Ministerul Turismului a stabilit, în concordanţă cu planul de acţiune al Guvernului pentru perioada septembrie-decembrie, mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii sectorului de turism din România. Turismul va avea TVA de 5%, cea mai mică cotă a TVA dintre toate sectoarele economice.
”Printre aceste măsuri se numără aplicarea cotei de TVA de 5% pentru domenii precum: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea, activităţile sportive, recreative si distractive”, a informat luni Ministerul Turismului.
De altfel, potrivit unui document discutat sâmbătă în în şedinţa de sâmbătă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, de la Neptun, beneficiile acestei măsuri sunt: stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale în sectorul turismului şi generarea de efecte pozitive asupra mediului de afaceri.
De asemenea, o altă măsură anunţată pentru stimularea turismului din România este deblocarea turismul balnear prin redevenţe zero pentru apa geotermală şi apa minerală natural utilizată pentru consumul populaţiei la buvetele publice.
În plus, autorităţile locale şi societăţile comerciale vor putea accesa bani din fondul de investiţii, banii destinaţi special dezvoltării şi modernizării statiunilor balneare.
”Estimarea Guvernului pentru dezvoltarea turismului balnear prevede investiţii de minim 1 miliard de euro prin proiecte în următorii 10 ani”, arată oficialii.
Guvernul ar urma să înfiinţeze un fond de investiţii pentru dezvoltarea staţiunilor balneare, fond ce se va alimenta în principal din sumele recuperate din insolvenţă. Fondul va finanţa dezvoltarea şi modernizarea a 31 de staţiuni balneare: Techirghiol, Băile Tuşnad, Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata, Covasna, Băile Felix, Sovata, Turda, Singeorz Băi, Borsec, Băile Olăneşti, Ocna Sibiului, Geoagiu Băi, Mangalia, Pucioasa, Buziaş, Băile Herculane, Slănic Moldova, Amara, Slănic Prahova, Vatra Dornei, Praid, Sângeorgiu de Mureş, Eforie Nord, Bazna, Sărata Monteoru, Bălţăteşti, Moneasa, Lacul Sărat, Ocna Şugatag, Vaţa de Jos.
UAT-urile şi societăţile comerciale vor putea primi finanţări pentru proiecte de investiţii din acest fond.
Sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste măsuri în contextul în care o treime dintre izvoarele termale şi minerale ale Europei sunt în ţara noastră, spun ei.
La capitolul beneficii, documentul PSD menţionează: efecte pozitive pentru sănătatea populaţiei prin stimularea utilizării apelor geotermale şi minerale, creşterea capacităţii de utilizare a staţiunilor balneare şi stimularea turismului prin reducerea preţurilor în acest domeniu.
Ministerul Turismului va definitiva Legea Turismului, actul normativ prin care vor fi stabilite liniile directoare de funcţionare a serviciilor în domeniul turismului, o lege care va avea ca principal scop promovarea României ca destinaţie turistică şi creşterea numărului de turişti autohtoni şi străini. Un prim pas, în acest sens a fost făcut prin memorandumul de descentralizare în sectorul de turism, care a fost deja adoptat de guvern, astfel autorităţile locale urmează să preia o parte dintre atribuţiile ministerului.
Drept beneficii ale acestui proiect de lege, autorii documentului PSD enumeră: promovarea României ca destinaţie turistică, dezvoltarea zonelor turistice ale României, modernizarea condiţiilor de cazare şi agreement şi creşterea numărului de turişti autohtoni şi străini. În plus, autorităţile locale vor prelua mare parte din atribuţiile Ministerului Turismului.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.