La 5 iulie 1950, la Târgu Mureș a fost inaugurat Parcul Cultural „Lázár Ödön”. A existat timp de 21 de ani și a fost înlocuit de actuala Piață a Teatrului.
Presa a relatat în binecunoscutul stil agitprop al epocii:”Muncitorii din Târgu Mureș au resimțit de mult timp lipsa unui loc de relaxare și distracție, dar această dorință nu a putut fi îndeplinită în condițiile sistemului de exploatare burghezo-moșieristic. Însă, ca urmare a marilor schimbări din România, eliberată de Armata Sovietică, Partidul și Guvernul, prin grija lor, au inaugurat anul acesta un frumos parc cultural în inima orașului.”
Parcul, creat prin muncă voluntară strict recomandată, a fost rezultatul a paisprezece mii de ore de muncă patriotică a muncitorilor de la Compania 24 de construcții, Fabrica de zahăr Andor Bernát, Fabrica de mobilă Géza Simó, Robot, Fabrica de textile Târgu Mureș și multe alte companii. Comitetul de inițiere a fost înființat la 2 mai 1950 și a fost compus din Erzsébet Kohler, responsabilul cultural al organizației județene de partid, Kálmán Radó, responsabilul economic al Comitetului Provizoriu din Tîrgu Mureș, Hermina Antalfi, responsabilul departamentului cultural al orașului, József Mészáros, responsabilul cultural al Consiliului Județean al Sindicatelor și József Simon, supervizorul departamentului cultural al Comitetului Provizoriu al orașului.
„Comemorând pe cei mai buni fii ai clasei muncitoare, muncitorii din Târgu Mureș au numit parcul de cultură cu numele lui Ödön Lázár, unul dintre cei mai buni membri ai Ligii Tineretului Muncitoresc Comunist, care a fost executat de călăii regimului burghezo-moșier.” De asemenea, au fost serioși în ceea ce privește natura parcului cultural. Aici a fost construit un teatru de vară și a fost deschis cinematograful Maxim Gorki. De asemenea, existau multe bănci și loc de joacă printre copacii umbroși și grupurile de flori. Parcul avea, de asemenea, o fântână și o filagorie, unde o orchestră cânta de mai multe ori pe săptămână. În jurul anului 1968 filagoria a fost mutată la grădina zoologică nou înființată, unde a servit o perioadă de timp ca adăpost pentru păuni și apoi ca adăpost pentru maimuțe. Cu câțiva ani în urmă, directorul de atunci a vrut să o distrugă, dar a fost salvată și renovată de noua conducere în 2020.
În prezent, acesta este pavilionul cultural al grădinii zoologice. Clădirea din spatele mănăstirii a fost transformată în bibliotecă, inclusiv o bibliotecă pentru copii. Clădirea mănăstirii franciscane a fost folosită pentru a găzdui internatul școlii de muzică. La capătul parcului, a fost deschis faimosul restaurant și grădina de vară Harghita, precum și o cofetărie.
„Parcul de cultură și recreere „Ödön Lazar” este un loc de distracție și de învățare pentru muncitori. Este un exemplu minunat de cât de mult se ocupă Republica Populară Română și PMR de recreerea oamenilor muncii. La fel ca marea Uniune Sovietică, construim parcuri cu banii pe care statele capitaliste îi cheltuiesc pe arme criminale. Statul muncitoresc are grijă de cel mai valoros capital, de omul creativ.”
Fototeca Azopan, în colaborare cu Biblioteca Județeană Mureș, digitizează și prezintă fotografiile editoriale ale fostului ziar Vörös Zászló.
Sursa: Fototeca Azopan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.