Platformele online de rezervări nu vor mai putea promova unități turistice neclasificate din luna aprilie, când va intra în vigoare un ordin de ministru.
Astfel, autoritățile speră să combată evaziunea fiscală. În momentul de față, avem doar 23.000 de unități turistice clasificate. Cam tot atâtea ar fi și cele nedeclarate, estimează însă responsabilii.
Pe platformele turistice apar sute, chiar mii de unități de cazare, în funcție de zonă. Doar o parte însă sunt clasificate, adică pensiune sau hotel și chiar apartamente care sunt înregistrate la ministerul Turismului, iar deținătorii plătesc taxe și impozite.
O estimare făcută de autorități arată că sunt zone unde numărul celor care închiriază la negru pe piață este egal cu cei autorizați
Pe lângă platformele turistice, care din luna aprilie nu vor mai putea promova pensiunile și apartamentele neclasificate, în vizorul autorităților vor intra și grupurile de pe rețelele sociale, unde multe cazări sunt promovate, chiar și contra-cost.
Reprezentanții ministerului Turismului spun că procesul de clasificare s-a simplificat, iar proprietarii pot depune actele mult mai ușor.
Parlamentul European a adoptat noi reguli care obligă platformele de rezervări turistice să raporteze informații despre locuințele închiriate în regim hotelier. Evaziunea fiscală din România a depășit 10% din PIB.
Sursa: Pro TV