Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, dr. Gabriel Tatu Chiţoiu, a declarat joi, în deschiderea celei de-a XVII-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Cardiologie cu participare internaţională CardioNET de la Târgu Mureş, că România a avut cea mai spectaculoasă reducere a ratei mortalităţii, cu 40% în doi ani de la implementarea programului naţional de tratament invaziv a infarctului miocardic acut.
„Societatea Română de Cardiologie şi-a schimbat optica, de câţiva ani a trecut de la ceea ce se cheamă artă pentru artă, la artă cu tendinţă, plecând de la ideea că noi ştim să facem foarte mult lucrări ştiinţifice la nivel foarte înalt, dar dacă aceste nu se reflectă în cifrele de mortalitate sau morbiditate din ţară, înseamnă că lucrurile nu merg pe făgaşul normal. Motiv pentru care Societatea Română de Cardiologie a trebuit să fie mult mai mult implicată în politica medicală în România şi rezultatele se văd. Se vorbea aici despre infarctul miocardic acut în regiunea centrală. Ştiţi foarte bine că există un program naţional de tratament, din august 2010. Suntem în al şaptelea an şi România a avut cea mai spectaculoasă reducere a mortalităţii la nivel naţional, inclusiv din infarct, cu 40% în doi ani de zile de la implementarea acestui program”, a precizat dr. Gabriel Tatu Chiţoiu.
Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie a arătat că alt factor de reducere a mortalităţii din cauza infarctului miocardic este programul anti-fumat şi că de la apariţia Legii anti-fumat primul rezultat este reducerea cu 17% a internărilor prin infarct miocardic în ultimul an şi reducerea cu 46% a internărilor la copii, cu crize de astm bronşic.
Gabriel Tatu Chiţoiu a mai anunţat, joi, că, întrucât televiziunile naţionale nu ar fi foarte interesate de informarea populaţiei în probleme medicale, Societatea Română de Cardiologie îşi va deschide propriul canal de televiziune online.
„Astăzi depunem la CNA toată documentaţia (…) Şi în curând vom asista de emisiuni de educaţie în cardiologie. În acest proces de educaţie suntem implicaţi cu toţii, inclusiv colegii din Târgu Mureş, care vor fi prezenţi în două sesiuni în cadrul programului, din toamnă”, a spus acesta. AGERPRES