Gedepereul sau praf în ochi

Gedepereul sau praf în ochi

Cu multe săptămâni înainte de a fi intrat în vigoare, pe 25 mai 2018, toate mijloacele de comunicare vuiau despre un misterios „gedepere”. Cu cât au explicat mai mulți despre ce ar fi vorba, cu atât părea și mai „struțo-cămilă”. Au apărut consultanții. S-au organizat cursuri de specializare. Am fost sfătuiți ca să luăm în serios problema pentru că altfel vom fi pasibili de amenzi usturătoare.
Zilele au trecut, am depășit și fatidicul termen de 25 mai și gedepereul (General Data Protection Regulation), sau mai pe românește regepedepeul (Regulamentul General privind Protecția Datelor Personale) ar trebui să-și facă efectul.
Făcând o paranteză, de câte ori vi s- a întâmplat că word documentul a dispărut fără urmă de pe calculator (dacă nu l-ați salvat)? Dar un mesaj sau o imagine pe care ați fi vrut să le ștergeți și nu-i chip? Iar când credeați că ați scăpat, ele să dăinuie fără probleme acolo unde au ajuns, fie și din greșeală? Așa că, să nu vă mire că prețioasele voastre date personale dăinuie pe internet.
Și nu doar acolo.
Un abonament pe transportul în comun nu se eliberează decât după strângerea conștiincioasă a datelor personale (card de identitate, original și copie, semnătura, poza și telefonul solicitantului, cuponul de pensie sau carnetul de student, depinde de la caz la caz). Motivul colectării datelor? O mai bună comunicare!
Ar fi obositor până și să încercăm o trecere în revistă a tuturor ocaziilor în care ne-au fost solicitate datele personale. Și cu câtă lejeritate le-am dat, că oricum erau deja peste tot. La înscrierea la Bibliotecă, la un concurs de câștigat tigăi la reducere la supermarket, la o campanie de antifumat sau chiar pentru țigările preferate, pe listele electorale, la tot felul de sondaje sau strângere de fonduri. O simplă căutare pe google returnează CV-uri cu detalii și adrese, imagini și cu puțintică răbdare poți aduna tot felul de date și despre neamurile multora. Și dacă e un postac fervent, aflăm cu ușurință și ce a mâncat la micul dejun sau pe unde a umblat și cu cine și-a petrecut seara.
Ca să nu lungesc vorba, mi se pare praf în ochi toată povestea asta cu protecția datelor personale. Sau cel puțin tardivă măsura. E enervant să-ți apară pe ecranul telefonului când vrei să citești o știre pagina cu atenționarea că respectiva publicație colectează „prăjiturele”. Normal, că altfel n-ar fi fost pe telefonul tău! Și te pune să citești pagini întregi ca să ajungi la varianta „sunt de acord”, că butonul de dezabonare e bine ascuns! Sunt curioasă cum se vor afișa rezultatele examenelor fără nume și note, dacă nu-și vor da acordul candidații? Cum vor șterge parola de pe cardul de sănătate? Sau asta nu mai contează, dacă le vor schimba iar! Totuși, parcă vin mai puține emailuri cu reclame! O fi totuși bun la ceva regulamentul?

Erika MĂRGINEAN