„Vâltoarea reunește orașul an de an, oferă spațiu pentru creativitate și autoexprimare și își îndeplinește scopul inițial: comunitatea noastră se reunește și sărbătorește” – acesta a fost mesajul transmis la Gala de deschidere a celei de-a 11-a ediții a Vâltorii Mureșene, unde antreprenorul Molnár Gábor a primit Premiul Bethlen Zsuzsanna, iar publicul a sărbătorit momentul cu cântecele pianistului Nyári Károly și ale fiicei sale Nyári Edit.
La evenimentul susținut joi seara la Palatul Culturii, Nagy Éva, președintele Asociației pentru Târgu Mureș, a salutat locuitorii din Târgu Mureș și ne-a reamintit că ieri s-au împlinit 11 ani de când ne-am întâlnit pentru prima dată la deschiderea Vâltorii Mureșene. De atunci, Vâltoarea a devenit un punct de întâlnire, unde oamenii creativi și activi din Târgu Mureș au contribuit cu energia, ideile și timpul lor. “Așa am reușit să creăm ceva care astăzi ne unește, care an de an aduce culoare orașului, oferă spațiu pentru creativitate și autoexprimare și care de fiecare dată își îndeplinește scopul inițial: comunitatea noastră se reunește pentru a sărbători” – a spus Nagy Éva.
Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, a subliniat faptul că Vâltoarea este acum ca marile noastre sărbători: ne bazăm pe ea. „Conform literaturii de specialitate, un eveniment își atinge scopul atunci când participanții săi nu sunt doar participanți, ci și creatori. Este o reușită atunci când data este marcată în calendar la începutul anului, când ONG-urile își anunță programul în primăvară sau când meșteșugarii încep să își producă produsele pentru eveniment încă din iarnă. Vâltoarea a reușit să facă acest lucru. S-a strecurat în calendarele noastre, în inimile noastre, în viețile noastre și în amintirile noastre”, a declarat președintele consiliului.
Soós Zoltán, primar al municipiului Târgu Mureș, a amintit publicului că în urmă cu câțiva ani a fost organizatorul principal al evenimentului, și ca Vâltoarea a contribuit, în tot acest răstimp, la uitarea diferențelor dar și la descoperirea lucrurilor care ne unesc. Că partidele nu contează atunci când vine vorba de interesele unei comunități. “Că nu contează cine și ce a făcut în trecut, ci cum contribuie la prezent și, mai ales, la viitor”, a spus primarul.
„Cultura este ca învățarea; este dificil de dobândit, dificil de menținut, ușor de pierdut” – a citat cuvintele lui Kodály Zoltán, Zsigó Róbert la ceremonia de deschidere. Potrivit secretarului de stat și ministrului adjunct al Ministerului Culturii și Inovării din Ungaria, cuvintele lui Kodály ne avertizează cu privire la dedicarea necesară pentru a avea grijă de cultura noastră și pentru a o duce mai departe. „Pentru a le putea arăta altora cultura noastră, pentru a-i face pe alții să o iubească, este esențial ca aceasta să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Este esențial să transmitem comorile limbii noastre, poveștile noastre și muzica noastră membrilor familiei noastre, copiilor și nepoților noștri”, a declarat ministrul adjunct.
Dr. Zsigmond Barna Pál, secretar de stat, parlamentar și ministru adjunct la Ministerul Afacerilor Uniunii Europene, a revenit în orașul său natal. „Am citit undeva că îi sărbătorim și îi idolatrizăm pe cei care au murit eroic pentru noi în istorie, dar ar trebui să ne uităm și la cei care au trăit o viață eroică pentru comunitatea noastră. Vâltoarea Mureșeană ne reamintește acest lucru. Că avem ocazia să trăim vieți eroice, pentru comunitatea noastră, pentru copiii noștri sau pentru nepoții noștri care se vor naște. Așadar, sarcina este dată și nimic nu este dificil pentru cei hotărâți. Trebuie să ducem mai departe credința strămoșilor noștri și să ne apărăm valorile noastre fundamentale”, a declarat ministrul adjunct.
În cadrul ceremoniei a fost decernat și premiul Bethlen Zsuzsanna din acest an. Asociația Pentru Târgu Mureș, care organizează Vâltoarea Mureșeană, a înființat premiul anul trecut pentru a sărbători într-un mod demn ultimul deceniu și pentru a le mulțumi celor care le-au fost alături. Anul trecut au fost premiate zece persoane, iar anul acesta premiul a fost înmânat antreprenorului Molnár Gábor, în semn de mulțumire și recunoștință.
Punctul culminant al serii a fost prestația pianistului și cântărețului Nyári Károly, care a fost însoțit la Târgu Mureș de fiica sa, cântăreața Nyári Edit. Târgumureșenii au cântat alături de ei hiturile cunoscute, iar de mâine se vor cufunda în cele peste 300 de puncte din program, știind că Vâltoarea nu mai este doar un eveniment, ci o mișcare, un spațiu în care fiecare își poate găsi un cămin.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.