Fortificaţiile din Cetatea Medievală a Sighişoarei vor fi scanate printr-o tehnologie laser pentru identificarea eventualelor probleme de structură, astfel încât să se evite accidente precum cel de la biserica fortificată din Rotbav, construită în jurul anului 1300, al cărei turn s-a prăbuşit, deşi aparent era stabil.
„Avem noroc cu parteneriatul cu Institutul Naţional al Patrimoniului, care a scos la licitaţie studiile pentru proiectul de consolidare, restaurare şi punere în valoare a obiectelor ‘Fortificaţiilor Cetăţii Sighişoara’. Valoarea contractului este peste 500.000 lei, finanţată de Ministerul Culturii. Proiectul vizează studii foarte profunde, studiile de rezistenţă ale clădirilor se vor face cu tehnologie laser. Colegii de la INP au ţinut foarte mult la asta, având în vedere experienţa pe are au trăit-o cu tunul bisericii din Rotbav, unde arăta foarte bine la exterior, dar structura era uzată la interior. Întrucât nu au avut o tehnologie avansată care să facă aceste studii, s-au trezit că turnul s-a prăbuşit. Atunci s-a insistat ca la Sighişoara să se facă toate studiile folosind scanarea cu tehnologie laser, inclusiv cele geologice, pentru a vedea unde este pericol de alunecări de teren”, a declarat primarul din Sighişoara, Ovidiu Mălăncrăvean.
Edilul a arătat că acest gen de studiu poate evidenţia locul în care există o problemă şi că inclusiv Cetatea Sighişoarei s-a confruntat cu prăbuşirea unor ziduri care, aparent, nu prezentau nicio problemă.
„În urmă cu 10 ani, s-a prăbuşit chiar zidul de lângă primărie şi nu dădea niciun semn că acolo ar avea loc vreo alunecare de teren. Mai este tronsonul 11, care s-a prăbuşit anul trecut. Acestea sunt studii care trebuie făcute de specialişti, fiindcă primăria nu dispune de astfel de tehnologie pentru a face aceste studii şi nici de bani pentru angajarea unei firme specializate”, a precizat Ovidiu Mălăncrăvean.
El a menţionat că licitaţia demarată prin Institutul Naţional al Patrimoniului, la care s-a înscris o firmă, iar oferta este în evaluare, vizează contractarea de servicii de elaborare studii de fundamentare şi investigaţii pentru întocmirea proiectului de consolidare, restaurarea şi punerea în valoare a obiectelor „Fortificaţiilor Cetăţii Sighişoara”, care cuprinde Turnul Cojocarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul cu Ceas, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor şi Turnul Croitorilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Frânghierilor, Bastionul Măcelarilor, Bastionul Cositorarilor şi Bastionul Castaldo şi tronsoanele de zid 1-6, 8-23 şi 25.
Pentru Tronsonul 7 al Zidului Cetăţii, situat în spatele Bisericii Catolice, este finalizat proiectul de execuţie, Primăria Sighişoara urmând să scoată lucrarea la licitaţie imediat după aprobarea bugetului, fiind estimată o investiţie de circa 700.000 de lei pentru refacerea celor 10 metri de zid, aflat în pericol de prăbuşire. AGERPRES