Asociaţia Alpha Ardeleană Proeuropa – Tîrgu Mureş, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş, a organizat sâmbătă, 24 martie 2018, în premieră în judeţ, ‘Gala Femeilor Rome”.
Evenimentul a răsplătit cu diplome de excelenţă şi plachete o serie de personalităţi ale judeţului – majoritatea femei – care, prin activitatea lor, au contribuit la rezolvarea unor aspecte vizând problematica romă.
Reprezentanţii Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş au primit nu mai puţin de 4 astfel de distincţii, la secţiunea Administraţie publică, personalităţi nerome.
În discursul rostit cu această ocazie, subprefectul judeţului, dl. Nagy Zsigmond, a vorbit despre eforturile administraţiei pentru punerea în practică a politicilor publice destinate comunităţii rome, în condiţiile în care problemele cu care se confruntă cetăţenii acestei minorităţi acoperă toate aspectele vieţii sociale.
Redăm în continuare discursul rostit la „Gala Femeilor Rome” de subprefectul judeţului Mureş, dl. Nagy Zsigmond:
„Stimaţi invitaţi, doamnelor şi domnilor, în numele Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş vă mulţumesc pentru invitaţia la acest eveniment inedit, care ne dă prilejul, în premieră în judeţ, să sărbătorim acele personalităţi care au avut şi au o contribuţie la rezolvarea unor probleme din domeniul atât de sensibil al comunităţii rome.
Ne-am alăturat cu drag acestei iniţiative a Galei femeilor rome, organizată atât de inspirat în luna martie, când cinstim femeia şi care răsplăteşte îndeosebi femeile apropiate acestui domeniu.
Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş este, prin lege, însărcinată cu transpunerea în practică a politicilor publice referitoare la comunitatea romă, având competenţe în ce priveşte implementarea Strategiei Guvernului României de Incluziune a Cetăţenilor Români aparţinând Minorităţii Rome, consultant pentru romi, Birou Judeţean pentru Romi şi coordonând Grupul de Lucru Mixt responsabil de implementarea planurilor de măsuri pentru incluziunea socială a cetăţenilor de etnie romă.
Zi de zi, suntem conştienţi că avem o responsabilitate în plus, dată de faptul că suntem judeţul cu cel mai mare procent de cetăţeni de etnie romă declaraţi din ţară. În plus, avem experienţa nefericită a unor conflicte interetnice, cel mai cunoscut fiind cel din septembrie 1993 de la Hădăreni.
Doamnelor şi domnilor!
Nu cred că greşesc dacă spun că, peste tot, cetăţenii romi sunt cei mai expuşi şi cei mai loviţi. Problemele cu care se confruntă cetăţenii acestei minorităţi sunt multe şi diverse şi e nevoie permanent de implicare pentru transpunerea în practică a politicilor publice care le sunt destinate. Folosesc acest prilej pentru a face un apel către toţi decidenţii de la nivel local să se achite de obligaţiile care le revin în mod legal şi să depună toate diligenţele necesare pentru rezolvarea problemelor, ştiindu-se faptul că omul sfinţeşte locul.
În numele Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, vă asigur de tot sprijinul şi vă mulţumesc pentru aceste premii, care răsplătesc efortul întregii echipe”.
„Gala Femeilor Rome” a fost lansată în anul 2011 în România sub sloganul ‘Priveşte-mă aşa cum sunt!” şi s-a desfăşurat la Bucureşti. La ediţia din anul 2014, doamna Rodica Gyulai, preşedintele Asociaţiei Alpha Ardeleană Proeuropa – Tîrgu Mureş, a fost o laureată a Galei, primind Premiul I la secţiunea „Educaţie şi mediere şcolară”.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.