Ioan Florea s-a născut la data de 1 ianuarie 1940, în satul Mădărașul de Câmpie, județul Mureș. Urmează primele patru clase primare în București, unde s-a refugiat cu familia. Între anii 1951-1958, este elev la Liceul „Al. Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș. Din anul 1959, își continuă studiile la Facultatea de Filologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, pe care o absolvă în anul 1964, cu lucrarea de diplomă „Tudor Pamfil – ilustru precursor al folcloristicii românești.”
Din anul 1964 până în anul 1966, lucrează în învățământ. Din martie 1966, a lucrat în cadrul Centrului Județean al Creației Populare Mureș, ca instructor-metodist, apoi, din anul 1987, ca director, până la pensionare, la data de 31 decembrie 2001.
Răspunzând de literatură, a selectat și redactat volume de poezii, proză, eseu, teatru scurt etc. pentru „Pagini mureșene”. De asemenea, s-a preocupat și a redactat lucrări de folclor poetic-muzical, coregrafie, colinde, teatru pentru amatori, artă populară, care au fost tipărite sub egida Centrului Județean al Creației Populare Mureș.
A participat efectiv la organizarea unor manifestări tradiționale din județul Mureș ca: Jocul din bătrâni, Florile dalbe, flori de măr, Cântă strună și răsună. A sprijinit organizarea de expoziții de artă populară și artă plastică în municipiul Târgu-Mureș, județul Mureș, și în alte localități din țară și în București.
A participat cu ansambluri folclorice reprezentative ale județului Mureș la festivaluri internaționale de folclor din Iugoslavia, Franța, Italia, Polonia, Grecia, Ungaria, Turcia și Spania, promovând folclorul românesc autentic, care s-a bucurat de aprecieri și elogii.
Fiind un bun organizator și cunoscător al fenomenului cultural din județul Mureș, din anul 1990 până în anul 2001, și-a desfășurat activitatea și în cadrul Inspectoratului Județean de Cultură Mureș, unde și-a asumat răspunderea pentru organizarea de noi activități cultural-artistice în municipiul Târgu-Mureș și în județul Mureș.
Ca director, a lucrat împreună cu Vasile Conțiu (dirijor, muzicolog), Nicolae Nija (coregraf), Constantin Cotârlan (literatură), Emil Petruțiu (etnofolclorist), Ilarie Gh. Opriș (artă populară și artă plastică), Alina Neaga (literatură), Molnar Jozsef (coregraf), Vasile Rășcan (coregraf), Ioan Grama (artă plastică).