Conform unui sondaj online realizat de Punctul.ro, 54 % dintre respondenți au declarat că ar fi de acord să se renunțe la pocnitori și petarde chiar și în noaptea de Revelion. Un procent de 24% au afirmat că ar dori ca petardele să fie utilizate doar în noaptea dintre ani, în timp ce 19% s-au pronunțat în favoarea petardelor. 3% nu au fost interesați de acest subiect. La sondaj au răspuns peste 500 de persoane.
În perioada 22 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, Poliţia Română derulează la nivel naţional acţiunea „Foc de artificii”.
Scopul acestui demers vizează creşterea siguranţei cetăţeanului în domeniul deţinerii, comercializării, importului, depozitării şi folosirii articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă.
Potrivit legii, articolele pirotehnice sunt de mai multe tipuri. Unele dintre acestea sunt mai gălăgioase, altele mai periculoase, unele sunt destinate exclusiv divertismentului. Legea le clasifică în articole pirotehnice de divertisment, articole pirotehnice de scenă şi alte articole pirotehnice.
Astfel, conform H.G. 1102/2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice, acestea se clasifică după cum urmează:
- articole pirotehnice de divertisment, categoriile F1, F2, F3 şi F4 (sau 1,2,3 şi 4);
– categoria F1 prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv cele destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă (exemple: focuri bengale, chibrituri bengale, beţişoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, şerpi, scântei, pocnitori cu confeti, bobiţe explozive).
– categoria F2 prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse (exemple: petarde, baterii, mine, minirachete, rachete, morişcă zburătoare, sori rotitori).
–categoria F3 prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane (exemple: roţi zburătoare, baterii şi combinaţii, jerbe, tub cu tragere, mine, rachete).
– categoria F4de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.
b) articole pirotehnice de scenă, categoriile T1(care prezintă un risc scăzut) şi T2 (destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni);
c) alte articole pirotehnice, categoriile P1(care prezintă un risc scăzut) şi P2(destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni).
Articolele pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, T1, T2 şi P2 pot fi folosite numai de către pirotehnicieni şi numai în scopul pentru care sunt destinate.
Autoritatea de supraveghere a pieţei articolelor pirotehnice este Inspecţia Muncii.
Foarte important de ştiut este că legea impune o limită inferioară de vârstă când vorbim de vânzarea articolelor pirotehnice de cel mai scăzut risc, astfel că, acest tip de articole poate fi comercializat numai persoanelor care au împlinit 16 ani.
Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze articole pirotehnice, astfel:
- Persoane juridice autorizate :
a) nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile 2-4/F2-F4;
b) nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate;
Obiectele pirotehnice din categoria 1/F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;
c) organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3/F3 şi 4/F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, pe a cărui rază se execută jocurile respective.
2. Persoanele fizice
a). nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile 2-4, P.2, T1 şi T.2 .
b). pot detine si folosi articole pirotehnice din categoria 1/F1 tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.
La nivelul judeţului Mureş sunt autorizate să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice un număr de 34 de societăţi comerciale, după cum urmează:
– 21 societăţi sunt autorizate să comercializeze articole pirotehnice din categoria F1-F4, T1,T2,P1,P2;
– 13 societăţi sunt autorizate să comercializeze articole pirotehnice din categoria F1.
– 6 dintre aceste societăţi sunt autorizate pentru a desfășura şi focuri de artificii cu articole din categoriile F1-F4, T1,T2,P1,P2;
Conform art.37 din legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
- orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
- comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Cu ocazia activităţilor de verificare şi control efectuate în cadrul Planului de acţiune FOC DE ARTIFICII 2021/2022 au fost constatate de 20 infracţiuni privind încălcarea prevederilor art. 37 din Legea nr. 126/1995, fiind cercetate 46 de persoane.
În urma activităţilor desfăşurate privind infracţiunile descoperite, a fost confiscată cantitatea de 560 kg. articole pirotehnice în valoare aproximativă de 40.500 lei.
În cadrul planului de acțiune au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.850 lei, fiind confiscată cantitatea de 53 kg. articole pirotehnice în valoare aproximativă de 12.600 lei.
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE