(galerie foto) Zilele Orașului Sărmașu, trei zile de activităţi cultural-artistice şi sportive

(galerie foto) Zilele Orașului Sărmașu, trei zile de activităţi cultural-artistice şi sportive

 

24-26 august 2018, la Sărmaşu a avut loc cea de-a XVl-a ediţie a „Zilelor Oraşului Sărmaşu”, eveniment care a inclus, pe durata celor trei zile, o vastă paletă de activităţi cultural-artistice şi sportive, capabile să satisfacă gusturile tuturor participanţilor. După deschiderea oficială a manifestărilor, au avut loc depuneri de coroane la statuia lui Vasile Simonis, subprefect al Câmpiei Transilvaniei, în timpul Revoluţiei de la 1848, apoi primarul Ioan Mocean a acordat diplome şi premii elevilor eminenţi din oraş, ca şi unor cadre didactice, care i-au pregătit. Au urmat: vernisarea unor expoziţii de artă plastică şi fotografică, expoziţia de artă tradiţională – „Lada de zestre a bunicii” şi de artă culinară – „Bucătăria bunicii”, competiţii sportive, concerte de muzică populară şi uşoară, parada portului popular etc.

Un moment important în cadrul acestor manifestări l-a constituit reuniunea culturală organizată de Biblioteca Orăşenească „Liviu Rusu”(fiu al oraşului Sărmaşu), pusă sub egida „Câmpia Transilvaniei în cultura și istoria națională”.

Oaspeții au fost primiți la sediul bibliotecii, unde au fost găzduite două expoziții de artă plastică, cu lucrările copiilor înscriși în cadrul proiectului „Vara printre cărți”, ediția a IV-a și expoziția de pictură „Interferențe cromatice” autor artista plastică Zsuzsanna Veress . Copiii au pictat pe produse ceramice, simbolul Centenarului.

La Casa de Cultură a fost expusă expoziția de carte veche a Bibliotecii „Petru Maior” din Reghin, și expoziția de obiecte vechi, din gospodăria țărănească, colecție a Bibliotecii Comunale Ibănești.

Vineri, 24 august, la ora 15 au avut loc lansări de carte, unde cei invitați și-au prezentat creațiile și proiectele. Dr. Ileana Roman a prezentat cartea „Prof. Traian Gherman, director-editor al revistei de folclor „Comoara satelor” (1923-1927)” autor Lucia Ana Pavel, menționând că revista la data apariției a fost făcută de însăși Traian Gherman din fonduri proprii, ea a rezistat timpului deoarece cuprinde tradiția folclorică din toată Transilvania, este răspândită în toată țara cât și peste hotare.

Dr. Vasile Lechințan a prezentat cartea „Graiul Câmpiei – Antologie de folclor ”, coordonator Dinuca Burian. Cartea cuprinde folclor și etnografie, datini, credințe, valori culturale azi dispărute, aduce în actualitate, comori din zestrea lingvistică, care au trecut cu stoicism barierele timpului.

Doamna Nadia Baciu Fărcaș de la editura „Ecou Transilvan” a venit cu completarea că antologia aduce în lumina acutualității valori autentice, persoane care au fost incluse în acest volum, anume rapsodul popular Vasile Soporan, Emilia Boia, Baciu Maria, Maria Lumperdean, Fironica Moldovan și alții.

Domnul Nicolae Băciuț a fost invitat să prezinte proiectul „100 de cărți pentru Marea Unire”, proiect care în substanța sa are în vedere scriitori mureșeni. De la începutul anului 2018, proiectul a fost prezentat în mai multe orașe din țară, ca la final să fie expuse la Alba Iulia, în luna noiembrie, unde vor rămâne până la 1 decembrie 2018. Pe rând a prezentat poeții prezenți care au cărți selectate în acest proiect. A recitat poetul Răzvan Ducan din creațiile proprii, apoi preotul Nicolae Gheorghe Șincan și poeta Gabriella Costescu a recitat din poemele postate în revista „Creneluri Sighișorene” nr. 12, a vorbit despre parteneriatul asociației cu biblioteca „Liviu Rusu” și inserarea în aceasta a evenimentelor culturale pe care le organizăm în parteneriat.

A susținut un moment muzical grupul „Crenguța de brad” din Reghin conduși de Popovici Marioara, care au purtat costume populare din zonă și un moment poetic fetele din Grupul „Graiul Câmpiei”: Blăjan Giulia, Odette Tökes, Cenan Olivia, Roșca Bianca, Vărzar Maria, Moldovan Camelia. Finalul a fost încheiat de rapsodul popular Vasile Soporan, care a primit titlul de „Tezaur Uman viu” titlul onorific acordat de Ministerul Culturii pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Sursa: Sarmasu, FB