Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat joi că îi va scrie o scrisoare premierului Ungariei, Viktor Orban, în care îl va informa despre blocarea în Consiliul Local al municipiului de către UDMR, în colaborare cu PSD şi PNL, a Strategiei Digital Mureş, în care şi Universitatea Sapientia este parte, alături de alte patru universităţi din România.
‘Îi scriu premierului ungar pentru că unii dintre cei care s-au opus – cu toate că au avut cele mai clare elemente şi cele mai detaliate explicaţii, care au avut posibilitatea să-şi spună punctul de vedere în toate domeniile şi şi l-au spus pozitiv anterior, ca acum să fie împotrivă – au fost reprezentanţi UDMR. Ştiu că premierul Ungariei este un susţinător al Universităţii Sapientia, este un susţinător – ceea ce este de apreciat – al învăţământului şi al viitorului copiilor maghiari, al universitarilor. Dispun de anumite informaţii că şi Universitatea Sapientia ar fi presată, se fac presiuni pentru a nu-şi exprima decizia corectă’, a spus Dorin Florea.
El a subliniat că nu crede că profesorii de la Universitatea Sapientia, finanţată de Guvernul Ungariei, se lasă ‘îngenuncheaţi politic’, deşi unul dintre consilierii locali care a votat împotriva proiectului este profesor acolo, şi că îi va expune premierului Orban subiectul în detaliu.
‘Tocmai de aceea îi scriu premierului Ungariei pentru a cunoaşte subiectul în detaliu şi pentru a putea fi alături în continuare de Universitatea Sapientia, de a rămâne constantă în ceea ce înseamnă viitorul târgumureşean, viitorul universitar (…) Cu ambasadorul (Ungariei – n.r.) am avut această discuţie, era şi el îngrijorat de primitivismul politic care caracterizează acest demers (…) Este primul demers pe care-l fac de acest gen, dar este impardonabil gestul pe care ei (consilierii locali – n.r.) îl fac, este practic o palmă dată viitorului oraşului, nu mai discut că nu-i interesează viitorul oraşului în viitoarea regiune, nu-i interesează discuţia despre unirea şi consorţiul universitar, pentru a rezista într-o lume concurenţială, deci nu i-a interesat niciunul dintre subiectele care preocupă în egală măsură şi populaţia română şi populaţia maghiară’, a accentuat Dorin Florea.
Primarul a susţinut că nu te poţi juca cu viitorul universitar al unui oraş de talia Târgu Mureşului şi că blocarea Strategiei Digital Mureş ‘este o bătaie de joc’.
‘Dacă mă uit la majorităţile politice, la înţelegerile subterane, la schimbările care s-au făcut în multe servicii deconcentrate îmi dau seama că submediocritatea domină spaţiul administrativ. Este inacceptabil aşa ceva (…) Sunt absolut convins că având informaţia respectivă Viktor Orban ştie ce are de făcut’, a afirmat Dorin Florea.
El a caracterizat hotărârea consilierilor locali ai UDMR, PSD şi PNL de marţi, de atacare în instanţă a actelor adoptate la ultima Adunare Generală a Asociaţilor SC The Science City for Reaserch and Medical Informatics – care a aprobat o serie de hotărâri pentru depunerea unei cereri de finanţare în vederea implementării Strategiei Digital Mureş – drept ‘o atitudine de nemaiîntâlnit până acum, de o duritate extremă’.
‘Este o lovitură foarte grea pe care o primeşte mediul universitar şi ceea ce înseamnă viitorul copiilor noştri. De ce spun că este cât se poate de suspectă şi ciudată? Pentru că acest proiect a pornit în urmă cu aproximativ 2,5 ani. Tot consiliul local trecut, în unanimitate, nu am avut nici un fel de oprelişti vizavi de oportunitatea şi de paşii care trebuie urmaţi în ceea ce înseamnă dezvoltarea centrului de cercetări uriaş al Târgu Mureşului, acest lucru pe care l-am pornit împreună cu IBM. Şi iată, după ce au fost demarate, după ce au fost susţinute, după ce au fost votate, acum, la o indicaţie politică încearcă să îl blocheze, pentru a nu putea să-l depun la Ministerul Economiei pentru calificare în a obţine fondurile europene. Este un lucru foarte foarte grav’, a mai spus Dorin Florea.
Primarul a susţinut că îi va scrie direct premierului ungar pentru a-l informa, întrucât presa de limba maghiară din România ‘ar fi subjugată de UDMR’ şi nu ar relata obiectiv situaţia de la Târgu Mureş.
Proiectul de implementare a Strategiei Digital Mureş prevede două componente distincte, Infrastructura IT&C şi Oraşul Ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală, valoarea totală a acestuia pe componenta de investiţii, cercetare şi dezvoltare şi proiecte soft este de aproape 78 milioane de lei, iar valoarea totală a finanţării nerambursabile pentru toate cele 11 proiecte din cadrul strategiei este estimată la peste 43,5 milioane de lei.
Infrastructura IT&C a municipiului Târgu Mureş presupune implementarea unor sisteme şi subsisteme informatice în Târgu Mureş atât la nivelul instituţiilor publice (primărie, şcoli, universităţi, transport, subordonate, descentralizate etc.) cât şi la nivel privat. Subsistemele vor fi interoperabile pentru a asigura maximă eficienţă întregului sistem local, iar totalitatea acestora, împreună cu infrastructura smartcard (carduri inteligente) şi comunicaţiile aferente vor forma infrastructura IT&C de oraş digital a municipiului Târgu Mureş.
Oraşul Ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală va fi un district sau cartier nou în municipiul Târgu Mureş, unde se doreşte stabilirea unor companii de talie internaţională ce activează în domeniul cercetării medicale, farmaceutice şi al informaticii medicale, precum şi un cartier rezidenţial nou care să deservească investitorii, cercetătorii, personalul conex şi multe alte categorii de persoane.
Oraşul Ştiinţific fost gândit după modelul oraşului francez Issy-Les-Moulineaux care a devenit ‘Oraşul Media’ al Europei, unde, deşi există 70.000 de locuitori, au fost create 90.000 locuri de muncă şi au fost atrase cele mai importante companii internaţionale din domeniul media şi IT&C.
AGERPRES
un calculator fara nici un utilizator pt cinci milioane de euro, asta da proiect, dar pt cine?