Lipsa unităţilor de cazare de 4 şi 5 stele este principala provocare a turismului în zona centrală a României, arată Fundaţia ProEconomica, care precizează că Transilvania are nevoie de investiţii în hoteluri de 4 şi 5 stele cu facilităţi SPA. Conform datelor furnizate în Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional (PATN), UAT-urile judeţelor care alcătuiesc Transilvania conţin aproximativ 54% din totalul de resurse turistice ale României.
”Zona Transilvaniei se află din ce în ce mai mult pe lista preferinţelor românilor şi a străinilor, printre motive enumerându-se: potenţial ridicat pentru dezvoltarea unor servicii şi produse turistice competitive la scară internaţională (produse tradiţionale, gastronomie locală, ospitalitate, cultură şi tradiţii atractive), parcuri şi rezervaţii naturale, natură valorificată, monumente naturale, arii naturale protejate, muzee şi case memoriale, resurse balneare, un patrimoniu cultural de interes general, alături de atracţiile turistice în sine”, precizează Fundaţia ProEconomica.
”Marea provocare cu care se confruntă regiunea Transilvaniei la momentul actual este reprezentată de lipsa hotelurilor de 4, respectiv 5 stele, cu facilităţi şi servicii premium, tip SPA, personal specializat, room service, camere cu suprafeţe de cel puţin 16 metri pătraţi, cu finisaje, mobilier şi lenjerie de cea mai bună calitate, săli speciale pentru restaurante, baruri, evenimente, plus alte beneficii, în raport cu cererea prezentă, în ascensiune, a turiştilor atât interni, cât şi externi”, spun reprezentanţii Fundaţiei ProEconomica.
În această direcţie de investiţii s-a îndreptat Fundatia Pro Economica Alapítvány, care şi-a propus să sprijine construcţia de hoteluri de 4 stele în zona Transilvaniei, cu un anumit număr de camere care să asigure atât o dezvoltare turistică a regiunii, dar şi un punct de desfacere pentru micii producători din zonă.
În momentul de faţă, Fundaţia Pro Economica Alapítvány are 9 contracte de finanţare, prin care 9 hoteluri de 4-5 stele se vor realiza în judeţele Covasna, Harghita, Mureş.
Astfel turiştii doritori de munte şi linişte vor avea posibilitatea de vizita peisajele pitoreşti din Ghimeş, într-o locaţie care este uşor accesibilă, dar departe de zgomotul oraşelor, de a se răsfăţa în centrul de wellness de 5 stele din apropierea oraşului Gheorgheni, ori de a se relaxa pe malul lacului din Subcetate. Cei care vor nu doar odihnă, ci şi tratamente balneo, vor putea opta pentru căsuţele din lemn de la Băile Tuşnad sau pentru complexul Bálványos, care pe lângă facilităţile de cazare şi spa dispune şi de restaurant fine dining. Cei care vor să viziteze atracţii turistice „must” din Transilvania vor putea să aleagă lacul Ursu din Sovata sau lacul Roşu, găsind şi aici cazări de 4 stele, care oferă facilităţi şi activităţi turistice pentru toate anotimpurile. Programul de finanţare include şi două hoteluri urbane, unul în Sfântu Gheorghe, celălalt în Târgu Mureş, cu profil business.
Mai multe pe news.ro