O firmă beneficiară de fonduri europene nerambursabile a fost surprinsă de inspectorii de muncă folosind nu mai puţin de 51 de angajaţi fără forme legale, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, Andrei Mureşan, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) ITM Mureş.
Date fiind prevederile Codului Muncii, potrivit cărora primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale constituie infracţiune, ITM Mureş a depus o sesizare penală împotriva administratorului firmei, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş.
‘Este şi o sesizare trimisă la Parchet, este vorba de o societate la care inspectorii de muncă au ajuns în control şi au constatat primirea la muncă a unui număr de 51 de persoane fără forme legale. După aceea s-a constatat că societatea plătea persoanele respective printr-un program finanţat prin fonduri europene, fonduri nerambursabile. Mai multe detalii nu pot să dau în acest moment, pentru că este un dosar în cercetare la Parchetul de la lângă Judecătoria Târgu Mureş şi nu vrem să intervenim în procedura dânşilor. Firma este din judeţul Mureş’, a arătat Andrei Mureşan.
Şeful ITM Mureş a spus că deşi numărul de 51 de angajaţi la negru este unul foarte mare, nu este cel mai grav caz depistat, întrucât inspectorii au găsit şi o firmă care folosea 150 de angajaţi la negru.
‘E mult, dar având în vedere că am avut muncă la negru depistată în trecut de 150 de persoane … Ce să zicem, e mult şi o persoană muncind fără forme legale pentru că fiecare prejudiciu dacă îl calculezi la nivel individual este cel mai mare pentru persoana afectată. Într-adevăr, cu cât creşte numărul celor care muncesc la negru, prejudiciul este tot mai mare pentru statul român, dar vorbim de unul patrimonial. Cel al persoanei vătămate este cu mult mai mare în sensul că nu beneficiază de vechime în muncă, nu beneficiază de ajutoare sociale, iar în cazul unei simple răceli nu poate să intre în concediu medical pentru că nu figurează nicăieri ca asigurat’, a susţinut Andrei Mureşan.
În privinţa pedepselor, şeful ITM Mureş a susţinut că acestea nu sunt pe măsura faptelor şi că există disproporţii între amenda aplicată unui angajator care a fost depistat cu până în cinci muncitori fără forme legale, care plăteşte câte 10.000 lei pentru fiecare caz depistat, şi cazurile penale, unde sunt descoperiţi peste 5 angajaţi la negru, care, de cele mai multe ori, se soldează în instanţă cu amendă administrativă de doar 600 lei.
‘Din păcate vorbim de două categorii de pedepse. Una care a devenit uzuală, până acum am avut două sau trei cazuri în care Parchetul a dat neînceperea urmăririi penale pentru lipsa unui aşa-zis pericol social mare şi a aplicat o amendă administrativă de 600 RON (pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără forme legale, n.r.), în condiţiile în care doar pentru o persoană depistată muncind la negru amenda prevăzută în Codul Muncii este de 10.000 RON. Văd o disproporţie foarte mare între Legea specială care este Codul Muncii şi legea penală, prin care se judecă primirea la muncă a unui număr mai mare de 5 persoane fără forme legale. Iar dacă stăm strict pe lege, infracţiunea este incriminată cu pedeapsa închisorii. Disproporţia este foarte mare între ceea ce prevede legea şi ceea ce constată procurorul de caz. Eu nu spun că nu este legal ceea ce face procurorul de caz, spun doar că nu este moral şi nu este echitabil faţă de cel care este prins cu muncă la negru, să zicem, cu trei persoane, care are de plătit o amendă de 30.000 lei’, a spus Mureşan.
Şeful ITM Mureş a susţinut că în 99% din cazuri procesele verbale sunt câştigate în instanţă de juriştii ITM Mureş, adică aceeaşi instanţă de judecată reţine fapta, reţine pericolul social şi păstrează sancţiunea amenzii, iar ‘parchetul reţine că fapta (pentru cinci muncitori sau mai mulţi, n.r.) nu prezintă pericol social prea mare şi dă amendă de 600 lei’.
‘Niciuna din soluţiile date de instanţe şi de parchet nu este ilegală, amândouă sunt la fel de legale pe procedură şi pe lege, dar vorbim şi de latura morală şi cum anume să motivezi un angajator să îşi angajeze oamenii sau să ia peste 6 la negru, că e mai ieftin (…) În acest sens s-au şi făcut propuneri legislative pentru dezincriminarea penală a acestei fapte şi pentru reducerea plafonului de amenzi’, a susţinut Andrei Mureşan.
Şeful ITM Mureş a precizat că numai pe parcursul lunii noiembrie Serviciul Control Relaţii de Muncă din cadrul instituţiei a efectuat 157 controale având ca scop depistarea muncii nedeclarate, care au avut ca rezultat identificarea a 85 de persoane care lucrau fără forme legale.
În urma controalelor, inspectorii ITM Mureş au sancţionat, în total, 80 de angajatori, din care 14 angajatori pentru muncă la negru şi au fost întocmite două sesizări către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, de constatare a infracţiunii privind primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contract individual de muncă, dar şi o sesizare pentru refuzul, în mod repetat, de a pune la dispoziţia inspectorilor documentele solicitate.
AGERPRES