Sylevy, câștigător pe 3 zone de colectare selectivă a deșeurilor din județul Mureș Firma SC Sylevy Salubriserv din Ceuașu de Câmpie a câștigat licitația în vederea colectării selective a deșeurilor în 3 zone ale județului , în cadrul sistemului de management integrat al deșeurilor din Mureș, și a semnat, miercuri, contractele pentru zonele 1 – Sânpaul, 4 – Reghin și 7 – Râciu, potrivit directorului executiv al ADI Ecolect Mureș, Tóth Andrea.
Tóth a precizat pentru Punctul și Radio Son că, pentru zonele 1 – Sânpaul și 4 – Reghin a existat un singur ofertant, în timp ce pentru 7 – Râciu, au fost două firme în competiție, în final fiind declarată câștigătoare tot Sylevy. “Contractul pentru zona Sânpaul a fost semnat pe 5 ani, cel cu zona Reghin – pe 8 ani pentru cele 23 de comune de acolo, cu precizarea că municipiul Reghin se va integra cu colectarea deșeurilor din 2023, până atunci are contract cu RAGCL, iar pentru zona Râciu s-a semnau un contract pe 8 ani.
Urmează o perioadă de mobilizare de 60 de zile, în care operatorul va face diligențe pentru a intra în operare colectarea. În zonele unde există o stație de transfer, aceasta va fi preluată în proprietatea publică a județului, deci a Consiliului Județean, în 15 zile de la semnarea contractului, care ulterior le va preda operatorului”, a declarat Tóth. Aceasta a precizat că în zona Sânpaul contractul semnat prevede colectarea și transportul deșeurilor, la Reghin – colectare, transport, operare stație, transportul deșeurilor de acolo la stația mecano-biologică, în timp ce stația existentă la Acățari va fi transformată în centru de colectare pentru categorii speciale de deșeuri, cum ar fi cele voluminoase, prin aport propriu.
Tóth a spus că, în funcție de serviciile prestate, sumele pentru care s-au încheiat contractele variază, însă ce poate spune cu certitudine este că populația va plăti o taxă ca și contravaloare a serviciului total. Există un regulament de instituire a taxei de salubritate care prevede pe fiecare an prețuri maximale, iar în 2019 acesta nu depășește 10,5 lei/lună/ de persoană în mediul urban, în timp ce în mediul rural este de circa jumătate, arătat aceasta.