Sprijinul dezvoltării infrastructurii educaționale din județul Mureș, prin fondurile derulate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, continuă. Semnarea unui nou contract de finanțare prin Programul ”Regiunea Centru”, depus de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST), va susține creșterea relevanței învățământului superior universitar în corelare cu cerințele pieței forței de muncă. Acesta este cel de-al doilea contract semnat în cadrul Acțiunii 6.3 – Creșterea relevanței învățământului terțiar universitar -PR Centru, pe care sunt 4 proiecte depuse.
Proiectul „Creșterea relevanței învățământului terțiar universitar la UMFST G.E. Palade”, cu un buget total de 68.786.748,70 lei, din care 32.592.310,79 lei reprezintă finanțarea europeană nerambursabilă acordată din bugetul acestui Apel de proiecte. Bugetul alocat proiectului va susține modernizarea infrastructurii educaționale a Universității din Târgu Mureș, o instituție prestigioasă fondată în 1945, renumită pentru campusul său modern și programele variate de studii.
Proiectul, estimat a se finaliza în aprilie 2028, vizează modernizarea și reabilitarea clădirilor A și R din campusul universitar situat pe strada Nicolae Iorga nr. 1, Târgu Mureș. Aceste clădiri, monumente istorice care fac parte din Patrimoniul Cultural Național, găzduiesc Facultatea de „Inginerie și Tehnologia Informației” și Facultatea de „Științe și Litere”, oferind condiții optime de studiu pentru peste 1.950 de studenți. Obiectivul ce va fi atins prin implementarea acestui proiect, este alinierea ofertei educaționale a UMFST la cerințele pieței muncii, în special pentru domeniile economice competitive precum industria auto, mecatronică, sectorul IT, industriile creative și turism. Proiectul propune investiții în modernizarea infrastructurii educaționale și a bazei materiale didactice pentru ca mediile de învățare, echipamentele și dotările didactice să fie cel puțin la nivelul tehnologiilor utilizate de către companii care operează pe piața regională și europeană.
Evidențiind importanța acestui proiect și necesitatea alinierii învățământului universitar la piața la cerințele unei economii moderne, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, declară: ”Proiectul semnat astăzi continuă seria investițiilor realizate la nivelul Regiunii Centru ce vizează dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru a răspunde mai bine trendurilor din piața muncii și cerințelor actuale privind tranziția verde și digitală. Acesta este al doilea contract semnat pe această Prioritate, fiind în același timp și complementar proiectului finanțat prin POR 2014-2020, cu o valoare de 5 milioane euro, care a modernizat clădirea C3 a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, oferind un exemplu de bune practici în folosirea fondurilor europene pentru educație. Suntem siguri că acest proiect va avea un impact pozitiv atât asupra studenților, cât și asupra comunității locale. Este esențial să creăm infrastructuri educaționale sustenabile, care sprijină dezvoltarea profesională a studenților și contribuie la tranziția verde.”
Pe lângă lucrările de modernizare și eficientizare energetică, proiectul propune și alte activități în care sunt implicate cadrele didactice și studenții, printre care se regăsesc: formarea personalului didactic pentru utilizarea echipamentelor didactice achiziționate, desfășurarea stagiilor de practică ale studenților cu sprijin pentru dezvoltarea de noi curricule cu specializări cerute pe piața muncii, campanii și materiale de informare, implementarea unor măsuri pilot de sprijin pentru elevii provenind din medii defavorizate. Implicarea mediului de afaceri se va realiza prin dezvoltarea de noi colaborări cu mediul privat pentru specializări din domeniile în care se realizează investițiile, organizarea de seminare și workshop-uri axate pe aspecte, precum și alte tipuri de evenimente care să faciliteze interacțiunea între angajatori și studenți.
Rezultatele preconizate vor avea un impact semnificativ asupra calității educației universitare oferite de UMFST „George Emil Palade” și includ:
- Crearea unor spații educaționale moderne: Sălile de curs și laboratoarele vor fi reabilitate și dotate pentru a oferi un total de 1.012 locuri. Aceste spații vor respecta standardele europene actuale, asigurând un mediu educațional la cel mai înalt nivel.
- Reducerea consumului energetic cu 35%: Prin măsuri de eficiență energetică, precum izolarea termică, modernizarea instalațiilor și implementarea unui sistem de management al clădirilor (BMS), proiectul va reduce atât emisiile de gaze cu efect de seră, cât și costurile operaționale.
- Parteneriate cu mediul de afaceri: Cel puțin trei colaborări cu companii și organizații din domenii economice strategice vor asigura relevanța programelor de studii și vor facilita integrarea absolvenților pe piața muncii.
- Creșterea atractivității universității: Modernizarea infrastructurii va face universitatea mai competitivă, consolidându-i reputația de centru educațional de excelență. De asemenea, proiectul sprijină strategia de internaționalizare a UMFST, atrăgând studenți și cadre didactice din întreaga lume.
Pentru mai multe detalii, puteți consulta fișa de proiect atașată.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.