Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice (în maghiară 1956-os forradalom) a început în ziua de 23 octombrie. Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă, sfârșită printr-un masacru comis de trupele sovietice în 10–11 noiembrie 1956. Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici; alți aproximativ 200.000 de locuitori au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident.
La Târgu Mureș oficialitățile locale au comemorat acest eveniment în Cetatea Medievală.
Fie ca moştenirea eroilor maghiari din 1956 să ne amintească de faptul că lupta pentru libertate şi democraţie trebuie să rămână veşnică, aşa cum nici Parlamentul European nu îi va lăsa singuri cei care luptă pentru democraţie, a declarat preşedintele Parlamentului European, miercuri, la Strasbourg, cu ocazia împlinirii a 68 de ani de la Revoluţia din 1956.
„Să ne amintim de acele femei curajoase şi bărbaţi curajoşi care au luptat pentru democraţie, care şi-au sacrificat viaţa pentru libertate”, a spus Roberta Metsola, în discursul susţinut înainte de ordinea de zi a sesiunii plenare a PE.
„Ne închinăm în faţa curajului extraordinar al tuturor celor care au devenit victime ale agresiunii sovietice”, a spus preşedintele PE. „Acum, la 68 de ani de la revoluţie, ne amintim de eroii din 1956 şi ne exprimăm respectul”, a adăugat Metsola.
Moştenirea acestora să ne amintească de faptul că lupta pentru libertate şi democraţie trebuie să rămână veşnică, a adăugat preşedintele PE, afirmând că Parlamentul European nu îi va lăsa singuri pe cei care luptă pentru democraţie.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.