante momente ale contextului Marii Uniri”, a spus Mihai Aniţei.
Sursa foto: Primăria Târgu Mureş
Vicepreşedintele CJ Mureş Alexandru Cîmpeanu a afirmat că prezentarea la Târgu Mureş a documentarului AGERPRES „Marea Unire – România, la 100 de ani” oferă publicului posibilitatea cunoaşterii dintr-o altă perspectivă a istoriei şi a oamenilor care au trăit evenimentele din 1918.
„Doresc, în primul rând, să felicit pe această cale Agenţia Naţională de Presă AGERPRES pentru întreaga activitate şi să transmit mesajul de a rămâne aceeaşi instituţie de presă serioasă, obiectivă şi imparţială. Prezentarea la Târgu Mureş a documentarului AGERPRES „Marea Unire – România, la 100 de ani” este un eveniment important, care ne dă posibilitatea să cunoaştem dintr-o altă perspectivă istoria spaţiului în care trăim şi a oamenilor care au trăit evenimentele din 1918. Consider însă că momentele precum cel de astăzi sunt şi o invitaţie să privim spre viitor. Atunci când privim spre trecut, mai ales atunci când discutăm despre evenimente istorice, fiecare are tendinţa de a privi lucrurile doar din propria perspectivă. Dar, atunci când privim spre viitor, trebuie să avem curajul de a ne deschide minţile pentru a depăşi încrâncenările din trecut. Şi acest lucru înseamnă, înainte de orice, respect”, a subliniat Alexandru Cîmpeanu.
Sursa foto: Primăria Târgu Mureş
Prezent la manifestare, prof. dr. Liviu Boar a arătat că ideea de unitate a fost o constantă a istoriei românilor, de la unirea realizată sub domnia lui Mihai Viteazul, la 1600, la unirea Moldovei cu Ţara Românească, de la 24 ianuarie 1859, procesul istoric fiind încheiat la 1 Decembrie 1918.
„La Alba Iulia, cei 1.128 de delegaţi ai teritoriilor locuite de români au votat ‘Unirea acestor provincii româneşti cu Ţara-mamă şi cu celelalte provincii surori alipite ei’. (…) Hotărârea delegaţilor a fost confirmată cu entuziasm de cei peste 100.000 de participanţi la Marea Adunare de la Alba Iulia. Din partea mureşenilor au participat la acest eveniment memorabil al istoriei românilor 101 delegaţi, reprezentând toate categoriile sociale ale epocii: ţărani, meseriaşi, funcţionari de bancă, învăţători, comercianţi, industriaşi, medici, farmacişti, militari, avocaţi şi, nu în ultimul rând, clerici, reprezentând cele două confesiuni ale românilor: ortodoxă şi greco-catolică. Alături de trimişii oficiali, au participat, în frunte cu preoţii locali, mii de români care şi-au susţinut Unirea cu Ţara-mamă”, a detaliat istoricul, care a prezentat şi o selecţie din studiul său „Ideea de unitate a românilor”, cu referire la fotograful Marii Uniri.
Sursa foto: Primăria Târgu Mureş
Preşedintele Institutului de Ştiinţe Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române din Târgu Mureş, prof.univ.dr. Cornel Sigmirean, a pus la dispoziţia participanţilor o selecţie din mai multe studii ale sale referitoare la Marea Unire din 1918, selecţie realizată special pentru momentul lansării documentarului „Marea Unire – România, la 100 de ani”, la Târgu Mureş.
Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” prezintă mărturii ale urmaşilor celor care au luptat în Primul Război Mondial, dar şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania.
Pe parcursul anului 2018, AGERPRES a organizat şi va organiza mai multe evenimente, în România şi în străinătate, dedicate Centenarului Marii Uniri.
Expoziţia „România: Evoluţie” cuprinde cele mai bune fotografii realizate de fotoreporterii AGERPRES, dar şi fotografii din arhiva Associated Press care reflectă viaţa cultural-artistică, politică şi sportivă a ţării. Albumul, o ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri, conţine 100 de imagini din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluţie, Evoluţie.
Evenimentul a avut loc la Cinematograful ARTA din Târgu Mureş şi a fost realizat în parteneriat cu Primăria Târgu Mureş şi Azomureş. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.